İmplant hakkında merak edilenler!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-19-2011 (17:31)   Son Mesaj: 01-19-2011 (17:31)    Cevap: 0    Gösterim: 622  

    01-19-2011

    İmplant hakkında merak edilenler!

    İmplant hakkında merak edilenler!
    İmplantla ilgili kulaktan dolma bilgiler, tedaviye karşı duyulan 'korkuları' artırıyor. İşte sıkça sorulan sorulara Dr. Şerif Özgen'in verdiği yanıtlar.İmplant herkese yapılabilir mi ?
    Herhangi bir hastalığı olan ve tıp hekimleri tarafından, "İmplant yapılamaz" raporu verilmiş kişiler dışında herkese implant uygula- nabilir. Ancak bazı özel hastalıklarda implant yapılıp yapılamayacağına karar verilmesi için, hastaların sağlık durumlarını takip eden hekimlerle konsültasyonlar yapmak, gerekli görülürse ileri tetkiklere başvurmak gerekir. Kontrol altına alınamayan şeker hastaları, ilerlemiş parkinsonu olanlar, ileri evre alzheimer hastaları, aşırı metal alerjisi olanlar gibi. "Ancak kesinlikle implant uygulanamaz" denebilecek bir hastalık gurubu da yoktur.

    Kalp hastaları yaptırabilir mi?

    Genellikle sakıncası yoktur. Ama kalp hastalarının yine de bu tür bir uygulamaya başvurmadan önce kendi hekimlerine danışmaları doğru olacaktır.

    Birden fazla diş eksikliğinde veya total dişsizlik (ağızda hiç diş olmaması) durumlarında uygulanabilir mi ?

    Tıbben bir sakınca bulunmadığı ve çene kemiği uygun olduğu sürece her tür dişsizlik durumunda, kısmi veya total dişsizlik fark etmeksizin, her ağza implant uygulanabilir.

    "Çene kemiğinin uygunluğu" ne demek?

    Çene kemiğine vida takılmasını, aynen bir duvara vida takılmasına benzetebiliriz. Basit bir örnekle ev duvarınıza vida takacaksanız, duvarın genişliğini, derinliğini ve vidanın ne kadar yük taşıyabileceğini düşünürsünüz. İmplant uygulamalarında bizim duvarımız çene kemiğidir. Aynı mantıkla implantlar, çiğneme ve ısırma kuvvetlerine dayanabilmelidir. Bu nedenle, kemiğin genişliği (kalınlığı) ve derinliği (uzunluğu) bizim için çok önemli. Tüm implant firmalarında çok çeşitli çaplarda (kalınlıkta) ve uzunlukta implant modelleri mevcut.

    Dolayısıyla hastanın kemik yapısına göre doğru kalınlık ve uzunlukta implant seçme şansımız var. Ancak aşırı kemik kaybı yaşayanlarda kimi zaman doğrudan implant uygulamak ne yazık ki mümkün olmuyor, implant öncesi birtakım ekstra operasyonlar gerekebiliyor. Çünkü çiğneme kuvveti gibi güçlü basınçlara dayanacak vidaların da (implantların) belirli çaplarda ve kalınlıklarda olması gerekiyor. Çok kısa ve çok dar vidalar nasıl ağır yükleri çekemezse, aşırı kısa ve ince implantlar da çiğneme ve ısırma kuvvetine dayanamaz.

    Aşırı kemik erimesine sahip hastalara kesinlikle implant yapılamaz mı?

    Bu tür hastalarda implant operasyonundan önce, kemik yükseltme ve genişletme diye tabir ettiğimiz birtakım işlemler yapabiliyoruz. Kemik tozları, kemik blokları gibi maddeler kullanarak, kemik seviyelerini yükseltip, genişletebiliyoruz.

    Yeni kemik oluşumu ne kadar sürüyor?

    Yapılan kemik genişletmenin veya uzatmanın ölçüsüne göre 4-8 ay arasında değişiyor.

    Yapılan her implant tutar mı, düşenler oluyor mu?

    Tıp biliminde, özellikle cerrahi branşlarda yüzde 100 başarı diye bir şey söz konusu değildir. Ancak tecrübeli ellerde, tıbbı temizlik kurallarına tamamen riayet edilerek, doğru teşhis ve tedavi planlaması ışığında gerçekleştirilen operasyonlarda başarı şansı yüzde 95"tir.

    İmplant neden tutmaz veya düşer ?

    İmplant başarısızlığının iki ana nedeni vardır: Tıbbi başarısızlık ve hastalara yönelik nedenler. Tıbbi başarısızlık neden kaynaklanır? Yanlış tanı; cerrahi yaklaşımları ve bilgileri yeterli olmayan hekimler tarafından yapılması; operasyonda temizlik prensiplerine tam uyulmaması gibi sebepler cerrahinin başarı oranını düşürür. Hastalara bağlı faktörlere bakacak olursak, ağız temizliğine özen gösterilmemesi, sigara kullanımı, aşırı alkol alımı ve hekimin tavsiyelerine uyulmaması gibi nedenlerle implantlar kaybedilebilir.

    İmplant düşünce ne yapılıyor?

    İlgili bölgedeki kemik iyileşmesi beklenir (4-5 ay) daha sonra implant uygulaması yenilenir. Ancak implant, hekimin önerilerine uyulmaması, sigara kullanımı veya ağız temizliğine özen gösterilmemesi gibi nedenlerle düştüyse, hastanın yaşam şeklini değiştireceğine ikna olunmadan yeniden implant uygulamak doğru değildir.

    İMPLANTIN EN BÜYÜK DÜŞMANI, SiGARA!

    İmplantın başarıya ulaşmasında hastaya bağlı faktörler de çok önemli. Bunların başında sigara kullanımı var. Dünyanın birçok üniversite kliniğinde artık günde beşin üzerinde sigara içenlerde implant uygulanmıyor ya da başarısızlık olasılığı ile ilgili onay formları imzalatılıyor. İmplant yaptırmak isteyen hastalar, operasyondan en az 3-4 ay önce sigarayla vedalaşmalı ve operasyon sonrasında en az bir yıl sigaranın yanına bile yaklaşmamalı. Operasyon sonrasındaki üç ay süresince yine mümkün olduğunca alkolden de uzak durmaları gerek. Ağız temizliğinin sağlanması da son derece önemli.

    Milliyet / Cadde





    İmplant hakkında merak edilenler! Yorumları