Hitit Mutfağı - Asuman Albayrak - Ana Fikri   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 05-08-2011 (23:50)   Son Mesaj: 05-08-2011 (23:50)    Cevap: 0    Gösterim: 898  

    05-08-2011

    Hitit Mutfağı - Asuman Albayrak - Ana Fikri



    Yayınevi: Alfa Yayınları
    Basım Tarihi: Ağustos 2008
    Kitap Türü: Beslenme - Diyet / Alternatif Tıp

    Hitit yazılı belgelerinin arasında şimdiye dek, bugün anladığımız anlamda bir yemek tarifi metnine rastlanmamıştır. Bu nedenle "Hitit Mutfağı" adıyla bir kitap yazmak şimdilik olası gözükmemektedir. Ancak bu demek değildir ki, Hititler yazılı belgeleri aracılığıyla bize yedikleri içtikleri maddeler hakkında bilgi bırakmadılar. Bazı metinlerde geçen ifadeler en azından bazı yiyeceklerin adı olarak yorumlanacak kadar açıktır. İşte bu ifadeler deneysel bir çalışmaya veri sağlayacak niteliktedir. Bu kitap hazırlanırken üç temel noktadan hareket edildiği söylenebilir. Bunlardan birincisi Hitit metinlerinde geçen yemek ve ekmek adları ile kazılarda ortaya çıkarılan maddi veriler. İkincisi ise çevre köyler gezilerek elde edilen etnoarkeolojik veriler ve üçüncüsü de gastronomi bilgilerinin bu iki veriden yola çıkılarak deneysel çalışmalara uygulanması ve bazı tariflerin ortaya çıkarılmasıdır. Ancak sonuçlar deneysel olacağı ve asla, gerçek yemeklerin nasıl olduğunu bir Hititli kulağımıza fısıldayamayacağı için bu çalışmanın adı "Deneysel Bir Arkeoloji Çalışması Olarak Hitit Mutfağı" olmak zorundadır. Kitap içinde yer alan tarifler deneysel arkeolojinin yeme-içme alanındaki bu uygulamasının Türkiye de yapılan sayılı çalışmalarından biridir. Hitit tabletlerinde bugünkü anlamda bir reçete bulmak olası olmadığından, bir yemek tarifini anımsatan ya da içinde bir tarif üretebilmek için kullanılabilecek malzeme adı ve benzeri bilgilerin yer aldığı tabletlerin çözümlemeleri temel alınmış ve etnoarkeoloji çalışması yürütülerek olası tarifler üretilmiştir. Bu noktada tablet çözümlemelerinin bir değil, birkaç kaynaktan sorgulaması yapılmış ve doğrulamanın ardından çalışma sürdürülmüştür. Üretilen tariflerde kullanılan malzemeler ise dönem coğrafyası, bitki örtüsü ve hayvanlar âlemine en uygun özellikte olacak şekilde ayrıca hazırlanmıştır







    Hitit Mutfağı - Asuman Albayrak - Ana Fikri Yorumları