Vitamin tanımları
Vitaminler metabolizma için gerekli olan maddelerdir. Hücre büyümesi, gelişmesi ve işleyişi üzerinde doğrudan etkileri vardır. Enzimler ve sağlıklı yaşam için gerekli olan diğer bazı maddelerle etkileşim içindedirler.
A Vitamini
Sağlıklı cilt için gereklidir. Yetersiz olması veya fazla alınması ciltte kuruluk, pütürlük gibi problemlere neden olur.
A vitamini sağlıklı diş, kemik, cilt ve yumuşak dokular için de gereklidir. Özellikle az ışıkta iyi görmeyi sağlar.
B Vitamini
Tiamin-B1 karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Kalbin sağlıklı işleyişi ve sinir sistemi için de gereklidir.
Riboflavin-B2 diğer B vitaminleriyle birlikte çalışarak büyüme ve alyuvar üretiminde etkisi vardır.
B1 gibi karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur.
Niasin sağlıklı cilt ve sinir sistemi için gereklidir. Kolesterolü düşürücü etkileri de bulunur.
Piridoksin-B6'nın protein kullanımıyla ilişkisi vardır: kişi ne kadar protein tüketiyorsa bu proteini kullanabilmek için B6 vitamininin de o kadar alınması gerekir. B6 beyin fonksiyonlarını düzenler. B6'nın bağışıklık sistemine yararları da bulunur.
B12'nin de diğer B vitaminleri gibi metabolizmaya faydaları vardır: alyuvar üretimine yardımcı olur,merkezi sinir sistemine faydaları vardır.
C Vitamini
C vitami yara tedavisinde rolü büyüktür. Cilde yüzeysel olarak uygulandığında gençleştirici etkileri olduğu da söylenmektedir. Cilt için gerekli bir antioksidandır.
Sağlıklı diş ve dişetleri için gereklidir. Demir emilimine yardımcı olur. Bağ dokularının sağlığı için etkilidir.
D Vitamini
"Güneş vitamini" olarak da bilinen D vitamini vücutta güneş ışığıyla etkileşerek oluşur. Vücudun ihtiyacı olan D vitamini haftada 3 kez 10-15 dakika güneş ışığı alarak yeterli olarak sağlanabilir.
D vitamini de bir cilt pigmantasyonunda (renklenmesinde) rol oynar.
D vitamini yüzeysel olarak kullanıldığında çok dikkatli olunmalıdır çünkü fazlasının toksik yani zehirleyici etkisi vardır.
Ayrıca D vitamini kemik ve kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumun ve fosforun emilim oranını artırır.
E Vitamini
E vitamini serbest radikallerin yol açtığı zararların önlenmesinde yardımcı olur.
Güneş ve çevre kirliliği gibi sebeplerle oluşan serbest radikallerin ortaya çıkardığı problemleri önlemesi ve tedavi etmesi açısından cilt için önemlidir. Bu özelliği nedeniyle E vitamini kozmetik ürünlerinde gittikçe artan bir oranda kullanılmaktadır.
K Vitamini
"Pıhtılaştırıcı vitamin" olarak da bilinir, çünkü K vitamini olmadan kan pıhtılaşamaz. Bazı araştırmalar K vitamininin yaşlı kişilerde kemik sağlığı açısından yararlı olduğunu da göstermektedir.
Besin kaynakları
Vücut fonksiyonları için gerekli olan 13 tane vitamin bulunur. Bunlar A, C, D, E, K ve B
(Tiamin, Riboflavin, Niasin, Pantotenik asit, Biotin, B6, B12) vitaminleridir. Bunların tümü besinlerden sağlanabilir. D ve K vitaminleri de vücutta sentez edilir.
Yağda eriyen vitaminler
- A vitamini süt, peynir, krema, ciğer, böbrek ve balık yağı gibi besinlerde bulunmasına rağmen bunlar yoğun yağ ve kolesteroldür. Bu nedenle A vitaminini beta karotenlerden elde etmek daha doğru olabilir. Beta karoten havuç, kabak, patates, kayısı, brokoli ve ıspanak gibi besinlerden elde edilebilir.Sebze veya meyvenin rengi yoğunlaştıkça beta karoten içeriği de artar.
