Kahvaltı okul performansını artırıyor
Okula giden çocukların mutlaka kahvaltı yapması gerektiğini söyleyen Nişantaşı Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan, "Evde yapılacak sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile çocukların bilişsel performansı ve okul başarısı arttırılabilir" dedi.
Okula giden çocukların mutlaka kahvaltı yapması gerektiğini söyleyen Nişantaşı Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan, "Evde yapılacak sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile çocukların bilişsel performansı ve okul başarısı arttırılabilir" dedi. Okulların açılmasıyla birlikte aileleri "Çocuğumu nasıl daha iyi besleyebilirim" telaşı aldı. Nişantaşı Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan'a göre doğru beslenme çocukların okul başarısının yanı sıra gelecek yıllardaki beslenme alışkanlığı açısından da büyük önem taşıyor.
Okul çocuklarında iyi beslenmenin temelini kahvaltının oluşturduğunu söyleyen Aktan, "Okula gitmeden önce evde yapılacak sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile çocukların bilişsel performansı ve okul başarısı arttırılabilir" dedi. Çocukların güne mutlaka kahvaltı ile başlaması gerektiğini belirten Bahar Aktan, "Kahvaltıda haşlanmış, omlet veya menemen türünde bir yumurta olmalı. Süt, reçel veya pekmez ayrıca da mutlaka bol çiğ sebze (domates-salatalık) bulunmalı. Sebze yerine bazı günler meyve olması gerekir" diye konuştu.
Kahvaltı kadar beslenme çantasının da önemli olduğunu ifade eden Aktan, "İyi bir kahvaltı ile kan şekeri dengesi sağlanan ve böylelikle bilişsel performansı en süt seviyeye çıkan çocukların gün boyu okulda bu performansı korumaları için mutlaka iyi hazırlanmış bir beslenme çantasına ihtiyaçları var" açıklamasında bulundu.
Çocuklarınızı fast-food'tan uzak tutun
Sağlıklı ve dengeli hazırlanmış bir beslenme çantası için annelere büyük görev düştüğüne belirten Diyet Uzmanı Bahar Aktan, "İyi hazırlanmış bir beslenme çantası ile çocuğun fast-food ve hazır atıştırmalıklara bağımlılığı azalır. Çocuğun sevdiği türde besinler ve okulda kalış süresi göz önünde bulundurularak bir beslenme çantası planlamak gerekir. İdeal bir beslenme çantasında bir kutu süt, bir adet peynirli tost, bir adet taze meyve veya bir kutu ayran, bir adet peynirli sandviç, dört beş adet kuru meyve bulunmalı. Bu listeye evde hazırlanmış bir dilim börek veya kek, ayran veya süt, 4-5 adet ceviz veya 7-8 adet fındık da alternatif oluşturabilir" diye konuştu.
Okul çocuklarının beslenmelerini daha sağlıklı ve dengeli hale getirmenin bir diğer yolunun da evdeki yeme düzenlerini planlamaktan geçtiğini ifade eden Aktan şöyle devam etti:
"Evde geçirdiği süre boyunca ana ve ara öğünleri sağlıklı ve yeterli hale getirirsek çocuğu fast-food ve atıştırmalık alışkanlığından kurtarmak mümkün olur. Gün içerisinde iki saatlik aralıklarla ana ve ara öğünleri düzenlemek tatlı ve atıştırma isteğini azaltacak, ana yemek saatlerinde çocuğun daha iyi beslenmesini sağlayacaktır."
Yemek yerken TV'yi kapatın
Bahar Aktan, okul çağı çocuklarının günlük beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraları:
"Kahvaltı, öğle ve akşam yemek saatlerinin düzenli olması ve bu saatlerde tüm aile bireylerinin sofrada bulunması gerekir. Sofranın televizyondan uzak bir yerde kurulması ya da televizyonun yemek süresince kapalı tutulması lazım. Ana öğünler arasında mutlaka ara öğünlerin olmalı. Günlük beslenme planının mutlaka et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi büyümenin temelini oluşturan protein kaynaklarını içermesi gerekir. Sinir sistemi ve beyin gelişimi için çok önemli olan B grubu vitaminleri yani tahıllar - ekmek, makarna, pilav her gün tüketilmeli. Her gün mutlaka 2 porsiyon sebze ve 3-4 porsiyon meyve tüketiminin sağlanması gerekir. Beyin gelişimine katkı sağlayan omega-3 kaynağı balık haftada 2-3 gün yenmeli."
Bisküvi yerine ev yapımı kek
Hazır ürünler yerine evde annelerin hazırladığı yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Bahar Aktan, "Meyve suyu yerine - komposto, reçel veya marmelat ile hazırlanmış şurup, tuzlu bisküvi-kraker yerine - peynirli poğaça veya börek tercih edilmeli. Şekerli atıştırmalıklar yerine - evde yapılmış meyveli veya kakaolu kek, çikolata ve şekerleme yerine - evde hazırlanmış sütlü tatlılar, kakaolu meyveli toplar, cips yerine - fırınlanmış patates veya evde yağsız patlatışmış mısır yapılmalı" diyerek sözlerini tamamladı.
