Yazı nasıl rahat geçirebiliriz?   Konuyu açan: Savrozi   Ä°lk Mesaj: 08-10-2013 (19:29)   Son Mesaj: 08-10-2013 (19:29)    Cevap: 0    Gösterim: 674  

    08-10-2013

    Yazı nasıl rahat geçirebiliriz?

    Yazı nasıl rahat geçirebiliriz?
    Yazı nasıl rahat geçirebiliriz?

    Uzmanlar, yaz aylarında beslenme, spor, güneşlenme gibi durumlara azami derece dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

    Uzmanlar, yaz aylarında beslenme, spor, güneşlenme gibi durumlara azami derece dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Soner Dileklen, ?Öneriler dikkate alındığında herkes daha sağlıklı bir yaz geçirebilir.? dedi.

    Yaz ayları geldiÄŸinde tatil planları yapılırken tatlı bir telaÅŸ yaÅŸanıyor ancak saÄŸlıkla ilgili ayrıntılar bazen atlanabiliyor. Â*Dileklen, yaz aylarında hastalıklardan korunmanın pratik yollarını anlattı. Beslenmeye dikkat edilmesi gerektiÄŸini ifade eden Dileklen, ?Yaz aylarında aşırı kalorili ve yaÄŸlı gıdalardan kaçınmak, bol bol sebze ve meyve tüketmek ve yemek miktarını azaltmak gerekiyor. Yemek saatinin biraz erkene alınması yaz aylarını daha rahat geçirmemizi saÄŸlar.? diye konuÅŸtu.

    Sıcakta dışarıda bekletilen yiyeceklerin zamanla üzerinde bakteri oluştuğunu, bunun da ishale neden olduğunu dile getiren Dileklen, bu nedenle açıkta satılan gıdaların tüketilmemesi, kaynağını bilmediğimiz suların içilmemesi, sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması geretiğini kaydetti.

    Güneşin yaydığı utraviyole ışınların vücuda faydası olduğu kadar zararı da bulunduğunu kaydeden Dileklen, bu zararların en önemlilerinin deri yaşlanması, deri kanserleri ve hiperpigmentasyon yani düzensiz lekeler olarak sıralandığını belirtti. Dileklen, şöyle dedi: ?Ultraviyole ışınlarından korunmak için güneşin en zararlı olduğu 11.00 - 13.00 saatleri arasında güneşe çıkılmamalı. Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce 30 faktörün üzerinde koruyuculu güneş kremi kullanılmalı. Altı aydan küçük bebeklerin uzun süre güneşe maruz bırakılmaması gerekmektedir.?

    Sıcak havalarda; kalp, dolaşım ve solunum sisteminde sorunların görülebildiğini belirten Dileklen, şu tavsiyelerde bulundu: ?Yaz sıcağında ağır sporlar yapıldığında kalbe bine yük artıyor, kalp zorlanıyor. Terlemenin zorlaşmasıyla vücudun ısı düzeni farklılaşıyor. Bunu önlemek için spor yaparken mutlaka uygun ısı ortamı sağlanmalı, kapalı mekanlar tercih edilmeli ya da nispeten daha serin olan sabah saatlerinde spor yapılmalı. Sıcakta, güneş altında ve aşırı nemli havalarda soluk alıp vermek zorlaştığı için ağır fiziki egzersizlerden kaçınılmalı.?

    Dileklen, yaz aylarında klima kullanımına azami derecede dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ?Yaz aylarında klima kullanımı artıyor. Ancak klimalara bakım yapılmadığında içinde biriken mikroplar 'yaz pnömanileri' denilen akciğer iltihaplarına ya da zatürreelerine neden olabiliyor. O nedenle doğrudan klimanın karşısına geçmek, hastalıkları da çağırmak anlamına geliyor.? şeklinde konuştu.

    Böcek, akrep ve yılan sokmalarının, özellikle yaz aylarında çok sık rastlanan durumlar arasında yer aldığını ifade eden Dileklen, ?Alerjik reaksiyonu olan kişilerde; böcek ısırması, akrep, arı ve yılan sokması ciddi rahatsızlıklar doğurabiliyor. Son yıllarda artan kene olaylarına karşı da önlem almak gerekiyor. Bunun için de özellikle doğal ortamlarda piknik ya da gezinti yaparken, kapalı kıyafetler, uzun çoraplar tercih edilmeli.? dedi.

    Kaynak: CÄ°HAN





    Yazı nasıl rahat geçirebiliriz? Yorumları