Bakanlık açıkladı: Hastaneler özelleÅŸecek mi?   Konuyu açan: Günceleditör   Ä°lk Mesaj: 03-22-2013 (19:14)   Son Mesaj: 03-22-2013 (19:14)    Cevap: 0    Gösterim: 680  

    03-22-2013

    Bakanlık açıkladı: Hastaneler özelleşecek mi?

    Bakanlık açıkladı: Hastaneler özelleşecek mi?
    Bakanlık açıkladı: Hastaneler özelleşecek mi?

    Sağlık Bakanlığı Kamu Özel İşbirliği Modeli ile 26 kentte kurulacak şehir hastaneleri ile ilgili süreci hazırladığı raporda anlattı.

    Sağlık Bakanlığı Kamu Özel İşbirliği Modeli ile 26 kentte kurulacak şehir hastaneleri ile ilgili süreci hazırladığı raporda anlattı. Bakanlıkça hazırlanan ve şehir hastaneleri ile ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı raporda ayrıca proje ile ilgili hazırlanan 55 soruluk bir özel bölüm bulunuyor. Raporda projenin bir özelleştirme değil finansman modeli olduğu hastanelerin yürürlükteki mevzuata göre yönetileceği belirtildi.

    SaÄŸlık Bakanlığı 'SaÄŸlıkta Kamu Özel Ä°ÅŸbirliÄŸi (KÖİ) Modeli ve Åžehir Hastaneleri' baÅŸlıklı bir rapor hazırladı. 120 sayfalık rapor SaÄŸlık Yatırımları: Mevcut Durum, Ä°htiyaç ve Planlama, Kamu-Özel Ä°ÅŸbirliÄŸi Modeli, Åžehir Hastaneleri, Åžehir Hastanelerinin GetireceÄŸi Yenilikler,Â* KÖİ ile Klasik Ä°hale Usulünün KarşılaÅŸtırılması, KÖİ ve Åžehir Hastaneleri ile Ä°lgili Sorulan Sorular ve Cevapları baÅŸlıklı 6 bölümden oluÅŸuyor.Â*

    Sağlık Yatırımları: Mevcut durum, ihtiyaç ve planlama bölümünde 10 bin kişiye düşen yatak sayısının Almanya'da 83, Fransa'da 64, İtalya'da 35, İngiltere'de 30 ve Türkiye'de 26 olduğu kaydedildi. Sağlık yatırımları ile Türkiye'de 10 bin kişiye düşen yatak sayısının 31'e çıkarılmasının hedeflendiği vurgulanan raporda, "Sağlık Bakanlığı'na bağlı toplam yatak sayısı 122 bin. Halen mevcut 74 bin hasta yatağının yenilenmesi ve nitelikli hale getirilmesi ihtiyacı var. Mevcut bütçe imkanlarıyla yatırım ihtiyaçları ancak 25 yılda tamamlanabilecek. Bu da sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyecek ve bununda sosyal bedeli ağır olacak." denildi.

    ÇALIŞANLARIN MAAŞLARI GENEL BÜTÇEDEN, EK ÖDEMELERİ DÖNER SERMAYEDEN ÖDENECEK

    Kamu-Özel İşbirliği modelinin kamunun özel sektörden finansman temini yoluyla bir yatırım ya da yatırım-hizmet grubunu edinmesi metodu olduğu ifade edilen raporda, "Bu modelle sağlık hizmet bölgesi planlamasına göre belirlenen illerde modern şehir hastaneleri kurulacak. Klasik yöntemlerle de KÖİ modelinde de sabit yatırım maliyeti aynıdır. Klasik yöntemlerde yatırımların uzun zamana yayılması ve gecikmesi söz konusu. KÖİ modeli ile amaçlanan yatırımların hizmete daha erken kazandırılmasıdır.

    Bu modelle devlet ihtiyaç duyduÄŸu yatırımları kendi kaynaklarıyla 20-25 yılda tamamlamak yerine, özel sektör finansmanı kullanarak 3-5 yıl da bitirmeyi fakat ödemeyi uzun vadede yapabilmeyi tercih edebilmekte. Sistemde tıbbi hizmetlerin sorumluluÄŸu kamuda kalacak. Bakanlık bünyesinde çalışan personelin istihdam rejimi deÄŸiÅŸmeyecek. Çalışanların maaÅŸları genel bütçeden ek ödemeleri ise hastane döner sermayesinden ödenmeye devam edilecek." ifadelerine yer verildi.Â*Raporun ÅŸehir hastaneleri ile ilgili bölümünde ise proje ile birlikte yaÅŸanacak geliÅŸme ve faydalar bölümünde ÅŸu ÅŸekilde sıralandı; "Tedavi çeÅŸitliliÄŸini ülke geneline yaymak. SaÄŸlık alanında bölgesel geliÅŸimi tamamlamak. Hizmet kalitesini arttırmak. Maliyet etkin saÄŸlık hizmet sunumunu saÄŸlamak.

