Sobanız sonunuz olmasın   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-09-2013 (20:12)   Son Mesaj: 01-09-2013 (20:12)    Cevap: 0    Gösterim: 436  

    01-09-2013

    Sobanız sonunuz olmasın

    Sobanız sonunuz olmasın
    Sobanız sonunuz olmasın

    Bilgisizlik ve ihmal nedeniyle soba bacalarından kaynaklanan karbon-monoksit zehirlenmesi sonucu her yıl onlarca kişinin hayatını kaybettiğini belirten Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, 'Isınmak için yaktığınız soba en büyük düşmanınız olmasın' dedi.

    Bilgisizlik ve ihmal nedeniyle soba bacalarından kaynaklanan karbon-monoksit zehirlenmesi sonucu her yıl onlarca kişinin hayatını kaybettiğini belirten Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, 'Isınmak için yaktığınız soba en büyük düşmanınız olmasın' dedi. Zeki Dursun'un haberi

    Sobadan sızan gaza bağlı zehirlenmeler ile her yıl onlarca kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Hasan Küçükkendirci, 'Zehirlenme olayların oldukça sık yaşandığı bu günlerde toplum bilinci artırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki "Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür'' dedi.

    Zehirlenme ile karşı karşıya kalınmaması için baca ve soba borusu bağlantılarının işin uzmanlarının anlattığı şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Küçükkendirci, 'Soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Sık sık baca tıkanıklığı yaşanıyorsa baca deliğinin uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Özellikle lodoslu havalarda gece yatarken sobaların mutlaka söndürülmesi ve söndürülen sobanın kovasının ortamdan uzaklaştırılması gibi küçük önlemler zehirlenme vakalarını en aza indirecektir' dedi.

    Söndürülmeyen sobalardan çıkan karbon-monoksit gazı zehirlenmelerinin özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde yaşandığına dikkati çeken Küçükkendirci, 'Karbon-monoksit gazı, renksiz ve kokusuz bir gazdır. Bu nedenle vatandaşlarımız bu gazın ortama çıktığını fark edemiyorlar. Bu gaz vücuda girdiği zaman doğrudan kana karışıyor ve zehirlenme olayı meydana geliyor' dedi.

    Olası bir zehirlenme vakasında yapılacak olan ilk işin kişinin olay mahalinden uzaklaştırılarak temiz havaya çıkarılması olduğunu vurgulayan Küçükkendirci, 'Karbon-monoksit zehirlenmelerinde ilk iş kişinin temiz havaya çıkarılmasıdır. Daha sonra vakit kaybetmeden 112 Acil Sağlık Hizmetleri çağrılmalı ve ambulans gelene kadar kişinin solunumunu engelleyecek ağız ve burundaki balgam gibi maddeler temizlenmelidir' şeklinde konuştu.

    HABER 7 -ZEDHABER





    Sobanız sonunuz olmasın Yorumları