Su ve besinle bulaşan hastalıklardan korunma yolları   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-22-2010 (13:30)   Son Mesaj: 09-22-2010 (13:30)    Cevap: 0    Gösterim: 860  

    09-22-2010

    Su ve besinle bulaşan hastalıklardan korunma yolları

    Su ve besinle bulaşan hastalıklardan korunma yolları
    Yaşamın temel ihtiyacı olan su ve besinler, temininden tüketimine kadar geçen aşamalarda hijyenik koşullara dikkat edilmemesi durumunda zararlı hale gelebilmekte ve sağlığımız için tehlike oluşturmaktadır.Hava sıcaklığının yüksek olduğu mevsimlerde, sağlıklı su temin edilemeyen kentlerin gecekondu bölgelerinde, tuvalet, mutfak, banyo koşulları iyi olmayan, sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanılamayan alanlarda su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenleri çok yaygın olarak görülmektedir.

    Hasta kişilerin dışkı ve idrarlarından su ve besinlere bulaşan etkenler genellikle ağız yoluyla alınır, bağırsaklara yerleşir ve enfeksiyona yol açar. Su ve gıdalara bulaşan etkenlerin yapmış olduğu hastalıklar çoğunlukla ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve brucelladır.

    Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü"nden Uz. Dr. Şirin Elmi, okulların açılmasıyla birlikte hijyene daha da dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, su ve besinlerle bulaşan hastalıklar konusunda bilgi verdi.

    KİŞİSEL TEMİZLİK ÖNEMLİ

    Sağlık eğitimi, korunma yöntemlerinin ilk basamağıdır. Kişilere hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmelidir. Özellikle el yıkamanın önemi vurgulanmalıdır. Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir. Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için, elleri sık yıkamak gerekir. Kişisel hijyen, bireyin sağlığını sürdürmek için yaptığı öz bakım uygulamalarını içerir.

    • Eller bol su ve sabunla yıkanmalı, iyi kurulanmalıdır.

    • Meyve ve sebzeleri iyi yıkanmalıdır.

    • Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalıdır.

    • Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler bol miktarda temiz su ile yıkandıktan sonra yenmelidir.

    • Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri almaktan kaçınılmalıdır.

    • Her türlü gıda maddesi güvenilir yerlerden satın alınmalı, üretim, son kullanım ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

    • İnsani atıklar uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır.

    • Karasineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir.

    • Bebekler anne sütü ile beslenmelidir.

    • Karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıktığında, kişiler mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bu dönemde bulaştırıcı olduklarından kişisel hijyen kurallarına daha da özen göstermelidir.





    Su ve besinle bulaşan hastalıklardan korunma yolları Yorumları