Mesaneye botoksla 'aşırı aktif mesaneye' son   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-08-2010 (16:30)   Son Mesaj: 12-08-2010 (16:30)    Cevap: 0    Gösterim: 1017  

    12-08-2010

    Mesaneye botoksla 'aşırı aktif mesaneye' son

    Mesaneye botoksla 'aşırı aktif mesaneye' son
    Konya Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, Aşırı Aktif Mesane- İdrar Kaçırma hakkında bilinmeyeler ve tedavisi hakkında konuştu.Eğer sık sık idrara çıkıyorsanız, gece idrar yapma ihtiyacı ile uyanıyorsanız, tuvalete yetişememe korkusu ile günlük aktivitelerinizi kısıtlıyorsanız sizde aşırı aktif mesane hastalığı olabilir. Ama korkmayın, yalnız değilsiniz… ABD"de yapılan araştırmalara göre, sadece ABD"de 33 milyon"dan fazla aşırı aktif mesane hastalığından etkilenen kişi olduğu gösterilmiştir. Bunların birçoğu da uykusuzluk, şaşkınlık, utangaçlık ve kızgınlık içinde günlük işlevlerinden geri kalmaktadır denildi.

    Konya Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, "30-60 yaşlar arasındaki her üç kadından yaklaşık birisi hayatının bir döneminde idrar kaçırma ( inkontinans) şikayeti yaşar" dedi.

    Kulaksızoğlu "Aşırı aktif mesanesi olan ancak bunun için doktora başvurmayan hastaların sayısı ise bilinmemekte. Özellikle gençlerde, aktif iş hayatı olanlarda cinsel, sosyal ve iş hayatı ciddi bir şekilde etkilenmektedir. Tuvalete gitme ihtiyacının getirdiği korku nedeni ile sinemaya gidememe, iş toplantılarında uzun süre duramama, iş konsantrasyonunun azalması, seyahat gidememe, gibi sosyalleşmeyi ve iş hayatını etkileyen durumlar karşısında ciddi depresyon, anksiyete bozukluğu ve bıkkınlık ortaya çıkabilmektedir."" dedi.

    Bu noktada idrar kaçırma ile ilgili olarak 4 ana noktanın altının çizilmesi gerekir diyen Kulaksızoğlu şu şekilde sıraladı;
    1. İdrar kaçırma şikâyetinden utanmamak gerekir
    2. İdrar kaçırma her yaşta görülebilir ille yaşlanma ile ilişkili değildir
    3. Kadınlarda erkeklere göre daha sıktır
    4. Ne tipte olursa olsun tüm idrar kaçırma sorunlarının tedavisi mümkündür.

    PEKİ, NEDEN OLUYOR
    Kulaksızoğlu hastalık hakkında şu bilgileri verdi; "Aşırı aktif mesane şikâyetleri olan kişilerin mesaneleri ile normal bireylerin mesaneleri arasında yapısal farklılıklar bile ortaya konmaya başlanmıştır. Ama bunlar neden oluyor işte bu sorunun cevabı henüz pek de ortaya konulamamakta. Normal olarak, idrar yapma işlevi tamamen beyin kontrolündedir. İdrar torbası belirli bir gerginliğe ulaştığında beyine yolladığı sinyallerle boşalma ihtiyacını bildirir. Bulunulan fiziksel ve sosyal ortama bağlı olarak beyin idrar torbasına idrar yapıp yapamayacağını iletir. Bu iletiler omurilik içinde bulunan sinirler sayesinde gerçekleştirilir. Beyin ile idrar torbası arasındaki bu koordinasyonun bozulması sonrasında işeme bozuklukları ortaya çıkar. Bu koordinasyonun bozulması pek çok durumda karşımıza çıkar. Bazen de, halen elimizde bulunan tıbbi tanı yöntemleri ile bu sebeplerden hiç birisini hastamızda bulamayabiliriz; ama hastalarımızın ciddi şikayetleri vardır. İşte tüm dünyada son yıllarda bu konuda çalışan bilim adamları, mesanenin aşırı duyarlılığı sonucu yaşanan bu sıkıntılara "aşırı aktif mesane sendromu" adını vermişlerdir."


    NE YAPILABİLİR?
    Sık ve azar azar idrara çıkma, idrar yanması şikayeti olanların öncelikle doktorlarına başvurmalıdır diyen Kulaksızoğlu "İdrar yollarında bir enfeksiyonu olup olmadığı incelenmelidir. Mesanenizin ne kadar idrar tutabildiği de bilinmesi gerekenlerden bir başkasıdır. Bu ölçüm ultrasonografi ile gerçekleştirilebilir. Ayrıca işeme sonrasında mesanede kalan idrar miktarını da aynı yöntemle inceleyebiliriz. Tüm bunlarda ciddi bir sorun olmamasına karşın kişi daha önce bahsettiğimiz aşırı aktif mesane şikayetlerini yaşıyorsa o zaman ilaç tedavileri başlanabilir. İlaç tedavilerinin amacı mesanenin anormal his ve kasılmalarını baskılamaktır. Çoğunlukla ilaç tedavileri ile birlikte işeme alışkanlıklarının da bilinmesi ve bunların düzenlenmesi önerilir. Kafein, alkol, yüksek asit içerikli içecekler ( domates ve greyfrut suyu gibi) ve baharatlı yiyecekler mesanenizi uyarabilir bu nedenle bunlardan kaçınmak gerekir. Gece şikayetleri olanlar için gece yatmadan alınan sıvı miktarının ayarlanması ve kilo verilmesi önerilen yaşamsal değişikliklerdir. "

    Konya Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, Botox tedavisi ve botox hakkında bilinmeyenlere açıklık getirdi.

