Hasta, mahremiyetini kendisi koruyacak   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 12-09-2012 (18:15)   Son Mesaj: 12-09-2012 (18:15)    Cevap: 0    Gösterim: 552  

    12-09-2012

    Hasta, mahremiyetini kendisi koruyacak

    Hasta, mahremiyetini kendisi koruyacak
    Hasta, mahremiyetini kendisi koruyacak

    Hasta, kendisine ait özel bilgileri kiminle paylaşacağına yine kendisi karar verecek. Hasta bilgilerine ulaşan hizmet sunucuları, bunu hangi amaçla yaptığını da açıklamak zorunda olacak.

    Hasta, kendisine ait özel bilgileri kiminle paylaşacağına yine kendisi karar verecek. Hasta bilgilerine ulaşan hizmet sunucuları, bunu hangi amaçla yaptığını da açıklamak zorunda olacak. Sağlık Bakanlığı, hastanın fiziksel, ruhsal ve sosyal bilgilerinin yetkisiz kişilerin eline geçmemesi için düzenleme hazırlıyor.

    Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Veri Mahremiyetinin Sağlanması Hakkında Yönetmelik Taslağı ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

    Düzenlemeyle sağlık hizmet sunumu sırasında hasta bilgilerine ulaşabilecek kişi ve kurumları tanımladıklarını anlatan Şencan, ''Kişisel sağlık verilerinin güvenli şekilde korunması sağlanmalı, izinsiz ve yetkisiz kişilerin eline geçmesi önlenmelidir. Yönetmelik taslağını, veri mahremiyetini sağlamak ve bunların işlenmesiyle ilgili kuralları belirlemek için hazırladık'' dedi.

    ''Sır saklama yükümlülüğü var''

    Düzenlemenin hastaları, bunlara ait bilgileri işleyenleri, sağlık ve sigorta hizmeti sunan tüm kişi ve kuruluşları, bilgi işlem, yazılım ve donanımıyla dosyalama sistemi gibi hizmetleri sunanları kapsayacağını bildiren Şencan, hasta bilgilerinin işlenmesiyle ilgili esasların belirlendiğini söyledi.

    Bu esaslara göre, bilginin görev alanına ve amaca uygun işleneceğini, yalnızca anonim hale getirilerek yayımlanabileceğini, açık rızanın bulunması ya da hastalığın başkalarını tehdit etmesi halinde tehlike altındaki kişilerle paylaşılabileceğini, sadece yetkilendirilmiş kişilerce işlenebileceğini, bununla ilgili görevli herkesin sır saklama yükümlülüğü altında olacağını belirten Şencan, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıkların da bu düzenlemeye uygun işleneceğini söyledi.

    Sağlık hizmeti sürecinde hasta bilgilerine sadece yetkisi olanların, gerektiği kadar ulaşabileceğini vurgulayan Şencan, şu bilgileri aktardı:

    ''Hasta üzerinde karar sahibi olacağı kendisine ait bilgileri kiminle paylaşacağına yine kendisi karar verecek. Hastaya ait bilgilerden gerektiği kadarına ulaşabilecek hizmet sunucuları, bu bilgiye hangi amaçla ulaştığının gerekçesini açıklayacak. Yani keyfi bir uygulama kesinlikle olmayacak. Hasta bilgilerini elinde bulunduranlar gerektiğinde bunun hesabını verecek. Hasta bilgilerini yarar sağlamak veya zarar vermek amacıyla kullananlar hakkında cezai işlem uygulanacak.''

    Etik ilkeler

    Bu sorumluluğun etik ilkeler çerçevesinde belirlendiğine dikkati çeken Şencan, ''Vaka değerlendirme komisyonu oluşturulacak. Uygulamaya ilişkin esaslar ayrıca yönergelerle düzenlenecek'' dedi.

    Her bilginin buna sahip olan kişiye ek bir yük getireceğini bildiren Şencan, ''Hasta bilgisinin yetkisiz kişilerin eline geçmesinden, bu bilgilere erişebilme imkanına sahip olanlar sorumlu olacak'' diye konuştu.

    Kaynak: AA





    Hasta, mahremiyetini kendisi koruyacak Yorumları