************************
Ey görme özürlüler! Siz de kitap okuyabilir, bilgi ve kültür düzeyinizi yükseltebilir, bilgiye dayalı işler yapabilirsiniz. Özürlüler sorununun muhatabı biz özürlüler değilmiş gibi algılanıyor. Çaya kaç şeker istediğimiz bize değil, yanımızdakilere soruluyor.
ENGELLİLER KÜTÜPHANESİ...
Proje Koordinatörü ve BÜ Engelliler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Fikret Adaman da görme engellilerin bilgi kaynaklarına erişimini sağlamayı amaçlayan projenin, görme engellilerin yanı sıra felç gibi diğer engellerinden dolayı basılı kaynaklardan yararlanamayan bireyleri de hedeflediğini anlattı.
Adaman, ''www.getem.boun.edu.tr'' adlı sitenin görme engelliler için özel olarak dizayn edildiğini kaydederek, siteye 2 bin kitap, ders notu ve diğer malzemelerin yüklendiğini bildirdi.
İngilizce ve Türkçe hazırlanan kütüphanede, günlük gazete ve haftalık/aylık dergi yazılarını da linklemenin mümkün olduğunu belirten Adaman, kitapların insan ya da bilgisayar sesiyle dinlenebileceğini, bilgisayara indirilebileceğini ya da CD ve mp3 formatında yüklenebileceğini söyledi.
Adaman, ekran kabartıcı cihaz sayesinde de görme engellilerin yazıları anında kabartma yazıya çevirebileceğini de anlatarak, kişilerin kütüphaneden abone olarak ücretsiz yararlanabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Adaman, isteyen belediye, üniversite, dernek ve vakıfların da bünyelerinde küçük odalara birkaç bilgisayar koyarak bu hizmetten yararlanabileceklerini ve bunu yapmak isteyenlere eğitim vereceklerini söyledi. GETEM Müdürü görme engelli Civan İlci de bu hizmetin büyük bir mağduriyeti gidereceğini dile getirerek, ''Boğaziçi Üniversitesinin doğurduğu bu çocuğu, toplum ve devlet olarak el ele vererek büyütelim. Bilgi ile insan arasındaki bariyerleri yıkalım'' dedi.