Sahte bal üreticileri bu kez yandı!   Konuyu açan: Günceleditör   Ä°lk Mesaj: 12-05-2012 (19:14)   Son Mesaj: 12-05-2012 (19:14)    Cevap: 0    Gösterim: 476  

    12-05-2012

    Sahte bal üreticileri bu kez yandı!

    Sahte bal üreticileri bu kez yandı!
    Sahte bal üreticileri bu kez yandı!

    Balda tağşiş ve taklidin önüne geçmek amacıyla Türkiye'de üretilen tüm bal türleri, atomlarına ayrılarak nükleer analizleri çıkarılacak...

    Balda tağşiş ve taklidin önüne geçmek amacıyla Türkiye'de üretilen tüm bal türleri, atomlarına ayrılarak nükleer analizleri çıkarılacak... Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin ortak yürüttüğü projeyle, Türkiye'de üretilen tüm bal türleri, atomlarına ayrılarak nükleer analizleri çıkarılacak.

    ''Türkiye'de Gıda İzlenebilirliğinde Kararlı İzotop Ölçümlerinin Uygulanması Projesi'' kapsamında, TAEK'in Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile yaptığı protokolle, 81 ilden alınan 300 bal örneği üzerinde çalışma başlatılacak.

    Analizler sonucunda örneklerin atomlarına bakılacak ve bu ürünlerin orijinleri hakkında bilgi toplanacak, ayrıca tağşiş olup olmadığı da belirlenecek.

    Esans mı gıda boyası mı şurup mu anlaşılacak

    Projeyle özellikle bal üretiminde glikoz ve fruktoz şuruplarına birtakım esans ve gıda boyaları katılarak ya da arıya şeker şurubu takviyesi yapılarak üretilen ballardan gerçek balı ayırt ederek tüketicinin korunması hedefleniyor.

    Böylece geleneksel Türk gıdaları için kararlı izotop oranlarını içeren bir veri bankası oluşturulacak. Gıdaların otantik orijinlerinin tespitinde, kararlı izotop oranlarından yararlanılacak.

    Bu araÅŸtırma projesi ile Türkiye'deki gıdaların coÄŸrafik karakterizasyonundaÂ* nükleer analitik tekniklerin kullanımı saÄŸlanacak. Geleneksel Türk gıdaları için stabil izotop oranlarını içeren bir veri bankası oluÅŸturulacak.

    Proje kapsamında ayrıca, bölgelerden ve illerden elde edilen 200 farklı pirinç ileÂ* mercimek ve 150 farklı zeytinyağı örneÄŸinde de çalışmalar yapılacak. Ãœrünlerin bölgesel farklılıklardan hareketle orijinleri hakkında veri bankası oluÅŸturulacak.

    Ürün İzleme Yöntemi standardı kapsamında özellikle ihracatta öneme sahip gıdaların tüketici istekleri doğrultusunda üretim bölgelerinin belirlenmesi ve sahteciliğin önlenmesi amaçlanıyor.

    81 ilin bal haritası

    Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, balın tüm özelliklerinin nükleer analizlerle ortaya çıkarılacağını söyledi.

    Projeyle aynı zamanda balların üretildiği bölgeye uygun niteliklerinin de çıkarılacağını dile getiren Yılmaz, ''Bu şekilde baktığımız zaman balların parmak izinin çıkarıldığı söylenebilir. Balların içerdiği polenler, kimyasal ve fiziksel özellikleri belirlenecek ve belli standartlar çıkarılacak. Projeyle aynı zamanda 81 ilin bal haritası da çıkarılacak'' dedi.

    Kaynak: AA





    Sahte bal üreticileri bu kez yandı! Yorumları