Her yıl bir milyon kiÅŸi içmediÄŸi sigaradan ölüyor   Konuyu açan: Dostane   Ä°lk Mesaj: 02-08-2013 (19:12)   Son Mesaj: 02-08-2013 (19:12)    Cevap: 0    Gösterim: 421  

    02-08-2013

    Her yıl bir milyon kişi içmediği sigaradan ölüyor

    Her yıl bir milyon kişi içmediği sigaradan ölüyor
    Her yıl bir milyon kişi içmediği sigaradan ölüyor

    Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, içmediği halde her yıl dünyada 1 milyon kişinin sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybettiğini belirtti.

    Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, içmediği halde her yıl dünyada 1 milyon kişinin sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybettiğini belirtti. Kemik yaptığı açıklamada, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu kaydetti.

    Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğunu aktaran Dr. Kemik, psikolojik ve maddi açıdan da toplumun sağlığını tehdit eden sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolunun tamamen bırakmak olduğunu ifade etti.

    Akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90'ının sigaraya bağlı olduğuna dikkat çeken Kemik, "Ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, sigara içenlerde daha fazla görülür. Sigara içenlerde kalp krizi, inme ve bacak kangreni riski daha fazladır. Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık; kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riski artar." diye konuştu.

    Sigaranın sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olduÄŸuna iÅŸaret eden Kemik, içmediÄŸi halde sigara dumanına maruz kalmanın da özellikle küçük çocuklarda akciÄŸer geliÅŸimine zarar vererek astım olma riskini artırdığını kaydetti.Â*

    Kaynak: CÄ°HAN





    Her yıl bir milyon kişi içmediği sigaradan ölüyor Yorumları