safinaz´isimli üyeden Alıntı ↑
1)Siz bir forum adminisiniz ama sizin forumlarla tanışmanız nasıl oldu?
Aslinda bakmayin benim adminligime. Ben adminligi tasvir ederken "güc bende" politikasini hic düsünmemisimdir. Hatalarimizla dogrularimizla hepberaber gidiyoruz bu denizde. Gittigi yere kadar. Tanisma fasli ise anlatmisimdir baska yerdede ama buradada anlatayim. Tütsü ile ilgili konulari arastiriyordum internette. O siralar ihya-i ulumuddin kitabini okuyordum ve odayi tütsü ile kokutuyordum cayimi demliyordum felan ama bu tütsünün büyü islerinde felan daha cok kullanildigini duyunca korktum Arastirayim dedim dinimizdeki yerini ve o sira bir forumla tanistik sonrasida geldi. Bu arada bu aradigim soruyada halen cevap bulmus degilim
2)Değişik bir forum formatınız var,çok çeşitli bölümler var,kimine göre maleyani,çoğuna göre sıradışı...
Pek siz nasıl adlandırıyorsunuz?
Bizim forum mentaletemizde forumu tek ibadet yeri olarak görme mantigi yok. En azindan düsünenler varsa ben öyle görmüyorum. Ben interneti tam olarak ibadet yeri olarak görmüyorum birkere. Ben evim gibi adlandiriyorum. Benim evimde Kapim var isterdimki kapida olmasin ama hirsiz girer bu sefer. Forumdada üyelik sistemimiz var ilk kapidan giris üyelikten geciyor lakin herkese acik olsa fazlasiyla problem doguracaktir ve kanitimiz yani parmak izini bulamadan kisi gidecektir. Benim evime kapiyi calan, sohbete gelen herkes girebilir. Forumdada o sekilde. Benim evimde yemek yedigim yer vardir orada yemek yenilir forumdada yemek bölümümüz var. Eve gelen bir kisi bunu görür zaten. ibadet edecegim oda vardir orada takkem kitaplarim durur. Orada inzivaya cekilebilir insan hatta kitaplar okuyabilir v.s. Forumdada ayni sekilde islami bölümümüz var ve burada Kuran-i kerim meallerimiz bilgilerimiz söylenenler var ve islami kütüphanemizde var. Evime gelen bir kisi benim müzik cd lerimide görebilir bilgisayarimdaki müzikleri dinledigim müzikleri, yazdigim siirlerimi... Forumdada ayni sekilde bunlar mevcuttur. Ben evde tv de izlerim radyoda dinlerim buda forumumuzda mevcut. Ben kapima gelen her düsüncedeki insanla konusurum acikcasi ki geliyorda. Anlayacaginiz gizli olan mahremimiz diyecegim herkesin mahrem anlayisi farkli olabilir. Eli yüzü kapatmak mahremiyete yeterli degildir ne yazik ki. Anlayacaginiz ben böyleyim ben böyle yasiyorum. Varsin malayani desinler varsin baska söylemlerde bulunsunlar ama diyenler yüzüme söylesinler ya da burada belirtsinlerki verilecek cevap birden coktur. Eger bizim forum malayani ise bu bir öz degildir. Bunun özü malayanidir yani internet Kullanacaginin fazlasini tüketmekte öyle. Bu manada celiskiye düstügümüde zannetmem düsenlere ise zaten cevabi vermistim ilk röportajda.
3)Sizce iman nedir?İslamsız iman olabilir mi ya da islamı yaşayan imansız olabilir mi?
Mücerret güzelliklerinin en güzeli imandir. Bediüzzaman hazretlerinin kanaatine göre cevap vermek isterim imansiz islam olabilirmi sorusuna bu yazida zaten soruya cevap olacaktir kanaatindeyim
Avrupa'da, Rusya'daki çoluk çocuğa acıyarak tahattur ettim.Aşağıdaki manevi taksimat bu sıkıntılarıma merhem oldu.
1. O musibet-i semaviyeden ve beşerin zalim kısmının cinayetinin neticesi olarak gelen felâketten vefat eden ve perişan olanlar, eğer on beş yaşına kadar olanlar ise, ne dinde olursa olsun şehit hükmündedir. Müslümanlar gibi büyük mükâfât-ı maneviyeleri, o musibeti hiçe indirir.
