Türkiye anne bebek dostu ülke olma yolunda   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 10-27-2010 (16:31)   Son Mesaj: 10-27-2010 (16:31)    Cevap: 0    Gösterim: 579  

    10-27-2010

    Türkiye anne bebek dostu ülke olma yolunda

    Türkiye anne bebek dostu ülke olma yolunda
    Dünyada anne ölümlerini en hızlı düşüren ilk 10 arasında bulunan Türkiye'nin, bebek ölümlerini en hızlı düşüren ülkeler sıralamasında da ilk 5'te bulunduğu öğrenildi.Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürü Rıfat Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990 yılında hükümet başkanlarının bir araya gelerek sağlık, ekonomi, yoksullukla ilgili bin yıllık kalkınma hedeflerini ortaya koyduğunu, bu hedeflere göre 2015 yılında anne ölümlerinin 4'te 1, 5 yaş altı çocuk ölümlerinin ise 3'te 2 oranında azaltılacağına dair söz verdiklerini hatırlattı.

    Türkiye'nin bu hedeflere 2015'ten önce ulaştığını ifade eden Köse, ''Türkiye bu hedeflere 2007-2008 yıllarında ulaştı. Biz bu hedeflerini daha ilerisine gidiyoruz. Kendi hedeflerimizi ortaya koyduk. Hedefimiz, anne ve bebek ölümlerini tek haneli rakamlara indirmek. 5 yaş altı çocuk ölümlerini bu yılın sonuna kadar tek haneli rakama, anne ölümlerini 2015 yılında tek haneli rakama indirmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.

    Köse, 2008 sağlık araştırmasına göre Türkiye'de 5 yaş altı çocuk ölümlerinin binde 17'ler civarında olduğunu, 2010 yılının 6 aylık verilerine göre de bu rakamın binde 10 olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

    ''Bu yılın 6 ayında bebek ölümlerinde binde 9'lar seviyesine ulaşacağız. Bu büyük başarı. Bebek ölümleri azaldıkça daha aşağı çekmek zorlaşır çünkü daha kolay sebeplerle olan ölümlerin çoğu önlenmiş olur. Ondan sonra çok daha bilgi, beceri ve donanım gerektiren ölümlerle mücadeleyi gerektirir. Bizde yenidoğan ölümleri sayı olarak azalsa da bütün ölümlerin içindeki oranı yükseldi. Yenidoğan ölümlerini önlemek kolay değil. Bir taraftan donanımı tamamlamanız lazım bir yandan da bunun için yetişmiş insan gücünü yetiştirmeniz gerekiyor. Hastanelerimizde yenidoğan açısından dünyadaki gelişmiş ülkelerde standartlar neyse onu yakaladık. Hatta bir çok yenidoğan servisimiz Avrupa'daki yenidoğan kliniklerinden çok daha iyi durumda, bu kadar iddialıyız. Ancak yenidoğan uzmanı sayısında sıkıntı var. Eğitimlerle bu sıkıntıyı da gidermeye çalışıyoruz.''

    -''İSHALDEN ÖLÜM ESKİDE KALDI''-

    Türkiye'nin dünyada yüksek orta gelir grubundaki ülkeler arasında olduğunu kaydeden Rıfat Köse, ''Bu ülkelerde bebek ölümleri binde 19, bizde ise binde 10'lar civarında. Biz ülke olarak kendi seviyemizde olanlardan daha iyiyiz. Yüksek gelir grubu ülkelerde bebek ölümleri binde 6'lar da. Biz yüksek gelir grubundaki ülkeleri yakalamaya çalışıyoruz'' dedi.

    Köse, yenidoğan ölümlerinin bebek ölümlerinde ilk sırada yer aldığını diye getirerek, ''Prematüre bebekler dış ortama kolay uyum sağlayamadığı için ölümler oluyor. Kalp hastalıkları bebek ölümlerinde ilk sıralarda. Eskiden bebek ölümlerinde ishalli hastalıkları konuşurduk, bunlar çok eskide kaldı'' diye konuştu.

    -''DAHA İYİSİNİ YAPARIZ''-

    Türkiye'de anne ölümlerinin 1998'da yüzbinde 49'larda olduğunu hatırlatan Rıfak Köse, 2007 yılında yüzbinde 25 oranının yakalandığını belirtti. Yapılan gerçekçi araştırma ve alınan önlemlerle 2010'un altı aylık sonuçlarına göre anne ölümlerinin yüz binde 16'lar seviyesine kadar düştüğünü anlatan Rıfat Köse, şu bilgileri verdi:

    ''Söz verilen hedefi çoktan geçtik. 2015 hedefini hedef olarak kabul etmiyoruz (biz daha iyisini yapabiliriz) diyoruz. Bizimle aynı seviyede olan ülkelere baktığımızda anne ölümlerinin yüzbinde 82 olduğunu görüyoruz. Gelişmiş ülkelerin ortalaması ise yüzbinde 15. Anne ölümlerinde de hedefimiz tek haneli rakamlara inmek. 2015 yılına kadar anne ölümlerinde tek haneli rakamlara ulaşacağız.''

    Anne ölümleri nedenlerine bakıldığında kanamaların ilk sırada olduğunu söyleyen Köse, ''Gebelik zehirlenmesi dediğimiz gebelikteki yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar anne ölümlerinde ön plana çıkıyor'' dedi.





    Türkiye anne bebek dostu ülke olma yolunda Yorumları