Çocuk aksayarak yürüyorsa dikkat!   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 01-05-2013 (20:15)   Son Mesaj: 01-05-2013 (20:15)    Cevap: 0    Gösterim: 474  

    01-05-2013

    Çocuk aksayarak yürüyorsa dikkat!

    Çocuk aksayarak yürüyorsa dikkat!
    Çocuk aksayarak yürüyorsa dikkat!

    Daha çok erkeklerde görülen Perthes hastalığı aksama ve topallama gibi şikayetlerle ortaya çıkıyor. Genellikle 4-10 yaş arasında görülen hastalıkta tedavi başarısı erken teşhise bağlı.

    Daha çok erkeklerde görülen Perthes hastalığı aksama ve topallama gibi şikayetlerle ortaya çıkıyor. Genellikle 4-10 yaş arasında görülen hastalıkta tedavi başarısı erken teşhise bağlı. Perthes hastalığı çocuk ortopedisinin önemli hastalıkları arasında. Hastalık, femur başı denen uyluk üst kısmındaki kemik bölgesinde kan akımının geçici olarak duraksaması ile gelişiyor. Perthes hastalığı, femurda nekroz denen kemik ölümü ve akabinde yeniden nekrotik kemiğin uzaklaştırılıp yeni kemik oluşumu ile giden bir süreç içerisinde seyrediyor.

    Hastalığın erkeklerde 4 kat fazla görüldüğünü belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş, Perthes hastası çocuklar için, "Çok hareketli yapıda olup ele avuca sığmaz dediğimiz çocuklardır" ifadesini kullanıyor.

    BU BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR

    Perthes hastaları sıklıkla aksama, kalça ve diz ağrısı şikayeti ile doktora başvuruyor. Bulgular zaman zaman şiddetlenip hafifliyor. Muayenede eklem hareketlerinin kısıtlı ve ağrılı olduğunu, ileri olgularda bacak çapında incelme ve kısalık görülebildiğini söyleyen Prof. Aktaş, Perthes hastalığı hakkında şu bilgileri veriyor:

    ERKEN YAŞTA TANI TEDAVİNİN SEYRİNİ BELİRLİYOR

    "Perthes hastalığında femur başının beslenmesinin bozulmasıyla femur başı kemiğinin bir kısmı ya da tamamında nekroz dediğimiz kemik ölümü görülür. Vücut tarafından, bu nekrotik kemik absorbe edilerek (ortadan kaldırılarak), yeni kemik yapımı sağlanır. Bu yeniden yapım sürecinde kemik daha yumuşak ve güçsüz olduğu için atlama, zıplama ve düşme gibi travmalarda baş kemiğinde kırık ve çökmeler görülebilir. Yeniden yapılanırken femur başı basıya göre şekil alır. Bu nedenle tedavide femur başını asetabulum dediğimiz kalça eklemini yuva kısmının içinde tutulması amaçlanır. Bu şekilde küresel yapıda gelişimi hedeflenir.

    SPORTİF AKTİVİTEDE KISITLAMA GEREKİYOR

    Perthes hastalığının tedavisinde ana amaç eklem hareket açıklığının korunmasıdır ki baş küresel yapıda gelişebilsin. Özellikle ağrılı dönemlerde istirahat ve antiemflamatuvar ilaçlarla tedavi önerilir. Tedavi 2-2.5 yıl kadar sürmektedir. Bu süreçte çocuğun aşırı sportif aktivitelerde bulunmasına, yüksekten atlamasına ve temas sporuna katılımına engel olunmalıdır. Bununla beraber çocuğun günlük aktivitelerinde kısıtlanmaya gidilmez.

    Femur başı topunu yuvada tutmak için bacaklar açık pozisyonda alçı uygulaması, bir takım ortezler kullanılması ve cerrahi uygulamalar çocuk ortopedistleri tarafından kullanılan yöntemlerdir. Hastalığın seyrinin uzun olması (2-2.5 yıl) çocukların alçı veya ortez tedavisine uyumunu güçleştirmektedir. Bu nedenle birçok ortopedist gerekli olgularda cerrahi tedaviye yönelir.

    HASTALARIN ÖNEMLİ BİR KISMI SEKELSİZ İYİLEŞİYOR

    Perthes hastalığında klinik seyir hastanın yaşı ve tutulumun miktarına bağlıdır. Genel kural olarak 6 yaş altında hastalığın seyri oldukça iyidir. 8 yaş üstü hastalarda ise daha ağır geçmektedir. Hastaların önemli bir kısmı sekelsiz iyileşirken bazı hastalarda kısalık, aksama ve femur başında şekil bozukluğu görülür."

    Kaynak: NTV





    Çocuk aksayarak yürüyorsa dikkat! Yorumları