Tavuk, beyaz et tüketimini uçurdu   Konuyu açan: Savrozi   Ä°lk Mesaj: 12-09-2012 (18:15)   Son Mesaj: 12-09-2012 (18:15)    Cevap: 0    Gösterim: 512  

    12-09-2012

    Tavuk, beyaz et tüketimini uçurdu

    Tavuk, beyaz et tüketimini uçurdu
    Tavuk, beyaz et tüketimini uçurdu

    Türkiye'de son yıllarda kırmızı et üretiminin giderek azalması ve fiyatların yüksek oranda artmasının doğal bir sonucu olarak, hayvansal protein açığının tavuk eti üretimindeki artışla dengelendiği iddia edildi.

    Türkiye'de son yıllarda kırmızı et üretiminin giderek azalması ve fiyatların yüksek oranda artmasının doÄŸal bir sonucu olarak, hayvansal protein açığının tavuk eti üretimindeki artışla dengelendiÄŸi iddia edildi. Lades Piliç Genel Müdürü UÄŸurÂ*Uzun, yaptığı açıklamada, Türkiye'de beyaz ette 1990 yılındaki kiÅŸi başı 3.8 kilogramlık tüketimin, 2010 yılında 20 kilograma ulaÅŸtığını hatırlatan Uzun, bu artışın da kendisini bir sonraki 2011 ve 2012 yıllarında da gösterdiÄŸini kaydetti. Söz konusu artışa raÄŸmen ortaya konulan rakamların, Avrupa BirliÄŸi ortalamasının altında kaldığını vurgulayan Uzun, Türkiye'de beyaz et tüketiminin artışında kanatlı sektöründeki üretim artışının önemli bir rolü olduÄŸunu ifade etti. Uzun, bu artışın aynı zamanda da ihracatı da teÅŸvik ettiÄŸinin altını çizdi.

    İhracatın yıldız sektörü olan su ürünleri ve hayvansal mamullerin, kanatlı etleri ve yumurta ihracatı ile dış satım rakamlarının arttığını dile getiren Uzun, Türk yumurtası ve piliç etinin kalitesi ve lezzetiyle yurt dışında, özellikle de Ortadoğu ülkelerinde tercih edildiğini söyledi.

    Kanatlı sektörünün ihracatta çok hızlı bir ivme kazandığını kaydeden Uzun, sektörün özellikle 2008 yılında 42 bin ton olan ihracat rakamını 2012 yılında yaklaşık 250 bin tona çıkarma bilgi ve becerisine ulaÅŸtığını belirtti ve yine 2012 yılının ilk 9 ayında sektörün dış satımda 380 milyon dolara ulaÅŸtığına ve bunun da bir ‘rekor' olduÄŸuna dikkat çekti.

    Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri verilerine göre, kanatlı eti ihracatının 2011 yılının 12 aylık döneminde 386 milyon dolar olduğunu ifade eden Uzun, 2012 yılının Ocak-Eylül dönemini kapsayan 9 aylık süreçte 380 milyon dolarlık bir ihracatın gerçekleştirilmesinin de oldukça sevindirici bir gelişme olduğunu vurguladı. Uzun, "Özellikle Ekonomi Bakanlığı'nın doğru hamleleri ile ihracat artışında önemli bir rol üstlendiğini, sektördeki ihracat artışının önümüzdeki dönemde de sürmesi beklentisi içinde olduklarını da sözlerine ekledi.

    Kaynak: CÄ°HAN





    Tavuk, beyaz et tüketimini uçurdu Yorumları