Okul çağında beslenme nasıl olmalı?   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 09-16-2010 (16:27)   Son Mesaj: 09-16-2010 (16:27)    Cevap: 0    Gösterim: 755  

    09-16-2010

    Okul çağında beslenme nasıl olmalı?

    Okul çağında beslenme nasıl olmalı?
    Yaz tatilinin ardından okullar açılırken, uzmanlardan da beslenmeyle ilgili uyarılar geliyor. Yaşam boyu sürecek davranışların kazanıldığı 6-12 arası yaşlarda yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli... Konya Özel Selçuklu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuba Nergiz okul çağındaki çocukların beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken hususları anlattı ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu.

    Çocukların yeterli ve dengeli beslenmeleri konusunda eğitilmesinin her ebeveynin önemli görevlerinden olduğunu ifade eden Dyt. Nergiz "Bu konuda veliler ve öğretmenler işbirliği içinde olmalılar" dedi.

    D VİTAMİNİ VE KALSİYUM

    Besinlerin uygun seçilerek, hazırlanması, pişirilmesi, saklanması ve tüketilmesi aşamasında belirli kurallara uyularak sağlık bozucu duruma getirmeden, besleyici değerlerini koruyarak tüketilmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Tuba Nergiz okul çağında fiziksel büyüme ve gelişmedeki artışa bağlı olarak D vitamini ve kalsiyum gereksiniminde artış görüldüğünü belirtti.

    ANNE BABA ÖRNEK OLMALI

    Okul çağında bulunan normal bir bireyin ortalama olarak süt grubundan 3 porsiyon, et grubundan 2 porsiyon, sebze-meyve grubundan 5 porsiyon, tahıl grubundan 4-;6 porsiyon tüketmesi gerektiğini aktaran Dyt. Nergiz şunları söyledi:"Öncelikle anne ve babanın örnek bir beslenme düzenine sahip olması gerekmektedir. Çünkü; televizyon karşısında yemek yiyen, sebzeyi veya eti görünce yüzünü buruşturan bir ebeveynin çocuğundan aksi bir davranış beklenilemez.

    KOLA, CİPS, ÇİKOLATA, HAZIR MEYVE SUYU SAĞLIKLI DEĞİL

    Evde sağlıklı beslenme alışveriş ile başlamaktadır. Eve kola gibi asitli içecekler, cips, çikolata ve hazır meyve suyu gibi besinler alınmamalıdır. Eğer çocuğunuz bu tip besinlerde ısrar ediyorsa yasakçı bir tavırla konuşmak yerine, ona istediği besinin zararları uygun bir dille anlatılmalı, alternatifler üretilerek anlaşmaya çalışılmalıdır.

    ARA ÖĞÜN ÖNEMLİ

    Öğrenmenin etkin ve kalıcı olabilmesi için besinlerin sık aralıklarla (3 ana-3 ara öğün) tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle çocuğa ara öğün yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır.
    Kahvaltı altın bir öğün olarak görülmeli ve kesinlikle atlanmamalıdır. Çünkü; uzun süren açlıktan sonra gelen kahvaltı, günü etkileyen en önemli öğündür.

    Okulda yemek veriliyorsa menüdeki yemeklerden uygun seçimi yapmaları açısından çocuklar bilgilendirilmelidir ve evdeki yiyecekler okulu tamamlayacak şekilde ayarlanmalıdır. Eğer beslenme çantası evden hazırlanıyorsa; kek, kurabiye, meyve suyu gibi besinler yerine sandviç, ayran, meyve tercih edilmelidir.

    Çocuğun sevmediği besinler varsa bir beslenme uzmanına başvurulmalı, onun yerine hangi besinden ne kadar tüketilmesi gerektiği öğrenilmelidir.

    FAST FOOD'A DİKKAT

    Ayaküstü beslenme (fast-food) özellikle kentsel bölgelerdeki çocuk ve gençlerde yaygın beslenme şeklini almıştır. Bu şekilde beslenme, doymuş yağ asitleri yönünden zengin; ancak posa içeriği, A ve C vitaminleri yönünden yetersiz olup, sağlıksız beslenmeye neden olmakta, şişmanlık ve kalp-damar hastalıklarının oluşma riskini arttırmaktadır. Eğer bu tarz besinlerden tercih etmek zorunda kalınırsa aşırıya kaçılmamalıdır. Örneğin; hamburgerin yanında patates, kızartma ve kola yerine ayran ve salata tercih edilmelidir.


    Çocuklar oyunlara dolayısıyla hareketliliğe teşvik edilmelidir.
    Eğer çocuğunuz kilolu ise; zayıflatmak adına yetersiz veya dengesiz beslenmesine neden olmayınız. Okul çağı dönemindeki çocuklarda ilk hedef; büyüme ve gelişmenin devamını sağlamaktır. Bunu sırasıyla kilo alımını engellemek ve kilo vermesini sağlamak izlemektedir.
    Eğer çocuğunuz zayıf ise; zorlayarak çok şey yedirmek yerine besinleri zenginleştirerek verebilirsiniz. Örneğin; yumurtayı kaşarlı omlet yaparak, sütü tatlı haline getirerek kuruyemişle beraber verebilirsiniz."

    ZEDHABER-KONYA





    Okul çağında beslenme nasıl olmalı? Yorumları