Kanser tedavisinde köstebek fare yöntemi   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 11-10-2012 (20:56)   Son Mesaj: 11-10-2012 (20:56)    Cevap: 0    Gösterim: 622  

    11-10-2012

    Kanser tedavisinde köstebek fare yöntemi

    Kanser tedavisinde köstebek fare yöntemi
    Kanser tedavisinde köstebek fare yöntemi

    Köstebek fareleri, sahip oldukları benzersiz özelliklerle bilim dünyasını şaşırtan bir canlı. Kansere karşı bağışıklığa sahip olan bu fareler, kanserle mücadele alanında bilim insanlarının merceği altında.

    Köstebek fareleri, sahip oldukları benzersiz özelliklerle bilim dünyasını şaşırtan bir canlı. Kansere karşı bağışıklığa sahip olan bu fareler, kanserle mücadele alanında bilim insanlarının merceği altında. Araştırmalar, köstebek farelerinin kansere karşı koymasını sağlayan biyolojik mekanizmaları çözmek.

    Kör köstebek faresi, üzerine asit dökülse hiç acı hissetmeyen bir canlı. Dahası, kemirgenler arasında 21 yıl ile en uzun ömürlü türlerden bir tanesi. Bu özelliklerinin yanı sıra, kör köstebek fareleri, yine sadece kendilerine özgü bir biyolojik mekanizma sayesinde kansere bağışıklık gösteriyor. Bilim insanları, en son araştırmalarında bu mekanizmanın sırrını çözmeye çalışıyor.

    Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada, bilim insanları kör köstebek faresinin hücresel seviyede kansere gösterdiği direnci inceledi. Araştırmacılar, farenin vücudunda, normalden daha hızlı büyüme sağlayan bir madde kullanarak, kanser etkisi ortaya çıkarmak için fibroblast akciğer ve deri hücreleri geliştirdi.

    Yapılan her deneyde, kanserli hücreler sürekli iki katı oranında artarken, kanser etkisi artırılmaya çalışıldı. Böylece kör köstebek faresinin bağışıklık sistemi devreye girdi. Fare, 'interferon beta' (IFN-ß) adı verilen proteini salgılamaya başladı. Kanserle mücadele eden bu protein, ilk oranlarının 7 ila 20 katına çıkacak kadar çoğaldı. Protein, kanserli hücrelerin kendisini öldürmesine, bir nevi intihar etmesine yol açtı ve kör köstebek faresi üç gün içinde kanserli hücrelerden temizledi.

    NÜFUS KONTROLÜYLE ÖNLEM

    Araştırmalar, kör köstebek faresiyle, tüysüz köstebek faresinin kanserle mücadele etme yöntemlerinin tamamen farklı olduğuna dikkat çekti. Tüysüz köstebek fareleri, kör olan türlerinden farklı olarak, p16 adı verilen bir gene sahip. Bu gen, tüysüz köstebek faresi kolonileri belli bir populasyona ulaştığı zaman, doğurganlığı ortadan kaldırıyor. Böylece, kolonilerde kanser ihtimaline imkan verek nüfusa ulaşılmıyor.

    Bilim insanları, iki fare türünün gösterdiği kansere bağışıklık sistemi üzerine odaklanarak, benzer yöntemleri diğer hayvanlar üzerinde denemeyi istiyor. İki kanser-karşıtı yöntem üzerinde yapılacak deneyler, ileride insanların kanser tedavisinde de atılımlar sağlayabilir.





    Kanser tedavisinde köstebek fare yöntemi Yorumları