2.On beşinden yukarı olanlar, eğer masum ve mazlum ise, mükâfâtı büyüktür, belki onu Cehennemden kurtarır.Burdaki şart masum ve zulme uğramış olmasıdır.Cehennemden kurtulması da bir kanaatten ibarettir.
3. Fetret gibi karanlıkta kalan ve Hazret-i İsa'ya (a.s.) mensup Hıristiyanların mazlumları, çektikleri felâketler onlar hakkında bir nevi şehadet denilebilir.İtikad mezheplerimiz olan maturidiye ve eşariyeye göre fetret gibi karanlıkta kalan ve peygam ber tebliğinin ulaşmadığı yerler "Biz Peygamber göndermediğimiz kavme azap etmeyiz" ayeti kerimesi sırrınca kurtulabileceklerine kanaatimiz var.
Hususan ihtiyarlar ve musibetzedeler, fakir ve zayıflar, müstebit büyük zalimlerin cebir ve şiddetleri altında musibet çekiyorlar. 4.Eğer o felâketi çekenler mazlumların imdadına koşanlar ve istirahat-i beşeriye için ve esasat-ı diniyeyi ve mukaddesat-ı semaviyeyi ve hukuk-u insaniyeyi muhafaza için mücadele edenler ise, elbette o fedakarlığın manevi ve uhrevî neticesi o kadar büyüktür ki, o musibeti onlar hakkında medâr-ı şeref yapar, sevdirir.
---------------------------------------
“Âhirzamanda madem fetret derecesinde din ve din-i Muhammedîye (asm.) bir lakaytlık perdesi gelmiş ve madem âhirzamanda hazret-i İsanın (a.s.) din-i hakikîsi hükmedecek, İslâmiyetle omuz omuza gelecek. Elbette şimdi, fetret gibi karanlıkta kalan ve hazret-i İsaya (a.s.) mensup Hıristiyanların mazlumlarının çektikleri felâketler, onlar hakkında bir nevi şehadet denilebilir.” (Kastamonu Lâhikası)
Bu durumda sordugun soru tek baslik altinda olusturuldugunda o kadar cok dalda anlatilirki ben maksatin muradinda bu oldugunu sezdigim icin bu taraftan örneklendirerek vermeyi uygun buldum umarim dogrudur. Efendimizin Hadis-i serifindede
"İman yetmiş küsur bölümdür; En üstte 'Allah'tan başka ilâh yoktur' sözünü kabul etmek ve en altta 'insanlara sıkıntı veren bir nesneyi yoldan çekmek/kaldırmak' bulunmaktadır, haya da imanın bir parçasıdır." (Buharı, îmân, 3)
Birde imansiz islam olur mu demissin sorudan anlasildigina göre zannedersem bu celisik bir soru icerisinde. Spesifik cevaplar vermek istemem fakat iman olmadan islam olmaz/olunmaz. Bu hususta yine Bediüzzaman Hazretleri “İman tecezzi kabul etmez.” Yani iman rükünlerini birbirinden ayrı düşünerek, bir kısmına inanıp diğerlerine inanmamak olmaz. “İman, altı rüknünden çıkan öyle bir vahdanî hakikattir ki, tefrik kabul etmez. Ve öyle bir küllîdir ki, tecezzi kaldırmaz. Ve öyle bir küll dür ki, kabil-i inkısam olmazlar.” Asâ-yı Musa
4)Avusturya'da yaşıyorsunuz,çifte vatandaşlığınız mı var?
Cifte vatandasligim yok. Ama filmlerdeki özel ajanlar gibi banada 10 tane felan her ülkenin pasapotundan hediye ederlerse hicte hayir demem
5)Türkiye'ye temelli dönmeyi düşünüyor musunuz?Düşünüyorsanız,şu zaman diyebileceğiniz bir planınız var mı?
Zannedersem benim yolum gurbette gözüküyor en azindan gidisat onu gösteriyor. Ben yinede su anda plan yapmiyorum plansiz yasiyorum gelecegimi insaa edebilmek adina bugünle Hasir-nesir oluyorum Yillar sonrasini simdiden insaa etmiyorum