Kadınlara şiddet karşıtı SMS desteği   Konuyu açan: kadinlar   İlk Mesaj: 02-23-2012 (15:07)   Son Mesaj: 02-23-2012 (15:07)    Cevap: 0    Gösterim: 574  

    02-23-2012

    Kadınlara şiddet karşıtı SMS desteği

    Kadınlara şiddet karşıtı SMS desteği
    Kadınlara şiddet karşıtı SMS desteği

    Mardin Medeniyetler Birliği ve AB Gençlik Programı iş birliğiyle hayata geçirilecek olan ''Töre Cinayetleri Projesi'' kapsamında, kadına yönelik şiddet konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.

    Mardin Medeniyetler Birliği Basın Müşaviri ve Proje Koordinatörü Süreyya Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mardin Medeniyetler Birliğince hazırlanan ''töre cinayetleri'' gençlik çalışmasının kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla hayata geçirileceğini söyledi.

    Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığınca kabul edilen proje kapsamında, Mardin'de 3 aylık yaygın eğitim çalışmasının gerçekleştirileceğini anlatan Güngör, projenin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlenecek etkinlik ile başlayacağını söyledi.

    Güngör, özellikle gençlerin katılımı ile gerçekleştirilecek etkinliklerde, karar vericiler ile gençlerin buluşturulacağını, kadına yönelik şiddet ve töre cinayetlerinin masaya yatırılacağını aktardı.

    ''Cep telefonlarına kadına yönelik şiddet konusunda mesajlar iletilecek''

    Proje kapsamında paneller düzenleneceği, ev ve esnaf ziyaretlerinin yapılacağını kaydeden Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Toplumsal ve çevresel baskılar, aile üyelerinin iffetsizlikle suçlanması, hurafe ağırlıklı örf ve adetler, kan davası gibi çağ dışı yaklaşımlar bizi töre cinayetlerine götürüyor. Amacımız eğitimli ve bilinçli bir gençliktir. 97 gün boyunca, belirlenen etkinlik takvimine göre, ilçeler de dahil olmak üzere, paneller yapılacak. Hazırlanacak broşürlerle özellikle gençler başta olmak üzere kadın, erkek herkes bilgilendirilecektir. Yapılanlar kısa film çalışması da dahil DVD olarak çoğaltılacak ve ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Anne-çocuk eğitimi, kadının insan hakları, aile içi etkileşimi güçlendirme, çocuk hakları, iş ve meslek edindirmeyi amaçlayan beceri kursları gibi konulara ağırlık verilecek, bilgisizliğin önü kesilecektir.

    Proje kapsamında akil adamlar olarak belirlenen kişilerin halkla buluşması sağlanacak, kadın hakları camilerimizdeki vaaz ve hutbelerde ana konu olarak işlenecek. Zaman zaman cep telefonlarına kadına yönelik şiddet konusunda mesajlar iletilecek, gündem sıcak tutulacaktır.''

    Karar vericilerin gençlerle buluşması için zemin oluşturulacağını bildiren Güngör, Türk, Kürt, Arap ve Süryani gençlerinin bir araya getirileceği organizasyonlarda amacın Deyrülzeferan Manastırı ve Ulu Cami bütünlüğü çerçevesinde bilinçli bir gençliği bölge, ülke ve dünya ile buluşturmak olduğunu dile getirdi.

    Bölgenin kanayan yarası

    Töre cinayetlerinin bölgenin kanayan yarası olduğunu, her kesimi yakından ilgilendirdiğini anlatan Güngör, bu konuda en büyük eksikliğin eğitimsizlik olduğunu, eğitim konusunda, istedikleri verileri gençlerle paylaşabilmeleri durumunda töre cinayetleri konusunda bir bilinç oluşturma imkanını yakalayabileceklerini bildirdi.

    Töre cinayetlerinin tüm insanlığı yakından ilgilendirdiğini, çocuğa ve kadına şiddetin sonlandırılması için, insan hakları ve temel özgürlüklere saygılı bireylerin yetiştirilmesinin zaruri olduğunu aktaran Güngör, ''Mardin'in çok dilli ve çok dinli bir yapının adı olarak kültürler arası etkileşime açık bir il olduğunu'', hoşgörünün her ortamda rahatlıkla görülebileceği Mardin'de hurafelerle yönlendirilmeye çalışılan töre cinayetlerinin sonlandırılacağı ilin de adı olacağını kaydetti.

    Töre cinayetlerinin çözümlenmesi gereken önemli sosyolojik bir vaka olduğunu kaydeden Güngör, projenin açılışının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Mardin Artuklu Üniversitesi Toplantı Salonu'nda yapılacağını anlattı.




    Kadınlara şiddet karşıtı SMS desteği Yorumları