Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Akman, çocukların beslenme alışkanlıklarına ilişkin şu önerilerde bulundu.Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Akman, çocuklara öğle yemeği menülerine ek olarak sebze, meyve ve yoğurt takviyesi yapmanın önemine işaret ederek, ''Yani çocuklarımıza harçlık verip 'Kantinden simit ye, ekmek arası döner ye' demek çocuğun sadece karnını doyurur ama beslenme sağlamaz'' dedi.
Prof. Dr. Sema Akman, yaptığı açıklamada, eğitim-öğretim yılının başlamasıyla çocukların beslenme alışkanlıklarının da daha önemli hale geldiğini ifade etti.
Akman, çocukluk çağındaki doğru beslenmenin sağlıklı bir yetişkinlik için de önemli olduğunu bildirdi. Temel öldürücü hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenmenin şart olduğunu belirten Akman, ''Basit beslenme önerileriyle temel bazı hastalıklardan uzak durma imkanı vardır'' diye konuştu.
Çocukların özellikle sabah kahvaltısı yapmasının önemine işaret eden Akman, sabahları kahvaltı yapmamak ya da yetersiz kahvaltı yapmanın bir çok tehlike içerdiğini kaydetti.
Büyüme, gelişme çağındaki çocuklarda kahvaltının yetersiz yapılmasının performans düşüklüğüne neden olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Akman, ayrıca, kansızlık, tansiyon, alerji sorunları, astım ve kanser gibi rahatsızlıkların da ortaya çıkabileceğini aktardı.
Sema Akman, okul saatlerindeki beslenme alışkanlıklarının da önemli olduğunu, çocukların bu saat diliminde ağırlıklı olarak ekmek arası bir takım et ürünleri tükettiklerini kaydetti.
Çocukların bu saatlerde farklı besinleri almasının büyüme ve gelişmeleri açısından çok önemli olduğuna işaret eden Akman, anne babalara, çocuklarının öğle yemeğinde tüketmeleri için ek gıdalar hazırlamalarını önerdi. Prof. Dr. Akman, şöyle konuştu:
''Etin yoğun tüketildiği öğünlerde bu öğünü dengeleyecek sebze yoksa, yoğun şekilde asit üretilmekte, kandaki asit yükselmekte, bu, zaman içinde vücut tarafından dengelense de bu dengesizliğin etkisiyle kolon kanserinden böbrek taşı ve yüksek tansiyona kadar birçok tehlike de beraberinde gelmektedir.
Bunun için çocuklarımıza öğle yemeği menülerine ek olarak sebze, meyve, yoğurt takviyesi yapmalıyız. Yani çocuklarımıza harçlık verip 'Kantinden simit ye, ekmek arası döner ye' demek çocuğun sadece karnını doyurur, ama beslenme sağlamaz.''
''EK YİYECEKLERİ TÜKETİP TÜKETMEDİĞİ KONTROL EDİLMELİ'
Çocuklar için hazırlanan ek yiyeceklerin tüketilip tüketilmediğinin kontrolünün de şart olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Akman, reklamların etkisiyle çocukların hazır gıda tüketmeye eğilimli olabileceğine değindi.
Ebeveynin çocuklarına sağlıklı beslenmenin önemini anlatmasının da önemli olduğunu anlatan Akman, çocuğun öğününde bir elma yiyerek iyi bir harekette bulunduğunu bilmesi ve bu konuda teşvik edilmesi gerektiğini aktardı.
Sema Akman, çocukların kesinlikle gazlı içecek tüketmemesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bugün ABD, okullarda gazlı içeceklerin satılmasını yasaklamıştır. Bunları üreten, tüm dünyaya satan ülke, okullarda satılmasını yasaklarken, bizim okullarımızda böyle bir yasak yoktur.
Çocuklar gazlı içecekleri yoğun miktarda tükettikleri zaman bekleyen tehlikelerin en basiti diş çürüğü, giderek ağırlaşan etkileri gereksiz kalori alımıyla birlikte görülen obezite, yoğun karbondioksit alımıyla diyabet ve böbrek taşıdır.''
Prof. Dr. Sema Akman, yaptığı açıklamada, eğitim-öğretim yılının başlamasıyla çocukların beslenme alışkanlıklarının da daha önemli hale geldiğini ifade etti.
Akman, çocukluk çağındaki doğru beslenmenin sağlıklı bir yetişkinlik için de önemli olduğunu bildirdi. Temel öldürücü hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenmenin şart olduğunu belirten Akman, ''Basit beslenme önerileriyle temel bazı hastalıklardan uzak durma imkanı vardır'' diye konuştu.
Çocukların özellikle sabah kahvaltısı yapmasının önemine işaret eden Akman, sabahları kahvaltı yapmamak ya da yetersiz kahvaltı yapmanın bir çok tehlike içerdiğini kaydetti.
Büyüme, gelişme çağındaki çocuklarda kahvaltının yetersiz yapılmasının performans düşüklüğüne neden olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Akman, ayrıca, kansızlık, tansiyon, alerji sorunları, astım ve kanser gibi rahatsızlıkların da ortaya çıkabileceğini aktardı.
Sema Akman, okul saatlerindeki beslenme alışkanlıklarının da önemli olduğunu, çocukların bu saat diliminde ağırlıklı olarak ekmek arası bir takım et ürünleri tükettiklerini kaydetti.
Çocukların bu saatlerde farklı besinleri almasının büyüme ve gelişmeleri açısından çok önemli olduğuna işaret eden Akman, anne babalara, çocuklarının öğle yemeğinde tüketmeleri için ek gıdalar hazırlamalarını önerdi. Prof. Dr. Akman, şöyle konuştu:
''Etin yoğun tüketildiği öğünlerde bu öğünü dengeleyecek sebze yoksa, yoğun şekilde asit üretilmekte, kandaki asit yükselmekte, bu, zaman içinde vücut tarafından dengelense de bu dengesizliğin etkisiyle kolon kanserinden böbrek taşı ve yüksek tansiyona kadar birçok tehlike de beraberinde gelmektedir.
Bunun için çocuklarımıza öğle yemeği menülerine ek olarak sebze, meyve, yoğurt takviyesi yapmalıyız. Yani çocuklarımıza harçlık verip 'Kantinden simit ye, ekmek arası döner ye' demek çocuğun sadece karnını doyurur, ama beslenme sağlamaz.''
''EK YİYECEKLERİ TÜKETİP TÜKETMEDİĞİ KONTROL EDİLMELİ'
Çocuklar için hazırlanan ek yiyeceklerin tüketilip tüketilmediğinin kontrolünün de şart olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Akman, reklamların etkisiyle çocukların hazır gıda tüketmeye eğilimli olabileceğine değindi.
Ebeveynin çocuklarına sağlıklı beslenmenin önemini anlatmasının da önemli olduğunu anlatan Akman, çocuğun öğününde bir elma yiyerek iyi bir harekette bulunduğunu bilmesi ve bu konuda teşvik edilmesi gerektiğini aktardı.
Sema Akman, çocukların kesinlikle gazlı içecek tüketmemesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bugün ABD, okullarda gazlı içeceklerin satılmasını yasaklamıştır. Bunları üreten, tüm dünyaya satan ülke, okullarda satılmasını yasaklarken, bizim okullarımızda böyle bir yasak yoktur.
Çocuklar gazlı içecekleri yoğun miktarda tükettikleri zaman bekleyen tehlikelerin en basiti diş çürüğü, giderek ağırlaşan etkileri gereksiz kalori alımıyla birlikte görülen obezite, yoğun karbondioksit alımıyla diyabet ve böbrek taşıdır.''