Vücudumuzun barometresi neden saçtır   Konuyu açan: leylasari   İlk Mesaj: 02-21-2012 (13:07)   Son Mesaj: 02-21-2012 (13:07)    Cevap: 0    Gösterim: 527  

    02-21-2012

    Vücudumuzun barometresi neden saçtır

    Vücudumuzun barometresi neden saçtır
    Vücudumuzun barometresi neden saçtır

    Genel sağlığımız bozulduğunda saç ilk sinyal veren yapıdır. Vücut için gerekli enerji, besin yoluyla yeterli oranda sağlanamadığında, vücut önce saça göndereceği besini keser.

    Akademi Saç Terapi Merkezi Saç Sağlığı Uzmanı (Trikolojist) Evrim Bayraktar, "Saç vücudun barometresidir. Saç ile ilgili şikâyetler arttığında ilk araştırılması gereken yeterli besin alıp almadığı olmalıdır. Bu tanıyı en kolay tanımlayacak yöntem kan testidir."" dedi.

    İnsan vücudu sağlıklı işleyişi için gerekli olan enerjiyi ancak sağlıklı bir beslenme şekliyle sağlayabilir. Saç hücreleri özellikle kandan gelen protein ve oksijen yardımıyla çoğalıp saçı oluşturur. Özetle; saç kanla beslenir. Akademi Saç Terapi Merkezi Saç Sağlığı Uzmanı (Trikolojist) Evrim Bayraktar "İnsan saçı %90 oranında protein içeren, kopmaya, aşınmaya dayanıklı güçlü bir lif yapısıdır ve vücudun bir parçasıdır. Vücut için gerekli tüm besinler saç için de gereklidir, saç için özel bir beslenme şekli yoktur. Vücudumuz için gerekli enerji besin yoluyla yeterli oranda sağlanamadığında, vücut öncelikle hayati organları koruma altına alır ve en önce saça göndereceği besini keser. Dolayısıyla saçta hacimsel azalma, dönemsel yoğun dökülme, cansızlık ve kırılma yaşanır.

    Anne Karnındaki Beslenme Bebeğin Saçını Da Etkiler

    Bayraktar, kötü ve eksik beslenmenin kişinin saç kalitesini daha anne karnındayken etkilediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Amerika"da Duke Üniversitesi"nde yapılan araştırmada hamile bir fareyi dört vitamin grubu -B-12, Folik Asit, Betaine, Choline- ile beslediklerinde bebek farenin tüy renginin değiştiği ve kahverengi tüylü yavrular doğduğu gözlemlenmiştir. Buna karşılık bu takviyelerin verilmediği hamile farenin sarı tüylü yavrular doğurduğu görülmüştür. Bu araştırma aslında ilk defa, annenin beslenme şeklinin anne karnındaki bebeğin saç gen yapısını etkilediğini ortaya koyuyor. Bu çalışma insanlar üzerinde yapılmamış olsa da bilim dünyasında beslenmenin insanın gen haritasını etkilediğine dair güçlü bir yargı oluşturuyor. Buradan hareketle kötü ve eksik beslenmenin kişinin saç kalitesini daha anne karnındayken etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.""

    Özetle, saçta besin eksikliğine bağlı kayıplar şu durumlarda sıklıkla görülür:

    - Proteinden eksik beslenme

    - Vejetaryen veya tek tip beslenme

    - Hızlı kilo verdiren şok diyetler

    - Demir eksikliğine bağlı kansızlık

    - Çinko, folik asit, B-12, biotin eksikliği

    - Yeme bozuklukları, anoreksia ve blumia

    Saç Vücudun Barometresidir

    Genel sağlığımız bozulduğunda saç ilk sinyal veren yapıdır. Bayraktar, "Saç vücudun barometresidir. Kişinin saçı ile ilgili şikâyetleri arttığında ilk araştırılması gereken saçın yeterli besin alıp almadığı olmalıdır. Bu nedenle kişinin öncelikle neden saç kaybettiği tanısının konulup, araştırılması gerekmektedir. Bu tanıyı en kolay tanımlayacak şey kişiden bir kan testi alınmasıdır. Bu durumda sıklıkla yapılan hata ezbere vitamin kullanımıdır. Ayrıca kişi neden saç kaybettiğini bilmeden çeşitli yöntemler denemekte sonuç alamadığında hayal kırıklığı yaşamaktadır. Bu aşamada en doğru adım saç sağlığı uzmanlarından danışmanlık almaktır. Besin kaybına bağlı saç kayıplarında profesyonel yaklaşım saç dökülmesini (şampuan veya losyonlarla) durdurmak/ maskelemek olmamalıdır, aksine bu sonucu yaratan temel sorunu tanımlamak gerekir. Saçta eksik olan temel sorun giderildiğinde saç sorunu çoğu zaman kendiliğinden iyileşecektir. Bu aşamada süreci hızlandırmak ve iyileşmeyi takviye etmek amaçlı ürünler önerilebilir."" dedi.

    Saç sağlığını desteklemek için faydası bilinen bazı besin kaynakları:

    - Protein yönünden zengin " kırmızı et" tüketimi saç için çok faydalıdır.

    - B vitamin grupları, özellikle "Biotin" içeren tahıllı gıdalar, ciğer, yumurta, soya ve mayalı yiyecekler kırılgan saç yapısını desteklerler.

    - Balık tüketmek, içinde Omega3 yağ asitleri, B12, Demir barındırması sebebiyle saçtaki parlaklığı sağlar ve saç derisini canlandırır.

    - Baklagiller, iyi bir protein desteğidir. İçeriğinde demir, çinko ve biotin bulundurur.

    - Fındık yüksek oranda selenyum, çinko ve faydalı yağ asitleri içeriği sebebiyle saç cilt sağlığı için faydalıdır.




    Vücudumuzun barometresi neden saçtır Yorumları