Çocuklardaki bu belirtiler kalp hastalığının habercisi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-27-2010 (12:29)   Son Mesaj: 09-27-2010 (12:29)    Cevap: 0    Gösterim: 574  

    09-27-2010

    Çocuklardaki bu belirtiler kalp hastalığının habercisi

    Çocuklardaki bu belirtiler kalp hastalığının habercisi
    Çocuklarda sık tekrarlayan, uykudan uyandıran, yanma, batma, nefes darlığı ve sıkışma gibi şikayetlere neden olan göğüs ağrısı, kalp hastalığının habercisi olabilir.Uzmanlar, bebeklerde uyku düzeninin bozulmasının, 5-10 dakikada bitirilecek bir biberon gıdanın 20-15 dakikada tüketilmesinin, terlemenin, nefes alırken burun kanatlarının açılıp kapanmasının da bebeklerde doğumsal kalp hastalıklığın göstergesi olabildiği uyarısında bulundu.

    Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedef Tunaoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, erken tanı konulduğunda kalp hastalıklarının kontrol altına alınarak tedavi edilebildiğini, tanı konulmamış kalp hastalıklarının ise ani ölümlere neden olabildiğini söyledi.

    Doğumsal kalp hastalıklarının yüz doğumda bir görüldüğünü ve ailesinde kalp hastası bulunanların risk altında olduğuna dikkati çeken Tunaoğlu, ''Çocuğu sık sık uykudan uyandıran, oyun oynarken oyunu bırakmasına neden olan, günlük aktivitesini kısıtlayan ağrı, yanma, batma, sıkışma hissi, nefes darlığı ve ateş bulguları halinde kalp hastalığından şüphelenilmeli ve hem çocuk hem de çocuk kalp doktoruna başvurulmalı'' dedi.

    Tunaoğlu, özellikle bebeklerin sorunlarını söyleyemedikleri için anne babaların iyi gözlem yapması gerektiğini vurgulayarak, ''Bebeğin uyku düzeninin bozulması, 5-10 dakikada bitirilen bir biberon gıdanın 15-20 dakikada tüketilmesi, terleme, hızlı nefes alıp verme, nefes alırken burun kanatlarının açılıp kapanması gibi bulgular da bebeklerde doğumsal kalp hastalıklarının habercisidir'' diye konuştu.

    Damarlardaki sertleşme ve yağ birikiminin kalp krizine yol açtığını ve çocuklarda da görüldüğünü dile getiren Tunaoğlu'nun verdiği bilgiye göre, doğumdan itibaren damarlarda yağ birikiyor ve bu sorun hangi yaşta bulgu vereceği belli olmuyor. 3-4 gibi çok erken yaşta, 13-14 gibi ergenlik çağında ya da ileri bir yaşta damarlardaki tıkanmalar kalp krizine yol açabiliyor.

    Bebeklerde, huzursuzluk, meme emmeme, derin uyuyamama, ağlama nöbetleri de kalp kası bozukluklarının belirtisi olabiliyor.

    -''SPOR ÖNCESİ DOKTOR KONTROLÜ ŞART''-

    Kalbe giden damarların ucunda darlık olmasına bağlı ortaya çıkan doğuştan kalp hastalığı, genellikle küçük yaşlarda bulgu vermiyor. 13-14 yaşlarında göğüste ağrı, yanma ve sıkışma gibi bulgularla kendini gösteriyor.

    Tanının, ergenlik çağına kadar konulmamış olması halinde, damarlardaki darlık hızla artabiliyor ve kalbe aşırı yük binebiliyor ve kişinin ölümüne neden olabiliyor. Bu nedenle, 12-13 yaşlarında ''göğsüm ağrıyor'' gibi yakınmaları olan, hareket ederken ağrı şikayeti olan çocukların, mutlaka çocuk kalp hekimleri tarafından muayene edilmesi gerekiyor.

    Öte yandan, basında yer alan ''Basketbol oynarken öldü'', ''Yeşil sahada yaşamını yitirdi'' gibi haberlerde yer alan kişilerin spora başlamadan önce kalp doktorları tarafından taramalarının yapılmış olması gerektiği önemle vurgulanıyor. Bu kişilerde, bulgu vermeden ortaya çıkabilen ve ölümle sonuçlanan kalp kasının fazla büyümesi söz konusu olabiliyor. Çok sinsi olan, kendini belli etmeden gelişen ve yaşın ilerlemesine bağlı olarak bulgu vermeye başlayan hastalıkta, kalp hareket sırasında aniden kasılarak bir daha gevişemiyor ve bu arada çocuk yaşamını yitiriyor.

    Tanı konulan çocukların, heyecan yaratan yarışmalı sporlardan uzak durmaları gerekiyor.





    Çocuklardaki bu belirtiler kalp hastalığının habercisi Yorumları