Gazze'nin tek kadın beyin cerrahı   Konuyu açan: Savrozi   Ä°lk Mesaj: 02-04-2013 (11:55)   Son Mesaj: 02-04-2013 (11:55)    Cevap: 0    Gösterim: 1002  

    02-04-2013

    Gazze'nin tek kadın beyin cerrahı

    Gazze'nin tek kadın beyin cerrahı
    Gazze'nin tek kadın beyin cerrahı

    ‘Filistin'de Kadın Olmak' Programı 4. bölümünde, abluka altındaki Gazze'nin tek kadın beyin cerrahı olan Dr. Mune Keskin'in öyküsünü TRT-Arapça ekranına taşıyor.

    ‘Filistin'de Kadın Olmak' Programı 4. bölümünde, abluka altındaki Gazze'nin tek kadın beyin cerrahı olan Dr. Mune Keskin'in öyküsünü TRT-Arapça ekranına taşıyor. 23 yaşında doktor olan ve bugün kentin tek devlet hastanesinde görev yapan Keskin'in önce doktor sonra cerrah olma mücadelesi, savaÅŸ koÅŸullarında tıbbi malzeme yetersizliÄŸi ile doktorluk yapmanın zorlukları ve hem bir cerrah hem de 3 çocuklu bir anne olarak tüm yaÅŸadıkları, ‘Filistin'de Kadın Olmak' Programı'nda.Â*

    Her hafta Filistin'den farklı bir kadın portresini TRT-Arapça ekranına taşıyan ‘Filistin'de Kadın Olmak' Programı'nın 4. bölümünde, Gazze'de görev yapan tek beyin cerrahı olan Dr. Mune Keskin'in baÅŸarı dolu yaÅŸam öyküsü yer alıyor.

    ‘Bir gece kızımı emzirirken ona uzun uzun baktım ve aklıma gündüz yaÅŸadığımız bombalamada ölen aynı yaÅŸtaki bebekler geldi. AÄŸlamaya baÅŸladım. ‘Bir doktor olarak neden evlendim, neden çocuk yaptım, ölümünü görmek için mi' diye düşündüm. Sonra eÅŸim geldi ve ‘bebek bombalardan ölmeyecek ama senin sarılmandan boÄŸulacak' dedi.'

    Küçüklüğünden beri doktor olmak isteyen ve liseden sonra Kazakistan Devlet Üniversitesi'nde tıp okuyan Dr. Mune, 23 yaşında hayallerinin mesleğine kavuştu. Ancak bu kez de kadınlar için alışılmadık bir branş olarak görülen beyin cerrahı olabilmek için mücadelesine devam etti. Sonunda ise Gazze'nin ilk kadın beyin cerrahı olmayı başardı.

    Yıllardır silahların susmadığı Gazze, 2007'den beri ambargo altında yaşıyor. Bu yüzden kentte en zor iş doktorlara düşüyor. Dr. Mune, bitmeyen elektrik kesintileri ve temiz su bulma güçlüğünün yanı sıra, ambargodan dolayı tıbbi malzemelerin de oldukça kısıtlı olduğunu söylüyor.

    1940‘da kurulan ve Gazze'deki 55 saÄŸlık merkezi arasında kentin tek devlet hastanesi olan Åžifa Hastanesi'nde görev yapan Dr. Mune, 12 yataklı acil serviste bazen günde 700 hastaya bakmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. OrtadoÄŸu'da en çocuk yaralanmalarının Gazze'de görüldüğünü anlatan Dr. Mune, ambargo nedeni ile hastaların baÅŸka ülkelere tedaviye gönderilememesinin de can kayıplarını arttırdığını söylüyor.

    Gazze gibi yaşam koşullarının son derece ağır olduğu bir kentte hem tek kadın beyin cerrahı hem de 3 çocuklu bir anne olarak son derece ağır sorumlulukları olan Dr. Mune'nin yaşamı, tüm Filistinli kadınlara örnek bir başarı öyküsünü ortaya koyuyor.





    Gazze'nin tek kadın beyin cerrahı Yorumları