Şok diyetler yemekten soğutmasın   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-06-2010 (17:27)   Son Mesaj: 12-06-2010 (17:27)    Cevap: 0    Gösterim: 627  

    12-06-2010

    Şok diyetler yemekten soğutmasın

    Şok diyetler yemekten soğutmasın
    Herkesin bildiği ama hala uygulamaya çalıştıkları şok diyetlerin insan üzerindeki etkilerini Diyetisyen Elif Küçük okurları için kaleme aldı.Diyetisyen Elif Küçük, Popüler Diyetlerin sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.

    Popüler Diyetlerin bizleri tek yönlü, yanlış, düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yönelttiğini belirten Hastane.com.tr yazarı Diyetisyen Elif Küçük, "tek yönlü beslenmeye yönelten diyetlerden uzak kalınması gerekir." Dedi.

    Diyetisyen Küçük: "Yediğiniz Besine Nefret Duymayın"

    Diyetisyen Elif Küçük, Hiçbir bilimselliği olmayan, sadece tek tip beslenmeye (karpuz diyeti, greyfurt diyeti, pirinç diyeti v.s ) yönelterek sağlığı da riske sokan diyetler sıkıcı gelerek uyguladığı diyetteki besine karşı nefret oluşturabileceğini ifade etti.

    Tek tip besin uygulandığı için diğer besinlerden almamız gereken vitamin ve mineralleri alamadığımız için vücudumuzda bu besin maddelerinden yetersiz kalacağımızı belirten Diyetisyen Elif Küçük, bunun sonucunda saç dökülmeleri, deri kuruması, tırnak kırılmaları, fiziksel ağrılar, kabızlık, sinir sistemi tahribatına neden olur. Ayrıca bayanlarda adet düzensizlikleri görülür ve büyüme çağında bu tarz diyetler uygulandığında büyüme ve gelişmeyi engelleyen sonuçların olabileceğini belirtti.

    Diyetisyen Elif Küçük, popüler olarak bilinen ve sağlığımız için ciddi problemler oluşturan diyet çeşitlerinden uzak durulması gerektiğini belirtti.

    İşte uzak durulması gereken diğer Popüler Diyetler:

    Formül Diyetler:

    Formül diyetleri genel olarak proteini, karbonhidratı, yağı azaltarak hazırlanan bir diyet çeşitidir. Diyetle birlikte vücudun vitamin ve mineral gereksinimini sağlamak için suyla karıştırılan formüller alınmaktadır.

    Bir Ya da Daha Fazla Besinin Azalmasıyla Yapılan Diyetler:

    Bu tarz diyetlerde vücudun gereken enerjisi içinde bir besin grubunun miktarını azaltırken diğer besin gruplarınıda gereksinimden daha fazla miktarıda alındığı taktirde vücutta bazı sağlık sorunları yaratabilir.

    Bu diyetlere en iyi örnek Atkins Diyetidir.

    Atkins Diyeti; Karbonhidrat miktarını azaltıp, yağ ve protein miktarını arttırarak uygulanan bir diyet çeşitidir. Bir bireyin günde 100-150 gr karbonhidrat ihtiyacı vardır. Günlük tüketimi 80-100 gr altına düştüğünde vücudumuzda protein yıkımına neden olacaktır ve kanda bazı asitlerin (keton gibi) artmasına neden olur. Ayrıca düşük karbonhidrat, yüksek protein ve yağ alındığından kandaki kolesterol düzeyi yükselerek kalp-damar hastalıkları riskini arttırır. Yine Atkins diyetin guta ve organ harabiyetine neden olabilir. Böbreklerin süzülmesinde bozukluk oluşturarak ödeme ve böbreklerde taş oluşumuna neden olabilir. Yapılan bilimsel araştırmalarda da Atkins diyetinin 6 aydan sonra klasik yapılan diyetle aynı oranda kilo kaybı olduğu bulunmuştur.

    Düşük yağ tüketimine dayalı diyetlerde de yağların hızlı yakımına bağlı olarak vücut zararlı maddeler üreterek beyin gibi vücudumuzun belli yerlerine zarar vermemize neden olur.

    Çok Düşük Kalorili Diyetler:

    Günümüzde 500-800 kalori sağlayacak biçimde hazırlanan diyet biçimleridir. Bu tür diyetlerde başlangıçla beraber hızlı kilo kaybı olur. Ancak bu diyetlerin uygulanmasıyla sağlık sorunları oluşarak ölümlere neden olabilir.

    Montignac Diyeti:

    Bu diyetin en belirgin özelliği karbonhidrat, protein içerenlerin birbirinden ayrı alınması esasına dayanır ancak bu tarz bir beslenmenin bilimsel bir dayanağı yoktur. Besinleri birlikte almak veya almamak yağ yıkımını etkilemez. Yağ birikimini arttıran fazla kalori alımıdır. Karbonhidratlı besinle ile protein içeren besinler ister beraber yensin ister ayrı yensin fazla kalori alımı olduysa kilo konusunda hiçbir değişiklik olmaz.

    Besinleri ayırmak gibi bir beslenme biçimi doğru olsaydı yağ, şeker ve etin dışında hiçbir besin grubu tüketmememiz gerekirdi. Çünkü süt, sebze, meyve, tahıl grubunda 3 besin öğesi olan karbonhidrat, protein ve yağ vardır.

    Diyet Kişiye Özgüdür!!!

    Her gün bir yenisi daha eklenen ve sadece kilo verdirmeye yönelik olan bu tarz diyetler sağlığımız ciddi açıdan tehdit ediyor. Unutmayın ki diyet yaparken doğru, dengeli ve sağlıklı beslenmemiz gerekir. Yoksa diyetler hastalık reçetesi olabilir. Diyetler kişinin biyokimyasal bulgularına, yaşına, boyuna, kilosuna, fiziksel aktivite düzeyine, beslenme alışkanlıklarına ve sosyo- ekonomik durumuna göre alması gereken kalori hesaplanarak hazırlanır. Bu nedenle diyet kişiye özgüdür. Ve herkesin uygulayacağı diyet farklıdır.

    YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ





    Şok diyetler yemekten soğutmasın Yorumları