Kulaklarınız Çınlıyormu?   Konuyu açan: efsun   İlk Mesaj: 10-21-2008 (13:31)   Son Mesaj: 10-21-2008 (13:31)    Cevap: 0    Gösterim: 755  

    10-21-2008

    Kulaklarınız Çınlıyormu?

    Dışarıdan herhangi bir ses gelmediği halde kulağınızda ses duyuyorsanız bu normal bir durum değildir. Kafa içerisindeki bu seslere tinnitus adı verilir. Her beş yetişkinden birinin kısa süreli de olsa bu problemi yaşadığı biliniyor. Yapılan çalışmalar, yetişkinlerin yüzde 1.2'sinde çınlama/uğultunun yaşam kalitesini ileri derecede bozduğu gösteriyor.İstanbul Özel Hizmet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Sevilay Sönmez kulak çınlaması ve nedenlerini anlattı.

    Kulak Çınlamasında Kişi Nasıl Sesler Duyar?

    Bu sesler değişik ses ve tonlarda olabilir. Hastalar kimi zaman uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi tarif edebilirler. Sürekli olduğunda bu kişiyi rahatsız edebilir. Hatta bu rahatsızlık kişilerin normal hayatlarını etkileyecek boyuta çıkabilir.

    Kulak Çınlamasının Nedenleri Nelerdir?

    En sık görülen sebepler;

    - İç kulağın yaşlanması,
    - Kulağa giden damarlarda daralma,
    - Yüksek ve düşük tansiyon,
    - Şeker hastalığı
    - Gürültülü ortamlarda bulunma,
    - Orta kulak iltihapları,
    - Orta kulakta sıvı birikmesi,
    - Dış kulak rahatsızlıkları,
    - Kolesterol ve diğer yağların yüksek oluşu
    - Psikolojik faktörler (depresyon , gerginlik)
    - Kullanılan ilaçlar (aspirin,bazı antibiyotikler..)
    - Allerji

    Ne yazık ki birçok insan endüstriyel gürültünün, yangın alarmlarının, yüksek sesle müzik dinlemenin ve diğer gürültülerin ne kadar zararlı olduğundan ya habersiz ya da bunu umursamamaktadır.

    Kulak Çınlamasının Tedavisi Var mı?

    Yapılan tetkikler sonucunda eğer kulak çınlamasına neden olabilecek bir hastalık bulunursa, o hastalığın tedavisine başlanır. Ancak mevcut hastalığın tedavisi bile kulak çınlamasını ortadan kaldırmayabilir.
    Sebebi belli olsun olmasın kulak çınlamasını azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla, iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ilaçlar kullanılır. Kulak çınlaması kişinin günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse "tinnitus masker" denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir. Bu cihaz sürekli ama rahatsız etmeyecek bir ses üreterek kişinin kulak çınlamasını unutmasını sağlar.

    Kulak Çınlamasını Önlemek İçin...

    1- Yüksek sesle müzik dinlememek,
    2- Tuz alımını azaltmak (fazla tuz dolaşım sistemini bozar),
    3- Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durmak,
    4- Kendimizi fazla yormamak,
    5- Egzersiz yapmak (kan akımını düzenler) kulak çınlamasını önleyici faktörler olarak sıralanabilir.




    Kulaklarınız Çınlıyormu? Yorumları