Kurban bayramında kolesterole dikkat!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-16-2010 (10:31)   Son Mesaj: 11-16-2010 (10:31)    Cevap: 0    Gösterim: 584  

    11-16-2010

    Kurban bayramında kolesterole dikkat!

    Kurban bayramında kolesterole dikkat!
    Bayramın ilk günü başlayıp bayram boyunca devam eden aşırı et tüketimi keyifli olduğu kadar sağlık açısından riskler taşıyabiliyor ve daha sonraları kalp krizine kadar çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.Söyleşi: Sinem ŞAHİN

    Çamlıca Erdem Hastanesi Kardiyoloji Profesörü Dr. Emrullah Başar'ın kolesterollü olan hastalara yönelik uyarılarda bulundu.

    "Kurban bayramı haftası ülkemizde siyah et tüketiminin en fazla olduğu dönemdir. Siyah etteki kolesterol yüksekliği de bilinmektedir. Kalp damar hastalığı olanlar veya kolesterol yüksekliği nedeniyle tedavi görenler, bu dönemde diyetlerini bozmaları halinde kolesterol değerleri yükselecek ve eski haline getirmek için uzun süre çaba sarf edilmesi gerekecektir.

    Kurban bayramında özellikle de kendi kestiği kurban etinden yeme geleneği nedeniyle hastalar daha fazla siyah et tüketmekte ve kolesterolleri daha fazla yükselmektedir. Böylece hastalar yeni bir kalp krizine davetiye çıkarmaktadır."

    Kolesterol nedir?

    Kolesterol özellikle bazı hormonların da yapısında bulunan, az miktarda olması kaydıyla vücutta bulunması gereken bir maddedir.

    Yüksek kolesterol belirtileri

    Yüksek kolesterol genellikle belirti vermez, kişinin de şikayeti olmaz. Ancak uzun süre kolesterolün yüksek olması damar sisteminin tıkanmasına ve bununla ilişkili şikayetlere yol açar.

    Kolesterol neden yükselir?

    Vücuttaki kolesterolü temizleyen reseptörlerin sağlıklı olmaması halinde kolesterol düzeyleri yükselir. Diyetle de fazla kolesterol alınması halinde bu yükseklik daha belirgin hale gelir. Yani kolesterolün yükselmesi için başta reseptör düzeyinde bozulma olması, bunun yanında hem fazla kolesterol alınması hem de alınan kolesterolün yakılmaması temel sebeptir.

    Kolesterolün önemi nedir?

    Sağlıklı bir bireyde kolesterol az miktarda bulunması gerekir. Özellikle hormonların yapısında bulunması gerekir. Asıl önemli olanı ise yüksek kolesterolün yol açtığı hastalıklardır.

    Kolesterol yüksekliği ile kalp damar hastalıkları arasındaki ilişki nedir?

    Kalp damar hastalıkları ile kolesterol yüksekliği arasındaki ilişki çok sayıda araştırmada gösterilmiştir. Kolesterolden zengin diyetle beslenen toplumlarda, kolesterol bakımından düşük diyetle beslenenlere oranla kalp damar hastalığı daha fazladır. Bizim ülkemizde de bölgeler arası fark vardır. Kolesterolü yüksek besinlerle beslenen bölgelerde kalp damar hastalığı daha fazladır. Kolesterolü yüksek kişilerle düşük kişilerin karşılaştırıldığı araştırmalarda kesin olarak gösterilmiştir ki; yüksek kolesterolü olanlar daha fazla kalp damar hastalığına yakalanmaktadır. Yüksek kolesterolün zararlı olduğunu gösteren başka bir bulgu da tedavi edilen hastalarla ilgilidir. Hem kalp damar hastalığı geçirenlerde, hem de kolesterolü yüksek olan ancak hasta olmayanlarda ilaçla kolesterolün düşürülmesi kalp damar hastalığı gelişimini veya tekrarlamasını azaltmaktadır.

    Bayramda artan et tüketimi kalp hastaları veya kolesterolü yüksek olanları nasıl etkiler?

    Kurban bayramı ülkemizde siyah et tüketiminin en fazla olduğu döneme denk gelmektedir. Kalp damar hastaları veya kolesterolü yüksek olanlar fazla miktarda et tüketirse kolesterol düzeyleri yükselecektir.

    Kolesterolü etkileyen gıdalar nelerdir?

    Kolesterolü etkileyen gıdalar, siyah et, katı yağlar, kelle, paça sakatat, yumurta kolesterolden zengin diyetlerdir. Bu tip diyetler her ne kadar kolesterolü yükseltirse de spor yapılmaması, hareketsiz yaşam sürmek de kan kolesterolünün yükselmesine neden olacaktır. Diyeti dikkat etmek kadar yediğimizi yakmak da önemlidir.

    Ne sıklıkla kolesterol ölçümü yapılmalı?

    Yirmi yaşından sonra kolesterolü normal olanlar 5 yılda bir baktırmalıdır. Kalp damar hastalığı açısından yüksek risk grubunda olanlar senede bir baktırmalıdır. Kolesterol yüksekliği nedeniyle ilaç kullananlar ise 6 aylık aralarla kolesterole baktırmalı, hem ilaç dozu ayarlanmalı hem de ilacın yan etkileri açısından karaciğer fonksiyonlarına hem de adele tetkiklerine bakılmalıdır.

    Bayramda tüketilecek et miktarı konusundaki önerileriniz nelerdir?

    Bayramda et tüketimi az olmalıdır. Doyumluk değil tadımlık olmalıdır. Bayramlar gibi değişik özel günler nedeniyle sık sık diyeti bozmak doğru değildir. Kurban bayramında özellikle kelle paça, sakatat ve etin yağlı yerlerinden uzak durulmalıdır.

    SABAH





    Kurban bayramında kolesterole dikkat! Yorumları