Tüketicinin şişmanlamasını önlemek için harekete geçen AB tüketiciyi koruma bakanları, yeni bir etiketleme sistemiyle gıda ürünlerinin tüm değerlerinin açıklanması zorunluluğu getirilmesini kararlaştırdı.AB tüketiciyi koruma bakanları, Avrupalı tüketicilerin şişmanlığa yol açan gıda maddelerini daha iyi ayırt edebilmeleri için yeni bir etiketleme sistemi üzerinde uzlaştı.
Bakanlar, gıda maddelerinin ambalajlarında kalori, enerji, yağ asidi, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz değerlerinin yeni bir sistemle listelenmesini kararlaştırdı.
Görüş ayrılıkları
Ancak uzmanların yeni etiketleme sisteminde renk kullanılması önerisi konusunda anlaşma sağlanamadı. Ayrıca etlerin ambalajları konusunda görüş ayrılıkları var. Ambalajların üzerine etin nerede paketlendiğinin belirtilmesi önerisine Almanya Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner'den eleştiri geldi.
Bunun çok gerekli görmediğini dile getiren Aigner, "Tüketiciler etin paketleme yeriyle pek ilgilenmiyor, onlar hayvanın nerede yaşadığını öğrenmek istiyor" şeklinde konuştu.
Bakan, planlanan etiket düzenlemesinin et ürünleri konusunda beklentileri karşılamayacağını, ancak yine de tüketiciyi koruma açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı.
"Bilgiler daha ayrıntılı ve anlaşılır olacak"
Alman Bakan Aigner, üzerinde uzlaşma sağlanan yeni ambalajlama sisteminden ise memnun.
Bunun tüketicinin korunmasını güçlendirdiğini belirten Aigner, Leipziger Volkzeitung'a verdiği demecinde "Ambalajların üzerinde daha ayrıntılı, daha anlaşılır ve daha okunaklı bilgiler yer alacak" diye konuştu. Bakan, bu sayede tüketicilerin tüm gerekli bilgileri edinebileceğini dile getirdi.
Kararlaştırılan yeni düzenleme ile her tüketicinin kendisi için uygun olmayan peynir ya da salamı etiketinden anlaması ve sağlıksız üretimlerin önüne geçilmeye hedefleniyor. Bu nedenle AB tüketiciyi koruma bakanları, uygulamanın ambalajlanmamış ürünler için de geçerli olmasını öngörüyor.
Onay süreci henüz tamamlanmadı
Yeni etiketleme sistemi konusunda üye ülkelerin tümü hemfikir olmasa da AB bakanlarının yeni düzenlemeye yeşil ışık yakacağı tahmin ediliyor. Üzerinde daha değişiklik yapılması beklenmeyen düzenlemenin Avrupa Parlamentosu'nun da onayından geçmesi gerekli.
Almanya'nın Sesi
Bakanlar, gıda maddelerinin ambalajlarında kalori, enerji, yağ asidi, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz değerlerinin yeni bir sistemle listelenmesini kararlaştırdı.
Görüş ayrılıkları
Ancak uzmanların yeni etiketleme sisteminde renk kullanılması önerisi konusunda anlaşma sağlanamadı. Ayrıca etlerin ambalajları konusunda görüş ayrılıkları var. Ambalajların üzerine etin nerede paketlendiğinin belirtilmesi önerisine Almanya Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner'den eleştiri geldi.
Bunun çok gerekli görmediğini dile getiren Aigner, "Tüketiciler etin paketleme yeriyle pek ilgilenmiyor, onlar hayvanın nerede yaşadığını öğrenmek istiyor" şeklinde konuştu.
Bakan, planlanan etiket düzenlemesinin et ürünleri konusunda beklentileri karşılamayacağını, ancak yine de tüketiciyi koruma açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı.
"Bilgiler daha ayrıntılı ve anlaşılır olacak"
Alman Bakan Aigner, üzerinde uzlaşma sağlanan yeni ambalajlama sisteminden ise memnun.
Bunun tüketicinin korunmasını güçlendirdiğini belirten Aigner, Leipziger Volkzeitung'a verdiği demecinde "Ambalajların üzerinde daha ayrıntılı, daha anlaşılır ve daha okunaklı bilgiler yer alacak" diye konuştu. Bakan, bu sayede tüketicilerin tüm gerekli bilgileri edinebileceğini dile getirdi.
Kararlaştırılan yeni düzenleme ile her tüketicinin kendisi için uygun olmayan peynir ya da salamı etiketinden anlaması ve sağlıksız üretimlerin önüne geçilmeye hedefleniyor. Bu nedenle AB tüketiciyi koruma bakanları, uygulamanın ambalajlanmamış ürünler için de geçerli olmasını öngörüyor.
Onay süreci henüz tamamlanmadı
Yeni etiketleme sistemi konusunda üye ülkelerin tümü hemfikir olmasa da AB bakanlarının yeni düzenlemeye yeşil ışık yakacağı tahmin ediliyor. Üzerinde daha değişiklik yapılması beklenmeyen düzenlemenin Avrupa Parlamentosu'nun da onayından geçmesi gerekli.
Almanya'nın Sesi