MUHAKEME.NET FORUMU

MUHAKEME.NET FORUMU (https://www.muhakeme.net/forum/)
-   Kişisel Gelişim (https://www.muhakeme.net/forum/kisisel-gelisim/)
-   -   kadın erkek eşitsizliği (https://www.muhakeme.net/forum/kisisel-gelisim/12258-kadin-erkek-esitsizligi.html)

altun 11-11-2008 16:49

kadın erkek eşitsizliği

arkadaşlar kafamı kurcalayan bi soru var içinden çıkamadım oyüzden sizden cevap bekliyorum :453:
dinimizde kadın erkek eşitsizliği var diye düşünüyorum
siz nedersiniz:afro0121:

el_feta 11-11-2008 19:20

evet eşitsizliği var...Kadın-erkek eşit değil ki eşitlik olsun..
Aslolan adalettir...
Sizin kafanızı kurcalayan şeyi net yazın,miraz hukuku mu yoksa şahitlik mi ya da ne ise artık..
selam ve dua ile...

Henna 11-11-2008 19:25

hem bizce sorun yok:)
sizce sorun nedir ki?:):):)

altun 11-11-2008 19:44

şöyle söyliyim mesela neden ilk insan hz havva değilde hz ademdir daha basit bişi söyliyim kadınlar neden boşanamıyo da erkekler neden boşanabiliyo ondan sonra el fetenın dediği boşanma meseleside var
cevabınızı bekliyorum

Henna 11-11-2008 19:56

söz el-feta nın...

altun 11-11-2008 20:20

sizde düşüncelerinizi yazın ''bekke''

alptraum 11-11-2008 20:50

Yoruma acik bir soru yani birden fazla görüse yer var bu soruda sebebi ise tarihin spesifik olusu. Yaranadin ilk erkegi yaratmasindaki hikmet zannimca erkege verdigi gücten olabilir. Bu güc aile reisligi de olabilir bu güc dayanaiklilikta da olabilir. Ilk sordugun soruya cevap niteliginde olabilecek yanitim da su olabilir. Kadin erkek esitsizligi yasam hakkinda yoktur. Yasam hakki ikisi icinde aynidir. Yaratilisin verdigi bazi özelliklere göre kadin erkek esitsizligi vardir. Erkegin hayatta dayanabildikleri ya da kadinin dayanabildikleri konusunda erkegin üstün cikma orani yüksektir ve Allahu Teala adaleti kadinin güzelligine erkegi ram etmesi ile saglamistir. Bu konudada kadin erkekten üstündür. Aslinda üstünlük kelimesi dahi yanlis anlasilmamalidir cünkü "üst" olma "alt" olma gibi kavramlar bu konuda tek kelime üzerinden vurgulandigi icin yanlis anlasilmaya müsait görünüyor.

Bu hayatta hicbirsey birbirine esit degildir örnegin kulaklarin örnegin iki gözün ve iki elin ve vücudunun sol tarafi ile sag tarafi bundaki hikmet yaratilmis herseyde vardir.

Fikrim budur:)

Henna 11-11-2008 21:03

eşitlikden kasıt üstünlüğü aramak ise ;biliyoruz ki üstünlükde takva dadır.
bu sual beni aşar...
Fıkıh derya gibi...evlenirkende boşama yetkisi alabiliyor sanırım..eğer konuyu ilmi tartışacaksak kaynaksız ne yazar ne okurum..
şahsi fikrime düşen şudur
bunca yıl ben hiç bir acabaya uğratmadım zihnimi ..şimdi
diyorum ki
acaba ne oluyor da bu sorular doğuyor...
yaratılmadaki sıradan önce yine akla gelecek sorular olacaktır irdelersek..her özellikde de aynilik gerekir öyleyse değil mi?
kadın erkek arasındaki hukuk da Kuran da olan her hüküm adaleti ve estetiği zirvede tutmuştur..
eşitsizlik ,yaratılma sırası...ruh hali ile ölçülürse tek cins olması gerekmez miydi?
yani hem aynı anda yaratılcak ,ee aynı fizik aynı ruh aynı idrak ve kabiliyet istemek midir ki eşitlik...
bu cazip gelmiyor..
eşitlik olmasını istemek evvela eldeki veri için yanlış başlık oluyor..olanı tartışırken olmayanı sorgulayınca dengeyi unutup terazinin kefesini kırmak olur hafazanallah..
birbirini tamamlayan unsurlarda eşitsizlik değil adalet aramak lazım..
gece ile gündüzün,siyah ile beyazın ,hava ile suyun tartışması gibi geliyor bana..
fakat sorularla yol bulunur elbet...
dedim ya söz sizin cenahın...
selam ile...

altun 11-11-2008 21:11

Yaranadin ilk erkegi yaratmasindaki hikmet zannimca erkege verdigi gücten olabilir. Bu güc aile reisligi de olabilir bu güc dayanaiklilikta da olabilir
iyi ama neden erkek daha güçlü oluyo (aile reislıği)

alptraum 11-11-2008 21:36

Alıntı:

altun´isimli üyeden Alıntı (Mesaj 27813)
Yaranadin ilk erkegi yaratmasindaki hikmet zannimca erkege verdigi gücten olabilir. Bu güc aile reisligi de olabilir bu güc dayanaiklilikta da olabilir
iyi ama neden erkek daha güçlü oluyo (aile reislıği)

Bu hayvanlardada böyledir aslinda. Yani bunun neden olabilirligi daha bir cok neden sorusunada misafir olabilir.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:44 .

2000- 2025
Tüm bağışıklıklar ve idelerden bağımsız olan sözcükleri sarfetmeye mahkumdur özgürlük