Gripten korunmanın 6 önemli yöntemi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-28-2010 (08:32)   Son Mesaj: 11-28-2010 (08:32)    Cevap: 0    Gösterim: 923  

    11-28-2010

    Gripten korunmanın 6 önemli yöntemi

    Gripten korunmanın 6 önemli yöntemi
    Kış kapıya dayandı, grip ayları başladı. Dr. Gülseren Sağcan, grip aşısı yaptırmak için son günler olduğunun altını çizdi ve korunmak için 6 temel şart olduğunu hatırlattı. İşte Gripten korunmanın 6 şartı:Kış mevsiminin gelmeye başlaması ile birlikte grip vakası sayılarının hızla arttığı bugünlerde, bu moral bozan, verimliliği düşüren, kimi zaman da insanları yatağa bağlayan bu hastalıktan korunmanın yollarını araştırdık.

    Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Gülseren Sağcan, Cafesiyaset'in sorularını cevaplandırdı. Dr. Sağcan, gripten korunmanın iki temel yolu olduğunu söyledi. Bunlardan birisi korunmak, diğeri aşılanmak. Dr. Gülseren Sağcan'a göre bunlar birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısı.

    Grip nedir?

    Grip İnfluenza A, B ve C virüslerinin neden olduğu yüksek ateş, yaygın kas ağrıları ve kırgınlık şikayetlerine yol açan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık virüsü taşıyan kişilerin solunum yolu salgılarıyla ve bunlarla bulaşmış eşyalar vasıtasıyla çok kolay yayılır. Özellikle okullar, yurtlar, kışlalar, kahvehaneler, huzur evleri gibi kalabalık toplu yaşam alanlarında hastalığın yayılmasına artar.

    Grip nasıl bulaşır?

    Grip damlacık yolu enfeksiyonudur yani virüs vücuda solunum yoluyla girerek hastalık oluşturur. Özellikle kalabalık ve iyi havalandırılmayan kapalı ortamlarda hasta kişiler öksürük veya hapşırık ile virüsü havaya yayarlar veya ağız, burun salgılarını çevrelerindeki eşyalara bulaşır. Havada asılı kalan yada eşyalara bulaşmış olan salgılardan geçen grip virüsünün solunum yoluyla vücuda alınmasıyla hastalık bulaşmış olur.

    Gripten nasıl korunabiliriz?

    Gripten korunmak için düzenli hayat, uyku, dengeli beslenme, alkol ve sigaradan uzak durmak gerekmektedir. Gripli kişinin ağız veya burun salgısının bulaştığı eşyalarla temas önemli sorundur. Bu nedenle sık el yıkama alışkanlığı hem korunmada hem de bulaşmanın önlenmesinde çok önemlidir.

    Grip kolay yayılan bir hastalık olduğundan salgınlar yaparak ölümlere yol açabilir. Bu nedenle risk grubundaki kişilerin mutlaka aşılanmasını öneriyoruz. Aşı virüsün antijen denilen parçacıklarını içerir ve bağışıklık sistemini uyarır . Böylece kişi grip virüsüyle karşılaşmadan önce vücudu mikrobu tanıyarak, ileride virüsle karşılaşınca etkisiz hale getirmek için gerekli olan antikorları üretir ve gribe karşı hazır olur.

    Risk grubundaki kişiler kimlerdir?

    65 yaşını geçmiş, KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) veya astım gibi kronik akciğer hastalığı olanlar, Diabet, kalp, böbrek hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar, Hastanede ve huzurevlerinde çalışanlar, Kış veya bahar aylarında doğum yapacak gebeler, Sık sık seyahat eden ve insanlarla yoğun teması olan kişiler grip aşısı yaptırmalıdır Bu riskleri taşımayan sağlıklı insanların grip aşısı yaptırmaları şart değildir. Kasım ayının sonunda olmamız nedeniyle risk grubundaki kişilerin daha fazla gecikmeden bir doz grip aşısı yaptırmalarını ve her yıl bu dönemde tekrarlamaları önerilir.

    Aşıdan sonra hemen koruma başlar mı?

    Aşı yapılır yapılmaz bağışıklık sistemi savunma için hazırlanmaya başlar ancak yeterli antikor yani koruyuculuk cevabı aşıyı takiben 10-15 gün içinde oluşur.

    Grip aşısı bizi kesin korur mu?

    Aşıların çoğunda olduğu gibi grip aşısı da %100 koruyucu değildir.

    Grip virüsünün antijenik yapısı sürekli değişim gösterdiği için her yıl yeniden aşılanmak gerekir.Dünya Sağlık Örgütü grip virüsündeki değişiklikleri izler ve bir önceki mevsimde etkili olan virüs tiplerini göz önüne alarak, o yıl hangi tip virüslerin grip etkeni olabileceğini tahmin edip, uygulanacak grip aşısının bileşimi için öneride bulunurl ve aşı buna göre hazırlanır.

    Hangi dönemde aşılanmalıyız?

    Gribin salgın yaptığı dönem göz önüne alınacak olursa eylül-ekim aylarında ya da en geç kasım ayında aşının yaptırılmasını öneriyoruz.

    Grip olduğumuzda aşı yaptırabilir miyiz?

    Hayır. Ateşli bir hastalık durumunda aşılamanın iyileşinceye kadar ertelenmelidir.

    Aşının yan etkisi var mıdır?

    Aşıya bağlı en sık görülen yan etki aşı yerinde oluşan hafif ağrıdır. Aşıdan 6-12 saat sonra hafif ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi belirtiler görülebilir fakat bunlar en geç 1-2 gün içinde geçer.

    Yumurta alerjisi olanlara, 6 aydan küçük bebeklere ve hamileliğin ilk üç ayında grip aşısı yapılmamalıdır.

    Cafesiyaset





    Gripten korunmanın 6 önemli yöntemi Yorumları