Dünya Mutfakları Atlası - G. Fumey O. Etcheverria - Ana Fikri   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 04-19-2011 (10:20)   Son Mesaj: 04-19-2011 (10:20)    Cevap: 0    Gösterim: 719  

    04-19-2011

    Dünya Mutfakları Atlası - G. Fumey O. Etcheverria - Ana Fikri



    Yayınevi: NTV Yayınları
    Basım Tarihi: Ekim 2007
    Kitap Türü: Beslenme - Diyet / Alternatif Tıp

    NTV Yayınları Atlas serisinin üçüncü kitabı olan Dünya Mutfakları Atlası nı çıkarıyor. Tüm Atlas serisinde olduğu gibi yine, zengin bir grafik ve harita kaynağıyla yayına hazırlanan kitap, farklı kültürlerin yeme alışkanlıklarını ve mutfak miraslarını biraraya getiriyor. Dünya Mutfakları Atlası, insanın yemek yeme tarihini, toplayıcılık, avcılık ve balıkçılık dönemlerinden baş-layarak, beslenme, gastronomi ve coğrafya üçgeninde ele alıyor. Atlas, yemek yeme alışkanlıklarını zaman zaman tekdüzeliğe mahkum eden küreselleşmenin, aynı zamanda, farklı mutfakların karakteristiklerinin korunduğu bir dünya mutfağı yarattığına dikkat çekiyor. Bu bakış açı-sıyla Dünya Mutfakları Atlası, sağlıklı ve güzel yemek yeme sanatının, çokkültürlülükle paralel bir gelişim içerisinde olduğunu vurguluyor. Olivier Etcheverria ile hazırladığı Atlas ın giriş bölümünde Gilles Fumey, 16. yüzyılda ilk tropikal ürünlerin Avrupa ya taşınmasıyla başlayan mutfakların küreselleşmesinin 21. yüzyıldaki etkisini şu cümlelerle özetli-yor: ... mutfakları ve gastronomileri, günümüzde yemek pişirmenin, hazırlamanın, ağzımızı tatlandırmanın olağanüstü olanaklara kavuştuğu bir beslenme sistemi içinde düşünmek gerekir. Sebze ve meyvelerden deniz ürünlerine; et, süt ürünlerinden alkollü ve alkolsüz içeceklere kadar besin maddelerinin coğrafi koşullara göre üretim ve tüketim biçimlerini inceleyen Atlas, kapsamlı içeriğini kısa ve öz açıklamalarla oluşturuyor.







    Dünya Mutfakları Atlası - G. Fumey O. Etcheverria - Ana Fikri Yorumları