Kışın rehavetine kapılıp kilo almayın!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-30-2010 (15:30)   Son Mesaj: 12-30-2010 (15:30)    Cevap: 0    Gösterim: 638  

    12-30-2010

    Kışın rehavetine kapılıp kilo almayın!

    Kışın rehavetine kapılıp kilo almayın!
    Kış aylarında hareket azalırken; yağlı, şekerli ve hamurlu gıdalara yönelim hızla artar, işte baharda kilo krizi yaşamamak için yapmanız gerekenler...Bu aylarda neden şişmanlıyorum?

    Kış aylarında fazla kilo alıyorum. Bunun sebebi nedir? Formda kalmak için nelere dikkat etmeliyim? Rüya İBRİÇ

    Cevap: Kış aylarında hava soğuk ve yağışlı olduğu için, yürüyerek gidilecek yerlere giderken bile araca bilinir. Yine hava koşullan nedeniyle yüksek enerji harcanmasını sağlayan bazı sporlar laşın yapılmaz. Sosyal aktiviteler de daha azdır.

    Geceler daha uzun olduğu için televizyon karşısında hareketsiz geçen saatler de uzundur. Bütün bunlar alınan enerjinin tamamının yakılmasını engeller.

    Bu nedenle kış aylarında egzersizin önemi büyük... Mutlaka spora zaman ayırın.

    Bilindiği bol sıvı tüketimi hem vücuttaki yağların yakılmasına yardımcı oluyor, hem de doygunluk hissi yarattığı için fazla yemek yenmesini engelliyor.

    Bu arada yaz ayları meyve ve sebzenin bolluğu açısından da şanslı bir dönem. Genellikle yaz yemekleri sebzeye dayandığı için yaz aylarında daha az kalorili beslenmek mümkün oluyor.

    Ruh durumumuzun güneş ışığı ile yakından bağlanüsı var. Kış aylarında güneş ışığının azalması ile birlikte bazı kişilerde ciddi depresyon, uykuya eğilim ya da uyuyamama, can sıkınüsı, cinsel istekte azalma, zevk alamama, mutsuzluk, kimseyle görüşmek istememe gibi belirtilerle "mevsimsel duygusal bozukluk" ortaya çıkar ve "karbonhidrat tutkusu" belirir.

    Bu duygu durum bozukluğu, hiç alışkanlığı olmadığı halde kişinin yağlı, şekerli ve hamurlu gıdalara yönelmesine neden olur. Bunlar, beklenenden de daha çok kilo almaya neden olabilir.

    Kışın aylarında nasıl beslenmeli?

    Fazla kilolara karsı kısın nasıl diyet yapmalı, hangi gıdaları yemeliyim? AYŞE TAŞGIN

    CEVAP: Kış mevsiminde daha fazla tüketilmeye başlanan yağlı, hamurlu ve şekerli be¬sinlerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.

    • Günde en az beş öğün yemek yenilmeli, sabah kahvaltısından as¬la vazgeçilmemelidir. Üç ana öğünün arası, meyve veya diğer besinlerle desteklenmelidir.

    • Geceleri televizyon karşısında geçen sürenin kısaltılması ve bu süre içinde kuruyemiş gibi abur cuburların yenmemesi gerekir.

    • Mevsim geçiş dönemlerinde ve kış aylarında sıklıkla görülen enfek-siyon hastalıklarından korunmada, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı sürdürülmeli, özellikle vitamin ve minerallerden zengin olan sebze ve meyveler tüketilmelidir.

    • Vücut direncinin artırılmasında önem taşıyan C vitamini yönünden zengin limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller başta olmak üzere, mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

    • Kışın güneşin yeterince kendini göstermemesi nedeniyle kemik ve diş sağlığı için gerekli olan D vitamini ihtiyacının karşılanması için güneşli günlerde yürüyüşlere çıkılmalı ve bol bol balık tüketilmeli.

    • Kış mevsiminde fiziksel aktivitelerin giderek azalması da kilo alımını hızlandırır. Bu nedenle imkanlar elverdiğince düzenli olarak spor yapmaya bakın.

    • Bu arada unlu gıda tüketiminin artmasına karşılık, posalı besinlerin tüketiminin azalması sindirim sistemi rahatsızlıklarına, özellikle de kabızlığa yol açmaktadır.

    • Kabızlıktan korunmak için, haftada en az 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi proteini ve posa içeriği yüksek kuru baklagillerin yanı sıra, sebze ve meyve tüketilmeli ve bol sıvı alınmalıdır.

    Neden bir türlü kilo veremiyorum?

    Diyet yapsam da verdiğim kiloları hızla geri alıyorum. Bunun sebebi nedir? Ne yapmalıyım? A. K.

    CEVAP: Aslında kilo verirken bilinmesi gereken en önemli şey kilonun neden alındığının ortaya çıkarılmasıdır.

    Kilo beslenme bozukluğuna mı bağlıdır? Yoksa altta yatan başka bir hastalık mı vardır? Bu durum bir takım laboratuvar testleri ile belirlenmelidir.

    Kişilerin öncelikle metabolik bir sorunlarının olup olmadığına bakıyoruz.

    Kan şekerlerini ölçüp gizli şekerlerinin olup olmadığını, kolesterollerini, kan yağlarını öğreniyoruz.

    Eğer altta yatan başka bir hastalığı varsa diyet tedavisinin yam sıra bu hastalığın tedavi edilmesini sağlıyoruz.

    Dyt. Cemal Aytaş Ak - Sözcü





    Kışın rehavetine kapılıp kilo almayın! Yorumları