Pratik yöntemlerle doğal ilaçlar   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-17-2010 (11:29)   Son Mesaj: 12-17-2010 (11:29)    Cevap: 0    Gösterim: 613  

    12-17-2010

    Pratik yöntemlerle doğal ilaçlar

    Pratik yöntemlerle doğal ilaçlar
    Tıbbî bitkilerin hangi hastalıklara iyi geldiği ve hangi durumlarda kullanılacağı, en sık karşılaştığımız sorulardandır. Modern tıpta ilaç dışındaki alternatiflere yer vermek istemeyenler, bitkilere güveni zedeliyor.Türkan Uymaz'ın haberi

    Çoğu zaman 'ot, çöp' ya da 'koca karı ilaçları' gibi yaftalamalara maruz kalan bitkiler; içindeki bazı maddeler yardımıyla hastalıklardan koruyor veya tedavide kullanılıyor. Nazım Tanrıkulu, Hayy Kitap'tan çıkan 'Tıbbî Bitkileri Doğru Kullanma Rehberi' isimli kitabında, bitkilerin nerede ve nasıl kullanılacağını pratik formüllerle açıklıyor.

    Kitap, bitkileri yetiştirmeden toplamaya, kurutmadan saklamaya, hangi bitkinin hangi kısımlarının kullanılacağına kadar birçok ipucu içeriyor. Farklı çay yapımlarından şurup kaynatmaya, tentürden macuna, kremden merheme, buğudan losyona, gargaradan banyoya, aromaterapiden doğal boyamaya kadar bitkilerle ev ortamında yapabileceklerinizi 89 reçeteyle anlatıyor.

    Tanrıkulu'nun kitabı beş bölümden oluşuyor. Birinci bölümde tıbbî bitkilerin yetiştirilmesi; ikinci bölümde toplanması, kurutulması ve saklanması; üçüncü bölümde tıbbî bitkilerden çay, tentür, yağ ve merhem hazırlama yöntemleri; dördüncü bölümde Anadolu'nun çeşitli yörelerinden derlediğimiz halk ilaçları tarifleri ve bitkilerle doğal boyama yöntemleri; beşinci bölümde ise rehber olarak faydalanabileceğiniz bilgiler yer alıyor.

    Hangi rahatsızlığa hangi bitki iyi gelir?Hazımsızlık, stres ve uykusuzluk 2 damla gülyağı, 10 ml badem yağının içinde iyice karıştırılarak hazırlanan yağ ile masaj yapılır.

    Baş ağrıları 1 damla nane uçucu yağı, 1 çay kaşığı zeytinyağında inceltilir. Şakaklara dairesel hareketlerle masaj yapılır.

    Romatizma ağrıları Eklem ağrılarını giderecek basit bir masaj yağı tarifi:

    Malzeme: 30 ml sarı kantaron yağı, 20 ml jojoba yağı, 7 damla biberiye uçucu yağı, 3 damla kekik uçucu yağı.

    Hazırlanışı: Sarı kantaron ve jojoba yağı iyice karıştırılır. İçine sırasıyla yukarıdaki yağlar damlatılır. Her yağ damlatıldıktan sonra en az 10 dakika kadar saat yönünde karıştırılır. Üstü kapatılıp 8 saat bekletilir. Süre sonunda tekrar karıştırılır ve bu karışımla masaj yapılır.

    Kas tutulması Hareketsiz çalışmak zorunda olanlarda sık rastlanılan bir durumdur. Stresten, cereyanda kalmaktan da kas tutulmalarına sık rastlanır. Bu tür durumlarda kullanılabilecek basit bir masaj yağı tarifi: Malzeme: 30 ml üzüm çekirdeği yağı, 4 damla biberiye uçucu yağı, 2 damla okaliptüs uçucu yağı.

    Hazırlanışı: Üzüm çekirdeği yağı içine sırasıyla yukarıdaki yağlar damlatılır. Her yağ damlatıldıktan sonra en az 10 dakika kadar saat yönünde karıştırılır. Üstü kapatılıp 8 saat bekletilir. Süre sonunda tekrar karıştırılır ve bu karışımla masaj yapılır.

    Besleyici dudak kremi Kış mevsiminde dudak çatlaması çoğu kişinin derdidir. Kolayca yapabileceğiniz dudak kremi tarifi: Malzeme: 1 tatlı kaşığı balmumu, 1 tatlı kaşığı kayısı çekirdeği yağı, 1 tatlı kaşığı aynısefa yağı, 2 damla portakal kabuğu uçucu yağı.

    Hazırlanışı: Balmumu benmari usulü eritilir. Kayısı çekirdeği ve aynısefa yağı ilave edilip iyice karıştırılır. Su banyosundan alınıp karıştırılmaya devam edilir. Donmaya yakın portakal kabuğu uçucu yağı eklenir. Merhem kabına aktarılıp donması beklenir. Bir miktar merhem alınıp dudaklara sürülür.

    ZAMAN





    Pratik yöntemlerle doğal ilaçlar Yorumları