Unutkan hastalara mesajlı uyarı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-06-2011 (13:30)   Son Mesaj: 01-06-2011 (13:30)    Cevap: 0    Gösterim: 591  

    01-06-2011

    Unutkan hastalara mesajlı uyarı

    Unutkan hastalara mesajlı uyarı
    Enfeksiyon, taş veya doğumsal rahatsızlıklar nedeniyle, böbreğine bir aylığına takılan stenti unutan hastaların artması üzerine Dicle Üniversitesi, cep telefonuyla hastalara mesaj göndererek uyarıda bulunmaya başladı.D.Ü Tıp Fakültesi hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, yaptığı açıklamada, böbreklerde meydana gelen çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle tedavi amacıyla böbreğe stent takıldığını belirtti.

    Stentin, bir aydan fazla kalmaması gerektiğini ve bunu hastalara anlattıklarını kaydeden Alan, ancak stent takan hastaların bunu unutarak gelmemeleri üzerine mesajla uyarma uygulaması başlattıklarını kaydetti.

    Alan, şöyle dedi:

    ''Üroloji ameliyatları sırasında vücut içerisine yerleştirilen metal stentlerin, ameliyattan belli bir süre sonra çıkartılması gerekiyor. Aksi halde unutulan stentler çok ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Tüm uyarılara rağmen, hastalar bazen stentin çıkartılması için hastaneye başvurmayı unutmakta veya ihmal etmektedir. Bu durum, tüm dünyada ürologlar arasında önemli bir sorun olarak kabul edilmektedir. Stentin bir ay kalması gerekiyor. Bir ay geçince stent tıkanıyor. Yavaş yavaş stent tıkanınca böbrekte sorun başlıyor. Zamanında gelip çıkarılmadığı taktirde, hasta bir yıl sonra böbrek yetmezliği ile geliyor böbreğini kaybediyor. İyileştikten sonra stentin zamanında çıkarılması gerekiyor.''

    Alan, sorunun sadece bize has olmadığını, dünyada birçok örneğinin bulunduğunu, ürologların en çok sıkıntılarından birinin de hastaların takılan stenti unutması olduğunu ifade ederek, ''Hasta kırsalda yaşıyor, unutabiliyor veya iş yoğunluğu nedeniyle erteliyor. Stent tıkanıyor ve farkında olmadan bir anda böbreğini kaybediyor'' dedi.

    Böbreğin çok hassas bir organ olduğunu, bir kez zarar gördüğünde bir daha düzelmediğini, telafisinin mümkün olmadığını anlatan Alan, şöyle dedi:

    ''Bunu önleyen bu uygulamayı dünyada ilk kez biz uyguladık ve patentini aldık. Çok basit, ama kullanılmamış bir yöntemdi. Teknolojik destek aldık. SMS gönderiyoruz, hasta uyarıyı görüp doktoruna geliyor. Tıbbi patentler Amerika'da veriliyor ve biz bunu aldık. Kim kullanırsa artık Dicle Üniversitesi'nin metodu olarak kullanacak. D.Ü. Hastanelerinde dünyada bir ilk gerçekleştirildi. Dünyada ilk kez uygulanan bu yöntemi Amerika'daki ünlü patent kuruluşu Clinical Trials'a onaylatarak patentini aldık.''

    Başhekim Prof. Dr. Sait Alan, böbrek stenti yerleştirilen hastaların stentin çıkarma zamanı geldiğinde SMS ile kontrole çağrıldığını belirterek, uyguladıkları projenin 2011 yılı Mart ayında, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak Avrupa Üroloji Kongresinde sunum hakkı kazandığını da söyledi.

    Uygulama hakkında bilgi veren Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Ahmet Ali Sancaktutar da dünyada ilk kez, 6 aydan bu yana Dicle Üniversitesi'nde başlatılan bu uygulamayla şimdiye kadar hiçbir hastada stent unutma sorunu yaşanmadığını kaydetti.

    Hastaların da uygulamadan çok memnun olduklarını, uygulamanın tüm üroloji kliniklerinde yaygınlaştırılmasıyla Türkiye'de bu sorunun tamamen ortadan kalkabileceğini ifade eden Sancaktutar, ''Uygulama ile Türkiye dünyada örnek bir ülke olabilir'' diye konuştu.

    Cep telefonuna SMS gönderilmesinden duyduğu memnuniyeti, başhekimliğe yazdığı bir teşekkür mektubuyla dile getiren hasta yakını Kemal Ayaz, ''Annem bir ay önce Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde böbrek taşı ameliyatı oldu. Taburcu olurken bir ay sonra böbreğindeki stentin çıkarılması için doktorlarımız bizi uyarmıştı. Ama stenti çıkarmayı unuttuğumuz için hastaneye gelememiştik. Ancak biz unutsak da doktorlarımız bizi unutmadı. Doktorlarımız cep telefonuma SMS mesajı yazarak annemi hastaneye çağırdı. Bugün doktorlar annemin böbreğindeki stenti çıkardılar. Hepsine teşekkür ederim'' dedi.





    Unutkan hastalara mesajlı uyarı Yorumları