Erken zamanda sigarayı bırak yaşama tutun   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-03-2010 (11:30)   Son Mesaj: 11-03-2010 (11:30)    Cevap: 0    Gösterim: 509  

    11-03-2010

    Erken zamanda sigarayı bırak yaşama tutun

    Erken zamanda sigarayı bırak yaşama tutun
    Sigara ve Nikotin Bağımlılığı Tedavi Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erol Sezer, sigaranın ne kadar erken bırakılırsa insan sağlığı açısından o kadar yararlı olduğunu söyledi.Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı aynı zamanda Sigara ve Nikotin Bağımlılığı Tedavi Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erol Sezer, Sigara ve Nikotin Bağımlılığı Tedavi Merkezi'nin çalışmaları hakkında bilgiler vererek, sigaranın insan sağlığına zararları ve kapalı alanlardaki sigara yasağı konularında değerlendirmelerde bulundu.

    Tiryakilere sigarayı bırakma çağrısında bulunan Prof. Dr. Sezer, ''Sigaranın bırakılması çok önemli bir müdahale. Sigaranın bırakılması, sigara nedeniyle ölme ve hastalanma tehlikesini önemli ölçüde azaltıyor'' dedi.

    Sigaranın erken yaşta bırakılmasının sağlık açısından önemini vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:

    ''60 yaşında sigara içmeye devam edenlerin yüzde 15'i 75 yaşına vardıklarında akciğer kanserinden ölmüş oluyorlar. Eğer 60 yaşında sigarayı bıraksalar, bu kadar gecikerek bırakmış olsalar bile akciğer kanserinden ölmesini beklediğimiz 15 kişinin yarısı ölmeyecek. Yani 60 yaşında sigarayı bırakmaları bile bu yaştan sonra kanser olma tehlikesini yarı yarıya azaltıyor. 50 yaşında bıraktığınız zaman bu yararlanma daha fazla oluyor, genç yaşlarda bırakınca daha fazla oluyor. 30 yaşında bırakanlar neredeyse kendilerine gelebilecek öldürücü zararların hepsinden kendilerini kurtarabiliyorlar, yani sigara ne kadar erken bırakılırsa yararı o kadar büyük ama gecikmiş olanlar bile sigarayı bıraktıkları zaman düşünemeyecekleri kadar büyük yararlar sağlıyorlar. Sigarayı bırakmak kesinlikle mümkün, ilaçları var, teknikleri var.''

    Sivas'ta sigarayı bırakmak için gerekli ilaçlara ve tekniklere ulaşılabilecek bir merkezin olduğunu anlatan Sezer, ''Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda sigara bırakma birimimiz var. Bu birimde daima günün her saatinde gelecek hastaları karşılayabilecek bir uzman arkadaşımız bulunuyor, bir hekimimiz bulunuyor ve gelenler sigara bırakma hizmetini alıyorlar'' diye konuştu.

    Merkezlerinde sigarayı bırakmak isteyenlere yönelik gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını, kişilerle tedavi sürecinde belirli aralıklarla görüşmelerin gerçekleştirildiğini ifade eden Sezer, hem görüşmelerin, hem de ilaçların sigarayı bırakma konusunda fayda sağladığını belirtti.

    -KAPALI ALANLARDAKİ SİGARA YASAĞI-

    Kapalı alanlardaki sigaraya yasağı ile ilgili yasal düzenlemenin sigara kullanımının azaltılması konusundaki önemini vurgulayan Prof. Dr. Erol Sezer, ''4207 sayılı yasa çok önemli yararlar sağlayıcı, dünyanın en güzel örneklerinden, dünyanın en güzel sigara mücadele kanunlarından birisi. Ülkemiz bu kanunu ile ne kadar gurur duysa yeridir. Bu kanun ülkemizde Sağlık Bakanlığı'nın gayretleriyle olabildiğince iyi uygulanıyor ama daha iyi uygulanması gerekir'' dedi.

    Yasanın çok güzel uygulandığı birçok alanın olduğunu anlatan Sezer, ''Artık lokantalara girdiğimiz zaman sigara dumanı ile karşı karşıya gelmiyoruz, kamu kurumlarında sigara kullanımı önemli ölçüde engellenmiş durumda. Başarılı bir çok alan var ve her ilde Sağlık Müdürlüğünün merkezli olduğu bir İl Tütün Kontrol Kurulu var. Bu yasanın en iyi uygulanması için bu kurullar gerekenleri büyük bir gayretle yapmaya çalışıyorlar. Ama hala bu gayretlere rağmen yasanın bazı yerlerde yeterli düzeyde uygulanmadığına da tanık olabiliriz'' diye konuştu.

    -TÜTÜN TÜKETİMİ 5'TE 1 ORANINDA AZALDI-

    Sigarayla etkin bir şekilde mücadele edildiğini ifade eden Sezer, ''Bir büyük değişim, bu büyük değişim tabi bir çırpıda, bir anda dört dörtlük olmuyor, bazı yerlerde aksamalar oluyor ama aksamaların giderek azalmasını beklemeliyiz. Herkes yasaya sahip çıkarsa bu yasa her yerde giderek en istenilen düzeyde uygulanacaktır. Çünkü bu yasanın arkasında önemli bir idare kararlılığı var, devlet kararlılığı var, bilim kararlılığı var, akıl kararlılığı var, yani her şey sigaradan uzaklaşmayı gerektiriyor'' ifadelerini kullandı.

    Prof. Dr. Sezer, ''4207 sayılı kanunun ciddi bir şekilde uygulanmasıyla ülkemizde tütün salgını bir ölçüde kontrol altına girmeye başladı. Son 1 yıldır biz ülkemizdeki tütün tüketiminin yaklaşık 5'te 1 oranında düştüğünü biliyoruz'' dedi.





    Erken zamanda sigarayı bırak yaşama tutun Yorumları