Göz bombeleşmesine ağrısız çözüm   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-14-2010 (16:30)   Son Mesaj: 10-14-2010 (16:30)    Cevap: 0    Gösterim: 739  

    10-14-2010

    Göz bombeleşmesine ağrısız çözüm

    Göz bombeleşmesine ağrısız çözüm
    Bin kişide bir görülen 'keratokonus' (korneada bombeleşme) rahatsızlığı Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kolay ve arısız bir şekilde tedavi ediliyor.Konya"da ortalama 1000 kişide bir görülen "Keratokonus" (Kornea"da Bombeleşme) adlı göz hastalığı, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi"nde çapraz bağlama adı verilen teknikle kolay ve ağrısız bir işlemle tedavi edilebiliyor. Konya"da sadece Meram Tıp Fakültesi Hastanesi"nde bulunan tedavi teknolojisinden haftada ortalama 10 hasta yararlanıyor.

    Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Bozkurt, Meram Tıp"ta 1.5 yıldır kullanılan teknoloji sayesinde, yöntemin uygulandığı hastaların tümünde hastalığın ilerlemesinin durdurulduğunu bazı hastalarda da iyileşme sağlandığını ifade etti.

    ERKEN TANI TEKNOLOJİSİ DE MEVCUT

    Hastalığın genellikle her iki gözü de etkilediğini belirten Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Banu Bozkurt, "Keratokonus, gözün kırma gücünün 3"te 2"sinden sorumlu olan kornea olarak adlandırdığımız kubbe biçimindeki saydam göz tabakasının incelmesi, öne doğru bombeleşmesi ve konik şekil alması ile meydana geliyor.

    Keratokonus hastalığında bireyin gözlük cam numaralarında sürekli ilerleme, hızlı gelişen bulanık görme, gölgeli görme, ışık hassasiyeti ve beraberinde baş ağrısı görülebiliyor. Özellikle ergenlik döneminde bulgu vermeye başlayan bu hastalık, bazen şiddetli alerji durumlarında sürekli göz ovalamaya bağlı olarak çocuk yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Ancak genellikle 30"lu yaşlara kadar ilerleyebiliyor. Bazı ailelerde hastalık genetik geçişli olabiliyor. Erken tanı son derece önemli ve hastalığın erken safhasında rutin göz muayenesinde hastalığı saptamak kolay olmayabilir. Bu durumda korneanın kırıcılık ve kalınlık haritasını çıkartan kornea topografi cihazları gerekmektedir. Hastanemizde son derece ileri bir teknoloji olan Scheimpflug kamera ile çalışan bir topografik sistemle hastalara erken dönemde tanı koyabiliyoruz." dedi.

    HAFTADA 10 KERATOKONUS HASTASI TEDAVİ EDİLİYOR

    Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kornea ve Kontakt lens biriminde her hafta en az 10 Keratokonus hastasının muayene ve tedavisini yaptıklarını vurgulayan Doç. Dr. Bozkurt, "Çapraz bağlama tekniği, Keratokonus hastalığının ilerlemesini durduran yeni bir yöntem ve son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerdeki göz kliniklerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntem ile kornea tabakasındaki kollajen bağlar arasında yer alan çapraz bağların sayısı artmakta, kornea sertleşmekte ve mekanik olarak daha stabil ve daha dirençli hale gelmektedir. Bazı gözlerde korneanın öne doğru bombeleşmesini geriletmekte, miyopi ve astigmatizma değerlerinde belirgin azalmaya yol açmaktadır. Yaklaşık 1.5 yıldır kliniğimizde kullandığımız çapraz bağlama yöntemi, damla anestezisi altında yapılan, kolay ve ağrısız bir işlemdir. Uygulanan hastaların tümünde hastalığın ilerlemesini durdurmuş hatta bazılarında hastalık bir miktar iyileşme sağlamıştır." diye konuştu.

    ZEDHABER -KONYA





    Göz bombeleşmesine ağrısız çözüm Yorumları