- D vitamini peynir, tereyağı, margarin, krema, balık, kabuklu deniz mahsulleri ve tahıllarda bulunur. Ayrıca vücut güneş ışınları aldığında D vitamini sentezi yapabilir.
- E vitamini mısır, çerez, bakliyat, zeytin, ıspanak, kuş konmaz, yeşil yapraklı sebzeler, nebati yağ ve nebati yağ ürünlerinden elde edilir.
- K vitamini lahana, karnı bahar, ıspanak, soya ve tahıllarda bulunur. Bağırsaklardaki bakteriler de K vitamini üretir.
Suda eriyen vitaminler
- Tiamin-B1 ekmekler, tahıllar, makarnalar, bakliyat, süt ürünleri, sebze ve meyvelerde bulunur.
- Niasin-B3 süt ürünleri, kümes hayvanları, balık, çerez ve yumurtada bulunur. Bazı sebzeler de B3 vitamini içerir.
- B12 vitamini yumurta, et, kümes hayvanları, süt ve süt ürünlerinde bulunur.
- Pantotenik asit ve biotin yumurta, balık, süt ürünleri, tahıllar, sebzeler, maya, brokoli ve patates ve dana eti gibi besinlerde bulunur.
- C vitamini narenciye ürünleri ve sularında, çilek, domates, brokoli, maydanoz ve patateste bulunur. Çoğu diğer sebze ve meyve de miktar C vitamini bulundurur. Balık ve sütte az miktarda C vitamini vardır.
Tavsiyeler
Günlük gerekli vitamin miktarının en doğru şekilde alınması tam ve dengeli beslenme ile mümkündür. Ancak bunu yaparken aşırıya da kaçılmamalıdır.
Zannedilenin tersine vitaminlerden birçoğunun fazlası vücut için zararlı hatta toksik yani zehirleyici olabilir.
Örneğin C vitamini içeren narenciye ürünlerinden aşırı miktarda tüketilmesi vücut ve ciltte alerjilere neden olabilir.
Sağlığınız en değerli hazinenizdir: dengeli beslenin, şüpheye düştüğünüz anda da doktorunuza baş vurun.
alinti
Vitaminler metabolizma için gerekli olan maddelerdir. Hücre büyümesi, gelişmesi ve işleyişi üzerinde doğrudan etkileri vardır. Enzimler ve sağlıklı yaşam için gerekli olan diğer bazı maddelerle etkileşim içindedirler.
A Vitamini
Sağlıklı cilt için gereklidir. Yetersiz olması veya fazla alınması ciltte kuruluk, pütürlük gibi problemlere neden olur.
A vitamini sağlıklı diş, kemik, cilt ve yumuşak dokular için de gereklidir. Özellikle az ışıkta iyi görmeyi sağlar.
B Vitamini
Tiamin-B1 karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Kalbin sağlıklı işleyişi ve sinir sistemi için de gereklidir.
Riboflavin-B2 diğer B vitaminleriyle birlikte çalışarak büyüme ve alyuvar üretiminde etkisi vardır.
B1 gibi karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur.
Niasin sağlıklı cilt ve sinir sistemi için gereklidir. Kolesterolü düşürücü etkileri de bulunur.
Piridoksin-B6'nın protein kullanımıyla ilişkisi vardır: kişi ne kadar protein tüketiyorsa bu proteini kullanabilmek için B6 vitamininin de o kadar alınması gerekir. B6 beyin fonksiyonlarını düzenler. B6'nın bağışıklık sistemine yararları da bulunur.
B12'nin de diğer B vitaminleri gibi metabolizmaya faydaları vardır: alyuvar üretimine yardımcı olur,merkezi sinir sistemine faydaları vardır.
C Vitamini
C vitami yara tedavisinde rolü büyüktür. Cilde yüzeysel olarak uygulandığında gençleştirici etkileri olduğu da söylenmektedir. Cilt için gerekli bir antioksidandır.
Sağlıklı diş ve dişetleri için gereklidir. Demir emilimine yardımcı olur. Bağ dokularının sağlığı için etkilidir.
D Vitamini
"Güneş vitamini" olarak da bilinen D vitamini vücutta güneş ışığıyla etkileşerek oluşur. Vücudun ihtiyacı olan D vitamini haftada 3 kez 10-15 dakika güneş ışığı alarak yeterli olarak sağlanabilir.
