İstanbul'da 'Annelik Onuru' paneli   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 05-20-2013 (10:56)   Son Mesaj: 05-20-2013 (10:56)    Cevap: 0    Gösterim: 680  

    05-20-2013

    İstanbul'da 'Annelik Onuru' paneli

    İstanbul'da 'Annelik Onuru' paneli
    İstanbul'da 'Annelik Onuru' paneli

    İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, "Anne ve babaya itaat ve onlara iyilik, hem bir görev hem de bir sevap vesilesidir. Cenab-ı Hak, Kuran'daki birçok surede anne ve babaya itaat edilmesini veya iyilik edilmesini emreder ve ister" dedi.

    İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, "Anne ve babaya itaat ve onlara iyilik, hem bir görev hem de bir sevap vesilesidir. Cenab-ı Hak, Kuran'daki birçok surede anne ve babaya itaat edilmesini veya iyilik edilmesini emreder ve ister" dedi. İstanbul Müftülüğü tarafından "Anneler Günü ve Aile Haftası" kapsamında düzenlenen "Annelik Onuru" konulu panel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ali Emiri Kültür Merkezi'nde yapıldı. Panele oturum başkanı olarak katılan İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, yaptığı açılış konuşmasında, Müftülüğün İstanbullular'a hizmet için, sahip olduğu bütün imkanları kullandığını belirterek, 8 adet il müftü yardımcısı, 39 müftü, 130 vaiz, 2 bin 500 civarında Kuran kursu öğreticisi, 3 bin 500'ü aşkın cami görevlisi ve toplamda 7 bini aşkın personeliyle İstanbullu'ya değişik alanlarda hizmet sunduğunu anlattı. Müftülüğün camide, Kuran kursunda, konferanslarda da hizmet sunduğunu ifade edem Yaran, ilgiye muhtaç kişilere, ceza evi ve tutuk evlerine, huzur evlerine, çocuk yuvalarına programlar düzenleyerek bir bütün halinde İslam'ı, insanlığa ve İstanbullu'ya sunmaya çalıştığını belirtti.

    İstanbul Müftülüğü'nün çalışmaları içerisinde, aile ve irşat bürolarının çalışmalarına da değinen Yaran, "Bu panel İstanbul Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından hazırlanan bir etkinlik. Bu programımıza çok değerli anneleri de davet ettik. Bizim Kuran ve hadis kültürümüzde anne ve baba çoğu zaman bir arada zikredilir. Bu nedenle Türkçe'de anne ve baba anlamında ebeveyn daha çok kullanılır. Anne ve babaya itaat ve onlara iyilik, hem bir görev hem de bir sevap vesilesidir. Cenab-ı Hak, Kuran'daki birçok surede anne ve babaya itaat edilmesini veya iyilik edilmesini emreder ve ister" dedi.

    Anne ve babaya itaat konusunda, Lokman suresindeki, "Eğer onlar seni bana şirk koşmaya davet ederlerse, onlara itaat etme ama dünyada onlara hep iyi davran" ayetini hatırlatan Yaran, bazı ayetlerde anneliğin özel durumlarına dikkat çekildiğini ifade etti. Kuran'da annenin hamilelik zamanlarında çektiği sıkıntılardan da bahsedildiğini belirten Doç. Dr. Yaran, şöyle konuştu:

    "Peygamberimiz bir hadisinde, birisi gelir, 'Kiminle iyi geçineyim, kime iyilik yapayım?' anlamında sorar. Peygamberimiz, 'annene' der. Üç defa anne, ve daha sonra baba gelir. Bununla ilgili olarak da sebebini ulema araştırır ve derler ki; anne bir hamilelik hayatı, doğum ve emzirme dönemi yaşıyor. Bu üç özelliği ise, annenin babadan farklı özelliği olarak sayarlar. Buradan bir tartışma çıkmış...Bugünde anne ve babayı yarıştırıyorlar ama aslında bu yarışa gerek yok."

    "Annelere hiçbir zaman kötü davranmayalım"

    Babaya itaat edip anneye de isyan etmemek gerektiğini, Kuran ve hadislerden örnekler vererek açıklayan Rahmi Yaran, anne ve babayla iyi geçinmek gerektiğini vurguladı. Günümüzde gündemde olan bir konuya da değinmek istediğini ifade eden Yaran, sözlerini şöyle tamamladı:

    "Bazen anne şu veya bu sebeple çocuğuyla ilgilenemeyebiliyor. Hemen bir tartışma ortaya atıyorlar; 'Biyolojik anne midir anne? Yetiştiren anne midir anne ?' İnsan yetiştirmek güzel bir şey ama ne olursa olsun anne annedir. Onu biyolojik diyerek küçümsemek, yahut onun değerini azaltmak hoş olmaz. Tabii ki bir anne veya baba evladını bırakmamalı...Ama demek ki, öyle şartlar oluyor ki; çeşitli nedenlerle bütün şartlara rağmen ebeveyn görevini yerine getirmeyebiliyor. Annelere hiçbir zaman kötü davranmayalım. Onlara iyi davranalım. Aile içi şiddet hiç olmaması gereken bir şeydir. Annelere, kızlarımıza, kız kardeşlerimize de, iyi davranmak bize Peygamberimizin tavsiyesidir."

    Törende konuşma yapan, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli de İstanbul Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu'nun çalışmalarını anlattı. Panele panelist olarak katılan K.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alev Erkilet "Toplumsal Değer Aktarımında Annenin Rolü", Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Ülfet Görgülü "İslam'da Annelik" ve Yazar Yıldız Ramazanoğlu da "Anneliği Değersizleştirmeye Çalışan Yaklaşımlar" konularını anlattı.

    Kaynak: AA





    İstanbul'da 'Annelik Onuru' paneli Yorumları