alptraum´isimli üyeden Alıntı ↑
Lozan antlasmasinda böyle bir secenek mi varmis?
Hatirlatmak adina buraya koyuldugunda benim icin yararli olacaktir.
böyle bişey yoktur zaten, sunum itibariyle böyle bir yazılıs tarzımı olur. bu sadece bir kesimin uyduruduğu el-feta gibi insanları gazlamak icin uydurulmus bişey....
ama ben vahddettin padisahın ingilizlerden olan iliskisini türkiye siyasetinde konu actım orda da bulablirsiniz. ama ben burayada sadece maddeleiri yazıyım....
1. İngiltere Türkiye'nin idaresini mümkün olduğu kadar çabuk ele almalıdır.
2. İngiliz memurları kontrol amacıyla memleket içerlerine gönderilmelidir.
3. İngiliz subayları idareye yardımda bulunmalıdır.
4. Padişah bütün ümidini İngiltere'ye bağladığını ve gerçek ve son dostluğu ingiltere'den beklediğini açık bir biçimde belirtmiştir." (8)
İşte Padişah Vahdettin. Daha ne denilir? Güneş balçıkla sıvanır mı?
Padişah Vahdettin'in ihanete varan başka girişimleri hakkında yüzlerce belge vardır. Ayrıntıya girmeden daha önemli bir belgenin özetini verelim.
30 Mart 1919'da Padişah, Sadrazam Damat Ferit'i, İngiliz Yüksek Komiseri Calthorpe'ye gönderdi ve bir proje sundu. Bu proje Osmanlı Devleti'nin, İngiltere'ye mutlak teslimiyet projesidir. Bakınız bu projede neler öneriliyor:
1. Ülkemiziniç ve dış güvenliği 15 yıl boyunca İngiltere tarafından sağlanacaktır. İngiltere bu amaçla gerekli gördüğü yerleri işgal edebilecektir.
2. Doğu'da bağımsız bir Ermeni Cumhuriyeti oluşturulacaktır.
3. Genel ve yerel seçimler İngilizlerin gözetimi altında yapılacaktır.
4. Her ilde bir İngiliz konsolosu bulunacak ve 15 yıl süreyle valilerin danışmanlığını yapacaklardır.
5. Hükümette her bakana bir İngiliz müsteşar verilecektir. (9) (Gizli Belge No: FO: 371-4156)
ama bunlar el-fetaya ya anlatılmaz yada yalan belge olduğu söylenir....
gerci bir programda kızın biri ingiliz mandası olasaydık keşke diye bi konusmadada buldundu. ona bu belgeleri sunsan da dinlemez zaten. ben de diyecek söz bulamadım....