D vitamini de bir cilt pigmantasyonunda (renklenmesinde) rol oynar.
D vitamini yüzeysel olarak kullanıldığında çok dikkatli olunmalıdır çünkü fazlasının toksik yani zehirleyici etkisi vardır.
Ayrıca D vitamini kemik ve kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumun ve fosforun emilim oranını artırır.
E Vitamini
E vitamini serbest radikallerin yol açtığı zararların önlenmesinde yardımcı olur.
Güneş ve çevre kirliliği gibi sebeplerle oluşan serbest radikallerin ortaya çıkardığı problemleri önlemesi ve tedavi etmesi açısından cilt için önemlidir. Bu özelliği nedeniyle E vitamini kozmetik ürünlerinde gittikçe artan bir oranda kullanılmaktadır.
K Vitamini
"Pıhtılaştırıcı vitamin" olarak da bilinir, çünkü K vitamini olmadan kan pıhtılaşamaz. Bazı araştırmalar K vitamininin yaşlı kişilerde kemik sağlığı açısından yararlı olduğunu da göstermektedir.
Besin kaynakları
Vücut fonksiyonları için gerekli olan 13 tane vitamin bulunur. Bunlar A, C, D, E, K ve B
(Tiamin, Riboflavin, Niasin, Pantotenik asit, Biotin, B6, B12) vitaminleridir. Bunların tümü besinlerden sağlanabilir. D ve K vitaminleri de vücutta sentez edilir.
Yağda eriyen vitaminler
- A vitamini süt, peynir, krema, ciğer, böbrek ve balık yağı gibi besinlerde bulunmasına rağmen bunlar yoğun yağ ve kolesteroldür. Bu nedenle A vitaminini beta karotenlerden elde etmek daha doğru olabilir. Beta karoten havuç, kabak, patates, kayısı, brokoli ve ıspanak gibi besinlerden elde edilebilir.Sebze veya meyvenin rengi yoğunlaştıkça beta karoten içeriği de artar.
- D vitamini peynir, tereyağı, margarin, krema, balık, kabuklu deniz mahsulleri ve tahıllarda bulunur. Ayrıca vücut güneş ışınları aldığında D vitamini sentezi yapabilir.
- E vitamini mısır, çerez, bakliyat, zeytin, ıspanak, kuş konmaz, yeşil yapraklı sebzeler, nebati yağ ve nebati yağ ürünlerinden elde edilir.
- K vitamini lahana, karnı bahar, ıspanak, soya ve tahıllarda bulunur. Bağırsaklardaki bakteriler de K vitamini üretir.
Suda eriyen vitaminler
- Tiamin-B1 ekmekler, tahıllar, makarnalar, bakliyat, süt ürünleri, sebze ve meyvelerde bulunur.
- Niasin-B3 süt ürünleri, kümes hayvanları, balık, çerez ve yumurtada bulunur. Bazı sebzeler de B3 vitamini içerir.
- B12 vitamini yumurta, et, kümes hayvanları, süt ve süt ürünlerinde bulunur.
- Pantotenik asit ve biotin yumurta, balık, süt ürünleri, tahıllar, sebzeler, maya, brokoli ve patates ve dana eti gibi besinlerde bulunur.
- C vitamini narenciye ürünleri ve sularında, çilek, domates, brokoli, maydanoz ve patateste bulunur. Çoğu diğer sebze ve meyve de miktar C vitamini bulundurur. Balık ve sütte az miktarda C vitamini vardır.
Tavsiyeler
Günlük gerekli vitamin miktarının en doğru şekilde alınması tam ve dengeli beslenme ile mümkündür. Ancak bunu yaparken aşırıya da kaçılmamalıdır.
Zannedilenin tersine vitaminlerden birçoğunun fazlası vücut için zararlı hatta toksik yani zehirleyici olabilir.
Örneğin C vitamini içeren narenciye ürünlerinden aşırı miktarda tüketilmesi vücut ve ciltte alerjilere neden olabilir.
Sağlığınız en değerli hazinenizdir: dengeli beslenin, şüpheye düştüğünüz anda da doktorunuza baş vurun.
alinti