Kıl dönmesinden korunmanın yolları   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 10-08-2010 (14:29)   Son Mesaj: 10-08-2010 (14:29)    Cevap: 0    Gösterim: 635  

    10-08-2010

    Kıl dönmesinden korunmanın yolları

    Kıl dönmesinden korunmanın yolları
    Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen Pilonidal Sinüs hastalığınan kurtulmak için ameliyat olmaya gerek yok. Ayrıca kıl dönmesinden korunmanın yolları da basit.Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen Pilonidal Sinüs hastalığına, ameliyatsız tedavi imkanı sunan genel cerrah Orçun Oral Şentürk, uyguladığı tedavi yönteminin ameliyat kadar başarılı olduğunu belirterek, ''İşlem 20 dakika sürüyor ve hasta yürüyerek taburcu oluyor'' dedi.

    AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çapa Özel Medilife Hastanesi Başhekimi Şentürk, kıl dönmesi rahatsızlığı bulunan hastaların doktora gittiklerinde, kendilerine ilk olarak ''Bu hastalığın ameliyatsız tedavisinin mümkün olmadığının'' söylendiğini ifade etti. Bunun yanlış olduğunu belirten Şentürk, hastalık derecesi, evre 1 ve 2 olanların, fenol tedavisiyle tamamen sağlıklarına kavuşabildiklerini belirtti.

    Hastalıktaki başarı oranının erken teşhise göre arttığını ifade eden Şentürk, Türkiye'de kıl dönmesi rahatsızlığının çok sayıda görüldüğünü, fakat hastalık kuyruk sokumunda oluştuğu için çoğu vatandaşın utancından rahatsızlığını kimseyle paylaşmadığını kaydederek vatandaşları, doktora görünmeleri konusunda uyardı.

    Şentürk, hastalık derecesi evre 1 ve 2 olan hastalarda başarı sağlayan tedavi yöntemini, evre 3 ve 4'e uygulamadıklarını ve bu hastaları ameliyata yönlendirdiklerini belirtti.

    Bıçak altına kesinlikle yatmayacaklarını söyleyen evre 3 ve 4 hastalarına, durumları daha da kötüye gitmesin diye fenol uyguladığını ifade eden Şentürk, ''Çünkü bu yöntemin en ufak bir zararı yok. Aksine enfeksiyon açısından faydası var. Kılları temizliyorsunuz. Evre 3 ve 4'teki hastalarımdan tamamen iyileşenler de oldu'' dedi.

    Kıl dönmesi rahatsızlığının, 20 ila 35 yaş arasındaki, hafif gürbüz, cilt altı dokusu yağlı kişiler ile daha çok oturarak iş yapanlarda görüldüğünü ifade eden Şentürk, kıl dönmesinin, enseden ve sırttan düşen kılların kalçanın orta bölgesindeki oluğa (kıl folikülü) girerek bu bölgede yuva oluşturmasıyla meydana geldiğini ve hastalığın daha çok erkeklerde görüldüğünü kaydetti.

    -KORUNMA YOLLARI-

    Başhekim Şentürk, hastalıktan korunma yollarını şöyle anlattı:

    ''Oturarak iş yapanlar, kalça ortasındaki oluğun temizliğine dikkat etmeli. Özellikle o bölgedeki kıllar lazer epilasyonla ya da tüy dökücü kremlerle temizlenmeli. Her banyodan ve her berberden sonra, o bölgede kıl kalmamasına dikkat edilmeli. Uzun süre oturanlar kesinlikle kaykılarak oturmamalı, bunun yerine dik oturmalı. Spor yapılmalı. Çünkü günlerinin büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçirenler hızla kilo alıyor ve cilt altı yağlanıyor. Oturdukça o bölgedeki kılların içeri girme ihtimali biraz daha artıyor.''

    Fenol tedavi yönteminin 10 yıldır Elazığ Fırat Üniversitesinde uygulandığını kaydeden Şentürk, tedavi yöntemini 3 yıl önceki mecburi hizmeti sırasında bu üniversiteden mezun olan meslektaşından öğrendiğini ifade etti.

    Şentürk, tedaviyi 2 senedir İstanbul'da uyguladığını, bugüne kadar 1000'in üzerinde hastayı tedavi ettiğini, artık bu konuda söz sahibi olduğunu belirterek, ''İşlem 20 dakika sürüyor ve hasta yürüyerek taburcu oluyor. Uygulamanın en önemli özelliği tedavi sonrasında herhangi bir ağrı ve sızının olmayışı. Hasta 1 gün sonra işinin başına dönebiliyor. Kıl dönmesine uyguladığımız yöntem ameliyatlardaki kadar başarılı'' diye konuştu.





    Kıl dönmesinden korunmanın yolları Yorumları