Åžiddete karşı Genç Kız Sığınma Evi   Konuyu açan: Saatci   Ä°lk Mesaj: 09-17-2012 (04:01)   Son Mesaj: 09-17-2012 (04:01)    Cevap: 0    Gösterim: 1170  

    09-17-2012

    Şiddete karşı Genç Kız Sığınma Evi

    Şiddete karşı Genç Kız Sığınma Evi
    Şiddete karşı Genç Kız Sığınma Evi

    Çoğunlukla aile içi şiddet, ensest, zorla evlendirme, eğitim engeli gibi nedenlerle evden kaçan genç kızların bakım ve himayesi, Genç Kız Sığınma Evi Derneği'nin ''Güneş'' adı verilen sığınma evinde sağlanıyor.

    Çoğunlukla aile içi şiddet, ensest, zorla evlendirme, eğitim engeli gibi nedenlerle evden kaçan genç kızların bakım ve himayesi, Genç Kız Sığınma Evi Derneği'nin ''Güneş'' adı verilen sığınma evinde sağlanıyor. Genç Kız Sığınma Evi Derneği Başkanı Uğur İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Koşuyolu'nda 2006'da kurulan derneğin, 2008'de genç kız sığınma evi olarak faaliyete geçirildiği söyledi.

    İlhan, ''Dernek kurulduktan sonra 2 yıllık süreçte altyapı çalışmaları sürdürülerek, belediyeler, kaymakamlık ve valilikten destek alma çalışmaları yürütüldü. Asıl zamanımız, kadın sığınma evi ile genç kız sığınma evi arasındaki farkı ve olmazsa olmazı anlatmakla geçti. Ekim 2008'de Kadıköy Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla projemiz, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı Genel Müdürlüğü'nce onaylandı ve 12 aylık fon da (genel giderler) Kadıköy Kaymakamlık vakıf hesabına aktarıldı. Bu adımla genç kız sığınma evimizi yaşama geçirdik'' diye konuştu.

    -''Töre konusunda devlet güvencesi şart''-

    İlhan, şu ana dek yaklaşık 300 genç kızın sığınma evinde kaldığını, bu sayının içinde, sığınma evinde 2 gün kalıp giden ve eğitimine devam ederek 2-3 yıldır da destek alan kızların da bulunduğu anlattı.

    Uğur İlhan, şunları kaydetti:

    ''Genç kızlarımızın ağırlıklı olarak buraya sığınmalarının nedeni aile içi şiddet ve ensest ilişki. 4 yıldır faaliyetini sürdüren sığınma evimizden şimdiye kadar yaklaşık 300 genç kız yararlandı. Bu kızların yüzde 60'ı aile içi şiddet, yüzde 20'si ensest, yüzde 10'u evlendirilmelerine karşı gelerek üniversite eğitimi yapmak, yüzde 10'u da yetiştirme yurtlarından ayrıldığı için genç kız sığınma evine geldi.

    Töreden kaçmak isteyen kızların müracaatı az. Çünkü töreye karşı çok çare olamıyoruz. Töre nedeniyle zor durumda kalan bu kızlar için devlet güvencesi gerekmektedir. Evimize gelen kızlarımıza sadece barınma hizmeti verilmiyor. 4 yılda 5 üniversiteli kızımız da oldu. Büyük çoğunluğu açık öğretime devam ederek, yarım kalan eğitimlerini tamamlamaya çalışıyor.''

    -''Deniz yıldızı hikayesi''-

    Sığınma evinde genç kızlara meslek edindirme kursları da verildiğini aktaran İlhan, İş-Kur'un meslek edindirmeyle ilgili çalışmalarını takip ettiklerini vurguladı.

    Eğitimini sürdüren kızların, İstanbul Valiliği Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan eğitim desteği aldığını anlatan İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Ailesi tarafından terk edilmiş ya da yok sayılmış kızların ayakta kalma mücadelesinde tabii ki devletten ve duyarlı kişilerden beklentimiz var. Biz bir deniz yıldızı hikayesini yaşama geçirmeye çalışıyoruz. Sabırla ve gönül vererek yapılması gereken bir çalışma. Örneğin, teknik personele ve devamlı kızlarla ilgilenecek, onların takipçisi olacak psikologlara ihtiyacımız var. Bunu şimdilik gönüllülerle çözüyoruz. Dolayısıyla gönüllülük de devamlı olmuyor. Bizde çalışan hiç maaşlı personel yok. Derneğin giderleri sadece bağışlarla karşılanıyor. Kimi giderlerimiz ise gönüllülerimiz tarafından ödeniyor. Her zaman söylüyorum; en büyük sponsorumuz Allah.''

    Sığınma evinin ayakta kalmasını ''mucize'' olarak nitelendiren Ä°lhan, ''En sıkıldığımız anda bile bir gönüllü bize el verebiliyor. Bu çalışmanın kurumlaÅŸması gerekiyor. 1990'da ülkenin ilk kadın sığınma evini kurduÄŸum zaman da böyle bir kurum yoktu. Genç kız sığınma evi de bir ilk, ancak kadın sığınma evleri gibi belediyeler ve devlet tarafından sayıları artırılmalı. Bu çalışmayı, 'Onlar GüneÅŸin Kızları' kitabımda da anlattım''Â* ÅŸeklinde konuÅŸtu.

    -Genç Kız Sığınma Evi Derneği-

    Genç kız sığınma evinde kalan genç kızlara, ikamet imkanı, psikolojik destek ve sağlık tetkikleri hizmetinin yanı sıra mesleki eğitim ve hukuksal sorunlarda uzman desteği sağlanıyor.

    Projeye 18 yaş altındaki genç kızlar dahil edilmiyor. Bunun nedeni, yasaların izin vermemesi ve 18 yaş altındakilerin yetiştirme yurduna gönderilmelerinin zorunlu olması olarak açıklanıyor.

    İstanbul'da, Kadıköy ilçe sınırları içinde ''Güneş'' adı verilen sığınma evinde genç kızlar ikamet ediyor. Adresi gizli tutulan ''Güneş''te bir müdür, iki güvenlik görevlisi, iki yardımcı anne ve bir psikolog görev alıyor.

    İstanbul'da Avcılar ve Taksim ile diğer şehirlerde de ''Güneş'' adında sığınma evleri açılması çalışmalarına başlandı.

    ''Güneş''te kalabilmek için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Burada kalırken uyulması beklenilen kurallar arasında; güvenlik nedeniyle kalınan evin ve danışmanlık ofisinin adresinin gizli tutulması, ev içindeki günlük işlerin paylaşıma dayalı yapılması, mazeret ve gidilecek yer belirtildiğinde, kısa süreli ya da en çok 3 güne kadar dışarıda kalınabilmesi yer alıyor.

    AA





    Şiddete karşı Genç Kız Sığınma Evi Yorumları