Karın ağrısı hafife alınmamalı   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 02-08-2013 (20:15)   Son Mesaj: 02-08-2013 (20:15)    Cevap: 0    Gösterim: 508  

    02-08-2013

    Karın ağrısı hafife alınmamalı

    Karın ağrısı hafife alınmamalı
    Karın ağrısı hafife alınmamalı

    Özel Avrupa Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Tülin Öztaş, çocuklarda görülen karın ağrısının birden çok nedeninin olabileceğini belirterek belirtilerin hafife alınmaması gerektiğini söyledi.

    Özel Avrupa Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Tülin Öztaş, çocuklarda görülen karın ağrısının birden çok nedeninin olabileceğini belirterek belirtilerin hafife alınmaması gerektiğini söyledi. Karın ağrısının çocuklarda en çok görülen yakınmalardan da biri olduğunu söyleyen Öztaş, "Karın ağrısı ani başlangıçlı akut olabilir ya da daha uzun süreli akut olabilir. Karın ağrısının birçok sebebi vardır fakat cerrahi sebepler daha azınlıkta. Gastroenterit karın ağrısının en önemli sebeplerinden birisidir. Özellikle rota virüs gibi virüslerin veya bazı bakterilerin yol açtığı mide bağırsak enfeksiyonlarıdır. Bunlarda karın ağrısıyla birlikte çocukta ishal, kusma, ateş görülebilir" dedi.

    Karın ağrısının faklı şekillerde ve birden çok sebepten ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Öztaş, "Apandisit de çocuklarda karın ağrısı nedenlerinden bir tanesidir. Apandisit olan çocuklarda belirti ilk olarak göbek çevresinde başlar ve daha sonra karının sağ alt kısmına apandisitin olduğu bölgeye doğru inmeye başlar. Bu hastalar genellikle yemek yemek istemezler, karın ağrısı çok şiddetlidir olaya kusma eşlik edebilir. Çocuk yürüyemez ve kendini bir köşede saklar. Bir diğer karın ağrısı nedeni ise kabızlık. Kabız çocuklarda da uzun süreli karın ağrısı görülmektedir.

    Gaz sancısı da çocuklarda karın ağrısı sebebidir. Birden bire olan kısa süreli, kıvrandırıcı tarzda olabilir. Gıda zehirlenmesinde de karın ağrısı görülür. Özellikle balık, tavuk ve mayonezli yiyeceklerin alınmasından sonra görülen karın ağrılarında da kusma, bir süre sonra olaya ishal eşlik edebilir. Bağırsak tıkanıklıklarında da karın ağrısı görülebilir. Bağırsak tıkanıklığı olan çocuklarda belirtilere karında şişkinlik, gaz çıkaramama, kusma eşlik eder. Bu kusmalar genellikle safralı sarı ya da yeşil renktedir. Bir de fonsiyonel karın ağrısı dediğimiz çocukta herhangi bir ishal, kabızlık veya da kusmanın eşlik etmediği ancak ara görülen, özellikle göbek çevresinde olan kısa süreli ağrılardır.

    Bu ağrılarda genellikle çocuk dikkat çekmek istediği zaman görülen ağrılardır. Yine idrar yolu ağrıları da çocuklarda sık görülen karın ağrısı nedenidir. Bu hastalarda aynı zamanda idrar yaparken yanma, sık sık idrara çıkma gibi nedenler de olabilir. Yine midede ülserler varsa bu da karın ağrısı nedeni olabilir. Daha çok karının üst kısmında sabahları, gece özellikle açken görülen ağrılardır. Viral hepatit dediğimiz sarılıktan, özellikle karaciğer enfeksiyonlarından sonra da karın ağrısı görülebilir. Yine belirtilere kusma, bulantı eşlik edebilir" ifadelerini kullandı.

    "Karın ağrısı şikayetiyle ortaya çıkan belirtilerden en yaygın olanları bulantı, kusma, ishal gibi şikayetlerdir" diyen Öztaş, "Karın ağrısı olan bir çocuğun öncelikle rahat bulduğu bir pozisyonda yatması tercih edilmelidir. Yemek yemesi için çok ısrarcı olunmamalıdır. Çok az miktarda sıvı tüketmesi sağlamalıdır. Özellikle de herhangi bir ilaç, ağrı kesici verilmemelidir. Ağrı kesici verildiği zaman karın ağrısı kısmen rahatlar, tanı koymamız gecikir. Apandisit patladıktan sonra fark edilebilir. Doktora danışmadan hiçbir şekilde ilaç verilmemesi gerekir. Karın ağrısı çok ısrarcıysa ara ara, sık sık tekrar ediyorsa, 24 saatte geçmiyorsa, ağrı göbek çevresinde başlayıp karnın sağ alt kısmına geçiyorsa hemen doktora başvurulması gerekir" şeklinde konuştu.





    Karın ağrısı hafife alınmamalı Yorumları