Soğuk havalarda kalbe dikkat   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-02-2013 (18:14)   Son Mesaj: 01-02-2013 (18:14)    Cevap: 0    Gösterim: 431  

    01-02-2013

    Soğuk havalarda kalbe dikkat

    Soğuk havalarda kalbe dikkat
    Soğuk havalarda kalbe dikkat

    Soğuk havanın kalp üzerinde doğrudan etkisi olduğu, soğuk havalarda kalp sağlığının korunması gerektiği vurgulandı.

    Soğuk havanın kalp üzerinde doğrudan etkisi olduğu, soğuk havalarda kalp sağlığının korunması gerektiği vurgulandı. Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Azmi Özler, kalp krizlerinin kış aylarında 3 kat fazla görüldüğünü ve yaz aylarına göre daha ölümcül seyrettiğini belirterek, kalp hastalarının beslenme ve diyet uzmanıyla kış diyetlerini planlayarak bu mevsimi sağlıklı şekilde geçirebileceğini bildirdi.

    Özler, yaptığı yazılı açıklamada, soğuk havanın kalp üzerinde doğrudan etkisi olduğunu, soğuk havalarda kalp sağlığının korunması gerektiğini vurguladı.

    Daha önceden kalp hastalığı olduğunu bilmeyen kişilerde dahi göğüs ağrıları olabileceğine dikkati çeken Özler, bu ağrıların soğuk havanın spazm etkisinden kaynaklandığını kaydetti.

    Kalp hastalarına soğuk kış günlerinde yaşam şekillerini mevsime göre programlamayı tavsiye eden Özler, şu bilgileri verdi:

    ''Kalp krizlerinin kış aylarında daha sık olmasının en önemli nedenleri, soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve kışın hareketin azalmasıdır. Kalp krizlerinin kış aylarında 3 kat fazla görüldüğü ve yaz aylarına göre daha ölümcül seyrettiği bilinmektedir. Soğuk havanın direkt olarak tansiyonu yükseltici bir etkisi yoktur. Tansiyon mekanizmaları her insanda farklıdır. Kış aylarında tansiyonun yükselmesinin nedenleri, genellikle hareketsiz yaşama geçiş yapılması ve sağlıksız beslenmedir. Örneğin, kış aylarında sıkça tüketilen turşuda tuz oranı çok yüksektir ve bu besin tansiyon hastaları için zararlıdır. Bu nedenle özellikle tuz yerine sirke ile hazırlanan turşular tercih edilebilir.''

    -''Spor ihmal edilmemeli-

    Doç. Dr. Özler, kalp hastalarına, grip aşısı ile akciğerlerde yetişen ve kalp kapaklarına zarar veren ''pnömokok'' mikrobuna karşı 5 yıl koruyuculuğu olan ''pnömokok aşısı'' olmayı önererek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için doktor tavsiyesiyle vitamin desteği alınabileceğini belirtti.

    Kalp hastalarının soğuk havaları bahane ederek, sporu ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Özler, kalbi korumak için şu tavsiyelerde bulundu:

    ''İdrar söktürücü kullanan kalp hastaları potasyum bakımından zengin olan muz ve kiviyi rahatlıkla tüketebilir. Açık havada ve egzoz dumanından uzak bir şekilde 30-45 dakika hafif tempolu yürüyüş yapılmalıdır. Bu yürüyüşler mutlaka tempolu olmalıdır. Her gün evin koridorunda yapılacak 20-30 dakikalık yürüyüşler de faydalı olacaktır. Kalp hastalarının kışın sokağa çıkarken doktorlarının verdiği dilaltı hapı ya da spreylerini mutlaka yanına alması önemlidir. Kişi durumunda bir farklılık hissettiği anda hemen uygun bir yere oturması ve ilacını kullanması gerekir. Koroner arter hastaları, stent takılan ve bypass olan kişiler sokağa çıkarken kendilerini mutlaka soğuktan korumalıdır. Ağızdan alınan havanın zararlarını engellemek için mutlaka bir atkı kullanılmalıdır. Kat kat giyinmek yerine soğuğu az geçiren polar, yün ya da kaşmir türleri tercih edilmelidir. Soğuktan korunmak için yün atlet giyilebilir.

    Karbonhidratın fazla tüketilmesi ve hareketsiz yaşam, kilo alımını arttırır. Reçellerden ve bol karbonhidratlı hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Kalp dostu besinlerden oluşan sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlanmalı, kolesterol dengesine dikkat edilmeli ve öğünler atlanmamalıdır. Kalp hastaları beslenme ve diyet uzmanıyla kış diyetlerini planlayıp, bu mevsimi sağlıklı bir şekilde geçirebilir.''

    AA





    Soğuk havalarda kalbe dikkat Yorumları