Güneş yanıklarına yoğurt sürmeyin   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 06-26-2013 (19:20)   Son Mesaj: 06-26-2013 (19:20)    Cevap: 0    Gösterim: 694  

    06-26-2013

    Güneş yanıklarına yoğurt sürmeyin

    Güneş yanıklarına yoğurt sürmeyin
    Güneş yanıklarına yoğurt sürmeyin

    Ağrının giderilmesi için yanık bölge sadece suyun altına tutulmalı.

    Ağrının giderilmesi için yanık bölge sadece suyun altına tutulmalı. Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Murat Özdemir, güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt gibi maddeler sürülmemesi gerektiğini açıkladı. Özdemir, "Ağrının giderilmesinde bölge sadece soğuk su musluğunun altına tutulmalı, kabarcıklar oluşmuş ise patlatılmamalı" uyarısında bulundu.

    Türkiye, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava dalgası ile boğuşurken uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu. Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, aşırı sıcakların insan vücudunda 'sıcak vurgunu' denilen tuz ve su kaybıyla ortaya çıkan ağır hastalıklara neden olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Özdemir, insan vücudunun, kan dolaşımı oranını ve miktarını değiştirerek deri ve ter bezleri ile su kaybederek ve vücut sıcaklığı 37 derecenin üzerine çıktığında solunum ve kalp atışlarında artış sağlayarak ısıyı dengede tutmaya çalıştığını kaydetti. Özdemir, "Sıcaklıktan en çok etkilenenler yani risk altında olanlar; çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastaları ile farklı cilt hastalığı olanlardır. Her gün en az 2- 2.5 litre sıvı tüketilmeli, soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu saatler olan 10.00- 16.00 arasında güneş ışınlarından kesinlikle kaçınılmalı" şeklinde konuştu.

    Sıcak çarpmasına ilk müdahale nasıl yapılmalı?

    Uzm. Dr. Özdemir, sıcak çarpmasına maruz kalan kişinin, güneşli ve sıcak alandan alınıp, hemen serin, gölgeli bir yere taşınması gerektiğini de söyledi. Uzm. Dr. Murat Özdemir, şunları anlattı:

    "Elbiseleri çıkarılıp vücudu ıslatılmış tülbentle silinmeli ve bir yelpaze ile serinletilmelidir. El bezlerine buz sarıp kişinin koltuk altlarına, kasıklarına ve başına soğuk kompres uygulanmalıdır. Her 5 dakikada bir hastanın ateşi ölçülerek vücut ısısı 37- 38 dereceye düşürülmeye çalışılmalıdır. Ateşin 37 dereceden aşağıya düşmemesine de özen gösterilmelidir. Hastanın kusma olasılığı yüksek olduğundan ağızdan bir şey verilmemeli, hastanın ağız yoluyla beslenmesi ancak sakinleşmesi durumunda mümkün olabilir. Durumunda bir iyileşme tespit edilemiyor, şuur bulanıklığı var ve bu bulanıklık artıyorsa, kişi en yakın sağlık merkezine götürülmelidir."

    Kesinlikle yoğurt sürmeyin

    Uzm. Dr. Özdemir, güneş yanıklarında da kişinin gölge bir yere götürülmesi gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Özdemir, "Güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında yanık üstüne hiçbir şey konulmasına gerek yoktur ve kesinlikle yoğurt gibi maddeler kullanılmamalıdır. Basit bir yanıkta ağrının giderilmesinde bölgenin sadece soğuk su musluğunun altına tutulması veya soğuk kompres uygulamaları yeterli olacaktır. Kabarcıklar oluşmuş ise patlatılmamalıdır. Çünkü kabarcıklar içerisindeki su mikropsuzdur ve patlatılmadıkça yaranın mikrop kapması söz konusu olmayacaktır. Müdahale gerektiren durumlarda hekime başvurulmalıdır" dedi.





    Güneş yanıklarına yoğurt sürmeyin Yorumları