9 Åžubat Dünya Sigara Bırakma Günü   Konuyu açan: Tavanarasi   Ä°lk Mesaj: 02-09-2013 (20:12)   Son Mesaj: 02-09-2013 (20:12)    Cevap: 0    Gösterim: 700  

    02-09-2013

    9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü

    9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü
    9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü

    İstanbul Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, sigara bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirtti.

    Ä°stanbul Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. ÇaÄŸlar ÇuhadaroÄŸlu, sigara bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduÄŸunu belirtti. ÇuhadaroÄŸlu, Â*''Son yıllardaki sigara bırakma kampanyaları sonucu sigara içenlerin sayısında önemli düşüş gözlense de ülkemizde halen 16 milyon yetiÅŸkin sigara içiyor'' dedi.

    Çuhadaroğlu, ''9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, akciğer kanserlerinin yüzde 90'dan fazlasının sigara kaynaklı olduğunu bildirdi.

    ''Başlangıçta çevremizden görerek, sosyal ortam içerisinde sigara içmeye başlıyoruz ama sigarayla bir kez tanıştıktan sonra beynimiz artık nikotine bağımlı olabiliyor'' ifadesini kullanan Çuhadaroğlu, hekim desteğiyle bağımlıların sigaradan kurtulma şansının arttığını vurguladı.

    Sigaranın zararlarına dikkati çeken Çuhadaroğlu, ''Sigara bağımlılığı tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Son yıllardaki sigara bırakma kampanyaları sonucu sigara içenlerin sayısında önemli düşüş gözlense de ülkemizde halen 16 milyon yetişkin sigara içiyor'' bilgisini verdi.

    Prof.Dr. Çuhadaroğlu, sigarayı bırakmaya karar verenlere, bol su içme, bulundukları ortamı sık havalandırma, kül tablalarını ortadan kaldırma gibi tavsiyelerde bulunarak, şunları kaydetti:

    ''Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlıyor. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı düşüyor. 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale dönüyor. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülüyor. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalıyor. 1 yılın sonunda sigaraya yeniden başlamadıysanız koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadar oluyor. 10. yılın sonundaysa eğer kalıcı bir hasar oluşmamışsa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor.''

    Sigara kullananların, ''sendebırakabilirsin.com''da bulunan Nikotin Bağımlılık Testi ile bağımlılık düzeyini öğrenebileceğini aktaran Çuhadaroğlu, sigara içen ve bırakmayı düşünen kişilerin, sigaranın bağımlılık yapma mekanizması, bırakma sürecinde kendilerine yardımcı olabilecek pratik ip uçları gibi genel bilgilere de buradan ulaşabileceğini bildirdi.





    9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü Yorumları