    Kulaksızoğlu "Botox bir çeşit zehirdir. Sinirler üzerine etki ederek özellikle tuttuğu sinirin bağlı bulunduğu kas grubunda bir çeşit geçici felç yapar. Sonuçta vücutta her türlü işlevin yerine getirilmesi beyin ve sinir sisteminin kontrolü ve etkileşimi sonucunda gerçekleşir. İşte bu nedenle botox 1700"lü yıllarda ilk kez Almanya"da tanımlandığı zaman öldürücü bir zehir olarak bahsedilmekte idi. Yaklaşık 7 çeşit ( A,B,C,D,E,F ve G) botox nörotoksini bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olarak A- tipi kullanılmaktadır. Öncelikle her tip idrar kaçırmada kullanmayan bir yöntem olduğunun altının çizilmesi lazım. Kontrolsüz olarak mesane ve mesanenin çıkımındaki sfinkter bozukluğu olanlarda kullanılmalıdır.Biz genellikle nörolojik ( sinir hastalıklarına) bağlı veya aşırı aktif mesane şikayeti olan ve ağızdan alınan ilaç tedavilerine cevap vermeyen ya da bu ilaçların yan etkileri nedeni ile kullanamayan hastalarda botox uygulamasını tercih ediyoruz.Şuanda mevcut bu konudaki veriler aktif botoxun sadece enjekte edilen yerlerde etki gösterdiği şeklindedir. Sistemik yan etkileri son derece düşüktür.

    Botox"un etkisi geri dönüşümlü müdür? Bu tedavinin kısa ve uzun dönem etkinliği için ne söylenebilir sorusuna Kulaksızoğlu "Evet, yapılan kısmi felç durumu tamamen geçicidir ve 4-6 ay arasında etki ortadan kalkar. Aşırı aktif mesane nedeni ile uygulama yapılan hastalarda ortalama iyileşme süresi botox sonrası 9 ay olarak kabul edilmektedir. Botox işlemi son derece basit bir işlem olup 5-7 gün içerisinde etki görülmeye başlar ve bahsedildiği gibi 9 aya kadar süren tedavi etkisi devam eder. Etli geçtiği zaman tekrar aynı uygulamanın yapılmasının gerektiği durumlar olabilmektedir. Bu işlemle beraber mesanenin tekrar eğitilmesi tekrar enjeksiyonların aralıklarını açabilmektedir."" dedi.

    BOTOX MESANEYE NASIL UYGULANMAKTA?
    Kulaksızoğlu tedavi yöntemi hakkında şu bilgileri verdi; "Uygulama son derece basittir. Yaklaşık 20-30 dakikalık bir süre içinde sistoskop adı verilen bir dürbünle gerçekleştirilir. Fleksible adı verilen bükülebilir sistoskopların kullanılması hasta memnuniyeti ve mesanenin istenilen noktalarına kolay ulaşım açısından ciddi kolaylıklar sağlamaktadır. Genel anestezi gerekmemektedir. Hastaya damardan yapılan bir sakinleştirici ve lokal anestezik ile mesane içerisine sistoskop ile girilerek bu uygulama için özel olarak hazırlanmış bir iğne ile mesanenin yaklaşık 15-30 noktasına enjeksiyon yapılır. Hastalarda ağrı olmaz. İşlem sonrasında hasta hemen ayağa kalkabilir ve hastanede yatması gerekmez.

    Ben şahsen sistemik yani vücudun tümünü etkileyen herhangi bir yan etki görmedim, ve yapılan tıbbi yayınlarda da belli bir sistemik etkiden bahsedilmemekte. Emilimi olmadığından kalp, akciğer, karaciğer, barsaklar, beyin gibi hayati organların hiçbirisine etkisi yoktur.

    Hastalar işlem sonrasında genellikle mesanelerinde bir doluluk hissi olduğunu ifade ediyorlar ama bu durum da hemen bir iki saat içerisinde kaybolmakta. Ağrı hissi olmuyor ama yine de 1-2 gün kullanmak üzere bir antiinflamatuar ilaç veriyoruz. Ayaktan kendileri yürüyerek evlerine gidiyorlar. Sıklıkla "bu iş bu kadar mıydı?" diye soran hastalarımız oluyor."

    ZEDHABER-KONYA





    Mesaneye botoksla 'aşırı aktif mesaneye' son Yorumları