Bakanlıktan doktorlara e-imza uyarısı   Konuyu açan: Gündemci   Ä°lk Mesaj: 02-25-2013 (19:14)   Son Mesaj: 02-25-2013 (19:14)    Cevap: 0    Gösterim: 653  

    02-25-2013

    Bakanlıktan doktorlara e-imza uyarısı

    Bakanlıktan doktorlara e-imza uyarısı
    Bakanlıktan doktorlara e-imza uyarısı

    Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan hekimlerin e-imza entegrasyonlarını 01.03.2013 tarihine kadar tamamlamaları gerekiyor.

    SaÄŸlık Bakanlığı'na baÄŸlı saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarında görev yapan hekimlerin e-imza entegrasyonlarını 01.03.2013 tarihine kadar tamamlamaları gerekiyor. SaÄŸlık Bakanlığı, Aile HekimliÄŸi Bilgi Sistemleri (AHBS) ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) yazılımlarını yapan firmalara 28 Ocak'ta gönderdiÄŸi yazıda e-imza entegrasyonlarının 1 Mart'a kadar tamamlanmasını istemiÅŸti. Â*saglikaktuel.com haber sitesinin haberine göre, SaÄŸlık Bakanlığı SaÄŸlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Hakkı Öztürk imzalı gönderilen yazıda, "Bakanlığımıza baÄŸlı saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarında görev yapan hekimlerimizin elektronik ortamda yazmış olduÄŸu reçetelerin, 5070 sayılı elektronik imza kanunu hükümleri doÄŸrultusunda elektronik imza ile imzalanması, Sosyal Güvenlik Kurumuna elektronik ortamda iletilmesi amacıyla, firmanızın ürünü olan Aile HekimliÄŸi Bilgi Sistemleri (AHBS) ve/veya Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) yazılımınızda yapılacak e-imza entegrasyon çalışmalarının en geç 1 Mart 2013 tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir" denildi.

    Â*Basit olarak dijital imza elektronik dokümanları (Eposta, Ms excel dosyası, Ms Word dosyası gibi) imzalamak için kullanılan ve bu elektronik dokümanı alan kiÅŸinin de gönderen kiÅŸinin kim olduÄŸuna emin olmasını ve güvenmesini saÄŸlayan bir elektronik koddur.DoÄŸal olarak dijital imza güvenilirliÄŸi ÅŸifrelenmiÅŸ olmasından kaynaklanır.

    Bu sistem ÅŸifrelenmiÅŸ verileri gönderen bilgisayar ile bu ÅŸifrelemeyi çözebilen alıcı bilgisayar arasında çalışır. Gönderenin ÅŸifreleme iÅŸlemi ile alıcının doÄŸrulama iÅŸlemi verinin güvenli bir kaynaktan geldiÄŸini gösterir. Bu iki taraflı iÅŸlem dijital imzayı tamamlar. Dijital imza diÄŸer adıyla elektronik imza ülkemizde 23.01.2004 yılında resmi gazetede yayınlanmış ve 23.07.2004'te yürürlüğe girmiÅŸ 5070 sayılı Elektronik Ä°mza Kanunu ile de tanımlanmıştır.Â*

    Elektronik imza, elle atılan ıslak imza gibi kullanılabildiği için, internette her türlü resmi işlemin, hem zamandan hem kağıt israfından tasarruf edilerek ve elektronik ortamda arşivlenerek yürütülmesini sağlar. Elektronik imza, kamu kuruluşlarıyla yapılan işlemlerde, bankacılık ve sigortacılık işlemlerinde, e-devlet, e-iş ve e-ticaret uygulamalarında, elektronik posta ve kanun kapsamındaki hukuki işlemlerde kullanılabilir.

    Kaynak: Ä°HA





    Bakanlıktan doktorlara e-imza uyarısı Yorumları