Okula giden çocukların mutlaka kahvaltı yapması gerektiğini söyleyen Nişantaşı Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan, "Evde yapılacak sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile çocukların bilişsel performansı ve okul başarısı arttırılabilir" dedi.
Okula giden çocukların mutlaka kahvaltı yapması gerektiğini söyleyen Nişantaşı Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan, "Evde yapılacak sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile çocukların bilişsel performansı ve okul başarısı arttırılabilir" dedi. Okulların açılmasıyla birlikte aileleri "Çocuğumu nasıl daha iyi besleyebilirim" telaşı aldı. Nişantaşı Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan'a göre doğru beslenme çocukların okul başarısının yanı sıra gelecek yıllardaki beslenme alışkanlığı açısından da büyük önem taşıyor.
Okul çocuklarında iyi beslenmenin temelini kahvaltının oluşturduğunu söyleyen Aktan, "Okula gitmeden önce evde yapılacak sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile çocukların bilişsel performansı ve okul başarısı arttırılabilir" dedi. Çocukların güne mutlaka kahvaltı ile başlaması gerektiğini belirten Bahar Aktan, "Kahvaltıda haşlanmış, omlet veya menemen türünde bir yumurta olmalı. Süt, reçel veya pekmez ayrıca da mutlaka bol çiğ sebze (domates-salatalık) bulunmalı. Sebze yerine bazı günler meyve olması gerekir" diye konuştu.
Kahvaltı kadar beslenme çantasının da önemli olduğunu ifade eden Aktan, "İyi bir kahvaltı ile kan şekeri dengesi sağlanan ve böylelikle bilişsel performansı en süt seviyeye çıkan çocukların gün boyu okulda bu performansı korumaları için mutlaka iyi hazırlanmış bir beslenme çantasına ihtiyaçları var" açıklamasında bulundu.
Çocuklarınızı fast-food'tan uzak tutun
Sağlıklı ve dengeli hazırlanmış bir beslenme çantası için annelere büyük görev düştüğüne belirten Diyet Uzmanı Bahar Aktan, "İyi hazırlanmış bir beslenme çantası ile çocuğun fast-food ve hazır atıştırmalıklara bağımlılığı azalır. Çocuğun sevdiği türde besinler ve okulda kalış süresi göz önünde bulundurularak bir beslenme çantası planlamak gerekir. İdeal bir beslenme çantasında bir kutu süt, bir adet peynirli tost, bir adet taze meyve veya bir kutu ayran, bir adet peynirli sandviç, dört beş adet kuru meyve bulunmalı. Bu listeye evde hazırlanmış bir dilim börek veya kek, ayran veya süt, 4-5 adet ceviz veya 7-8 adet fındık da alternatif oluşturabilir" diye konuştu.
Okul çocuklarının beslenmelerini daha sağlıklı ve dengeli hale getirmenin bir diğer yolunun da evdeki yeme düzenlerini planlamaktan geçtiğini ifade eden Aktan şöyle devam etti:
"Evde geçirdiği süre boyunca ana ve ara öğünleri sağlıklı ve yeterli hale getirirsek çocuğu fast-food ve atıştırmalık alışkanlığından kurtarmak mümkün olur. Gün içerisinde iki saatlik aralıklarla ana ve ara öğünleri düzenlemek tatlı ve atıştırma isteğini azaltacak, ana yemek saatlerinde çocuğun daha iyi beslenmesini sağlayacaktır."
Yemek yerken TV'yi kapatın
Bahar Aktan, okul çağı çocuklarının günlük beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraları:
"Kahvaltı, öğle ve akşam yemek saatlerinin düzenli olması ve bu saatlerde tüm aile bireylerinin sofrada bulunması gerekir. Sofranın televizyondan uzak bir yerde kurulması ya da televizyonun yemek süresince kapalı tutulması lazım. Ana öğünler arasında mutlaka ara öğünlerin olmalı. Günlük beslenme planının mutlaka et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi büyümenin temelini oluşturan protein kaynaklarını içermesi gerekir. Sinir sistemi ve beyin gelişimi için çok önemli olan B grubu vitaminleri yani tahıllar - ekmek, makarna, pilav her gün tüketilmeli. Her gün mutlaka 2 porsiyon sebze ve 3-4 porsiyon meyve tüketiminin sağlanması gerekir. Beyin gelişimine katkı sağlayan omega-3 kaynağı balık haftada 2-3 gün yenmeli."
Bisküvi yerine ev yapımı kek
Hazır ürünler yerine evde annelerin hazırladığı yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Bahar Aktan, "Meyve suyu yerine - komposto, reçel veya marmelat ile hazırlanmış şurup, tuzlu bisküvi-kraker yerine - peynirli poğaça veya börek tercih edilmeli. Şekerli atıştırmalıklar yerine - evde yapılmış meyveli veya kakaolu kek, çikolata ve şekerleme yerine - evde hazırlanmış sütlü tatlılar, kakaolu meyveli toplar, cips yerine - fırınlanmış patates veya evde yağsız patlatışmış mısır yapılmalı" diyerek sözlerini tamamladı.