Dokuz Eylül'de karantina başlatıldı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-19-2010 (13:29)   Son Mesaj: 12-19-2010 (13:29)    Cevap: 0    Gösterim: 581  

    12-19-2010

    Dokuz Eylül'de karantina başlatıldı

    Dokuz Eylül'de karantina başlatıldı
    Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nden sonra Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde karantina başlatıldı.Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi"nden sonra Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi"nde de vankomisine dirençli enterokok (VRE) mikrobu bulunması üzerine karantina başlatıldı.

    Başhekim Prof. Dr. Nurettin Ünal, VRE"nin sadece yeni doğan servisindeki üç bebeğin çocuğun gaitasında tespit edildiğini, korkulacak hiçbir durum olmadığını söyledi. Ünal, sadece DEÜ"deki karantina sebebiyle rutin kontrol dışında yaptıkları tarama sonunda durumun ortaya çıktığını söyledi. Şu anda üniteye yeni bebek kabul edilmediğini, durumun hastane enfeksiyon komitesinin önümüzdeki pazartesi günü vereceği rapora göre netleşeceğini kaydetti.

    DEÜ Hastanesi Dahiliye Yoğun Bakım Servisi'nde dokuz hastanın kanında ortaya çıkan VRE mikroorganizması, diğer hastaneleri de alarma geçirdi. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi, periyodik taramalarında, üç bebeğin gaitasında VRE bulunduğu tespit etti. Mikrobun DEÜ"deki gibi kanda olmaması doktorları rahatlattı. Sekiz kişilik Enfeksiyon Kontrol Komitesi yetkilileri, hemen harekete geçerek musluklardan küvöz kenarlarına kadar her noktayı temizletip dezenfekte ettirdi. Durumla ilgili son bilgileri veren Başhekim Nurettin Ünal, prematüre ve yoğun bakım ünitelerinde problem olmadığını, sadece yenidoğanda VRE tespit edildiğini söyledi. Prof. Dr. Ünal, hafta sonu olmasına rağmen hastaneye giderek yetkililerle durumu sürekli kontrol etti, enfeksiyon komitesi üyeleriyle toplantı yaptı. Dün (17 Aralık) itibariyle yenidoğan ünitesinde 18 bebek bulunduğu bildiren Başhekim Ünal, şunları kaydetti: "Prematüre ve yoğun bakımımızda zaten sorun yok. VRE, sadece kakada tespit edildi. Sağlıklı insanda da bulunabilir. Zayıf bağışıklığı olan diğer bebeklere geçerse diye alarm verdik, yani sadece tedbir aldık. Bu mikrop, bağırsaklardan zaman içinde atılacak. Hasta değiller bu çocuklarımız, evlerine de gönderebiliriz. Korkulacak bir şey yok. Hastanede olmasalar, normal hayatlarına devam ederlerdi. DEÜ"deki durum nedeniyle işi sıkı tutuk."

    Bebeklerini emziren annelerinin ellerini iyi yıkamamasından kaynaklı bir durum da olabileceğini ancak kesin sebebin bilinmediğini vurgulayan Prof. Dr. Ünal, "Örneğin annede mikrop varsa, ellerini iyi yıkamamıştır, bebeğe geçmiştir. Personelimiz, hijyen konusunda üst düzeyde titiz zaten. Basit tedbirlerle önlemek varken uzun bir antibiyotik tedavisine neden girelim?" şeklinde konuştu.

    VRE mikrobu, "vankomisin" isimli yüksek şiddette antibiyotiğe direnç geliştirmesi ve kanda bulunması halinde, bağışıklık sistemi zayıf hastalar için tehlike oluşturabiliyor.





    Dokuz Eylül'de karantina başlatıldı Yorumları