Kalp ritmi bozukluğu tedavisinde yeni yöntem   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-18-2010 (13:30)   Son Mesaj: 12-18-2010 (13:30)    Cevap: 0    Gösterim: 646  

    12-18-2010

    Kalp ritmi bozukluğu tedavisinde yeni yöntem

    Kalp ritmi bozukluğu tedavisinde yeni yöntem
    Türkiye'de sadece Hacettepe ve İstanbul Üniversitelerinin tıp fakültelerinden kalp ritm bozukluğunda uygulanan yeni yöntemle, eskiden hastalığa neden olan alanlar ısıtılarak ortadan kaldırılırken, artık ''artic balon ablasyon'' tedavisiyle söz konusu alanlar eksi 60 derece soğutuluyor.Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp hızının kalbin dakikadaki atım sayısı olduğunu, normal bir kalp hızının dakikada 60-100 arasında olduğunu belirtti.

    Halk arasında kalp ritm bozukluğu olarak bilinen ''atriyal fibrilasyon'' hastalığında kalbin dakikada normal seviyeden daha hızlı ölçüde attığını dile getiren Prof. Dr. Oto, atriyal fibrilasyonun klinik uygulamada en sık görülen ve hastaneye yatış nedenleri arasında da en başta yer alan önemli bir ritm bozukluğu olduğunu ifade etti.

    Prof. Dr. Oto, kalp ritm bozukluğu tedavisinde ilaç tedavisinin uzun süreli etkisinin bulunmadığını, çünkü ömür boyu ilaç kullanmanın kolay olmadığını dile getirdi.

    -YENİ YÖNTEMLE SORUNLU BÖLGE SOĞUTULUYOR-

    Kalp ritm bozukluklarından cerrahi müdahalenin daha önceden radyo dalgalarıyla sorunlu bölgenin 65 dereceye kadar yakılarak ortadan kaldırıldığını söyleyen Prof. Dr. Oto, son zamanlarda atriyal fibrilasyonun tedavisinde önemli bir gelişmenin olduğunu, hastalığın sol kulakçıktaki akciğerden gelen toplardamarların ağzından anarşik odaklardan kaynakladığını anlattı.

    Geçmiş dönemlerde bu anarşik odakların noktasal olarak yakıldığını (radyofrekans ablasyonu) kaydeden Prof. Dr. Oto, 'Yeni bulunan metotta içinde nitrojen gazı olan şişen bir balon sönük vaziyetteki damarların ağzına kadar götürülüyor. Cryo-ablasyon adı verilen yöntemle damarların ağzında balonu şişiyoruz. Sorunlu bölgeyi eksi 40-50 derece arasında donduruyoruz. Bu yöntemi diğer ritm bozuklukları için kullanıyorduk. Ancak atriyal fibrilasyon için bu yöntemi Türkiye'de ilk olarak Hacettepe Üniversitesinde başlattık'' dedi.

    Prof. Dr. Ali Oto, yaklaşık 2 aydır bu yöntemli önemli oranda hastayı sağlığına kavuşturdukların anlatarak, Ankara dışında bu yöntemin İstanbul Üniversitesince de uygulandığını ifade etti.

    Dünyada 3 yıllık geçmişi olan yeni yöntemin eskiye göre komplikasyonunun daha düşük olduğunu belirten Prof. Dr. Oto, bu yöntemde beyne pıhtı atma riskinin bulunmadığını, sorun çıkma olasılığının daha azaldığını anlattı.

    -ATRİYAL FİBRİLASYON NEDİR-

    Halk arasında kalp ritm bozukluğu olarak bilinen atriyal fibrilasyon kalbin dakikada 300 hatta bazen 600 vuruma çıkmasına neden oluyor.

    Kalbin üst bölümünden (kulakçık) kaynaklanan ve erişkinlerde en sık görülen kalp ritm bozukluğu olan atriyal fibrilasyon, şiddetli çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve nadiren bayılmaya neden oluyor. Adriyal fibriyasyon uzun dönemde uygun şekilde tedavi edilmezse kalpte büyümeye, kalp yetersizliğine ve ölüme yol açabiliyor.





    Kalp ritmi bozukluğu tedavisinde yeni yöntem Yorumları