Akıl ve Zekanın Farkı Nedir?

Akıl bir alettir ve iyi ile kötüyü birbirinden ayırt etmek için kullanılır. Nakli tasdik etmek için iş görür. Zekâ ise bu aklın dünyevi olarak kullanılmasına vesile olur. Dolayısıyla bir insan ...


    1. Akıl bir alettir ve iyi ile kötüyü birbirinden ayırt etmek için kullanılır. Nakli tasdik etmek için iş görür. Zekâ ise bu aklın dünyevi olarak kullanılmasına vesile olur.
      Dolayısıyla bir insan çok zeki olabilir. Ama bu insan aklını doğru yolda kullanmıyorsa veya vahye değilde kendisine güveniyorsa, bu insana akıllı değil - şayet zekâsı varsa - zeki denilir.
      Bu nedenle çok zeki insanların doğru yolu bulamadığı ve aklını kullanamadığı bir hakikattır. Hatta insanlık alemini yakan ve perişan eden insanların çoğuna belki de hepsine dikkat eildiğinde, çok zeki oldukları görülür. Ama bu gibi insanlar aklı ve zekâyı Allah'ın istediği gibi kullanmadıklarından dolayı, akıllı olamamışlardır.
      Bunun tersi olarak ta, bazı insanlar fazla zeki olmamakla beraber, istikametle akıllarını kullandıklarından ötürü, bunlar akıllı sınıfına dahil olur.
      Başka bir deyişle aklın kullanılması cüz'i ihtiyari ile olur. Fakat zekânın verilmesi Allah'ın vergisidir. Bu nedenle Allah'ın yanında kıymetli olan çok zeki olanlar değil, aklını iyi kullananlardır.

      Sorularla Risale sitesinden alıntıdır.
      safinaz - 07-18-2011, 11:47
      #1
    1. Akil her insanda farkli derecede olur ve zeka ise AKIL ile orantilidir. Akli KIT olan ile Akli yüksek olan insanin zekasini kullanabilme ölcüsüde aklin mertebesine göre ölcülür. Yani cok akilli olmayan bir kisi aklina orantiyla cok zeki isler yapabilir. Fakat akli cok olan da bunu kullanamayabilir.
      alptraum - 01-11-2012, 14:16
      #2
    1. Akıl herkesde var ancak zekî olan insan nadir.
      Thyphon - 01-11-2012, 18:46
      #3
    1. Zeka herkesde var ancak akletmek herkesde nadir oluyor.
      safinaz - 01-11-2012, 18:49
      #4