    SaÄŸlık turizmine alt yapı saÄŸlamak. Yeterli sayıda nitelikli yatak kazanmak. TeÅŸhis ve tedavide yeni teknolojileri kullanmak. TeÅŸhis ve tedavi hizmetlerinde yeni konseptleri uygulamak. Yatış sürelerini kısaltmak. Aynı kampus içinde entegre bir ÅŸekilde ihtiyaç duyulan bütün hizmetleri vermek ve hasta sevk sayılarını düşürmek. Hastaneler arası hasta naklini azaltmak. Hasta güvenliÄŸini arttırmak. Hasta enfeksiyonlarını azaltmak. Hasta memnuniyetini arttırmak. Çalışanlar için saÄŸlık yaÅŸam merkezleri ve sosyal alanları, Ergonomik ve konforlu çalışma ortamı oluÅŸturmak. Çalışan güvenliÄŸi, iÅŸ kolaylığı ve memnuniyeti, iÅŸ gücü ve hizmet kalitesini arttırmak. SaÄŸlık hizmet performansını yükseltmek." Â*Â*Â*

    HASTA TRANSFERLERİ ELEKTİRİKLİ ARAÇLARLA SAĞLANACAK

    Åžehir hastanelerinde hasta yatak odaları bir veya iki yataklı olacak. Odalarda lavabo, banyo ve duÅŸ bulunacak. ÇeÅŸitli nedenlerle hastaneye ulaşımda zorluk yaÅŸayan anne adayları ile yeni doÄŸan yoÄŸun bakım biriminde tedavi gören bebeklerin annelerine hizmet amacıyla sadece annelere hizmet veren 'anne evleri' yapılacak. Hasta yakınları ve uzun dönem tedavi gerektiren hastalar için otel ve konaklama imkanı saÄŸlanacak. YoÄŸun hasta ve ziyaretçi trafiÄŸinin olduÄŸu birimlerde yürüyen bantlı koridor ve merdivenler yapılarak hasta içi ulaşımda kolaylık saÄŸlanacak. Åžehir içinden veya dışından acil hasta transferi için helikopter pistleri oluÅŸturulacak.Â*

    Otopark ihtiyacının tamamına yakını yer altı otoparklarda çözülecek. Bilimsel aktivitelere (kongre, konferans) imkanı tanıyan çok amaçlı salonların bulunduÄŸu merkezler inÅŸa edilecek. Hasta ve yakınlarını karşılama hizmeti verecek valeler görev yapacak. Çalışanlar, hasta, hasta yakınları ve ziyaretçilerin sürekli kullanacağı PTT Åžubesi, banka, ATM, lokanta, kafe, restoran bulunacak. Özellikle bloklar arasında hasta transferleri elektrikle çalışan araçlarla saÄŸlanacak. Çalışanlar için spor merkezleri, kreÅŸ ve gündüz yaÅŸlı bakım evleri açılacak. Farklı dinlere ait ibadet alanları bulundurulacak. Â*Â*Â* Kamu özel ortaklığı modelli ÅŸehir hastanelerinde devletin verdiÄŸi arsalar üzerinde saÄŸlık tesisi yapma hakkı tanınıyor. Ödemeler tesisler teslim alındıktan sonra baÅŸlayacak ve 25 yıl süreyle devlet bu hastanelere kira ödeyecek. Åžehir hastanelerinin 25 yıl süreyle teknoloji yenilemesi dahil bütün bakım onarımını yüklenici ÅŸirketler yapacak.

    HASTANELER ÖZELLEÅžTÄ°RÄ°LMEYECEKÂ*

    Raporda şehir hastaneleri ile ilgili hazırlanan 55 soruluk bir özel bölüm bulunuyor. Bu bölümde projeye ilişkin tüm iddialara cevap verildi. Kamu Özel Ortaklığı projesi ile kurulan şehir hastanelerinin özelleştirileceği iddialarına şu cevap verildi: "Kamu Özel Oraklığı İşbirliği modeli bir finansman modelidir. Özelleştirme modeli olmayıp, aksine kamunun özel sektör gücünü lehine değerlendirdiği ve tamamlanana kadar tek bir kuruş harcamadan modern tesisler edinebildiği çağdaş bir finansman tesisi modelidir." Bu finansman yöntemi hazırlıklarında yabancı ülke örnekleri incelendi mi? Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyada birçok ülkenin modeli yerinde incelendi ve bu ülkelerin tecrübelerinden yararlanıldı. Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya,İsveç, İngiltere olmak üzere 28 ülkedeki kamu özel işbirliği modelleri incelendi. Yeni şehir hastaneleri yapılınca, kapatılan hastanelerdeki personel ne olacak? Yeni şehir hastanelerinin tamamlanmasıyla buralara nakledilecek hastanelerin personeli şehir hastanelerinde hizmete devam edecek. Şehir hastane alanları neye göre yapılmaktadır? Bir sağlık yerleşkesi şeklinde tasarlanan şehir hastanelerinin yer seçiminde, kolay erişilebilirlik, toplu taşıma ve ulaşım imkanı, trafik düzenlemesi, yeterli büyüklük ve nitelikte arazi, su, kanalizasyon, doğalgaz, elektrik gibi altyapı imkanları, mülkiyet yapısı, kentin gelişme yönü ve büyüklüğü, çevresel yatırıma ve gelişmelerle ilgili hususlara dikkat edilmekte.

    Â*

    Kaynak: AA





    Bakanlık açıkladı: Hastaneler özelleşecek mi? Yorumları