Yazımın son bölümünde ve ileriki yazılarımda da sizlere miras hukuku hakkında kısaca bahsedeceğim. Bildiğimiz gibi artık bu zaman için miras devri diyebiliriz. Çünkü gurbetçiler buraya para kazanmak için geldi ve iyi kötü biraz birikintileri oldu.
Bir kişiye vasiyet bırakabilmek için ya kendiniz el yazınızla ve imzalayarak ya da başkasına yazdırdıysanız yine kendi imzanızla, üç tane şahit ve gerçekken bu son arzunuz olduğunu beyan etmeniz lazım ve son olarak şahitler de bu vasiyeti imzalaması gerekir.
Vasiyetin sözlü olarak üç şahidin önünde verilmesi 2005 yılından beri artık mümkün değil. Fakat icabında yani vasiyet veren ölmek üzereyse ya da bilincini kaybedecekse sözlü olarak iki şahit önünde vasiyetini verebilir. Bu istisnai durumlar ortadan kalktıktan üç ay sonra sözlü vasiyet geçerliliğini kaybetmektedir.
Mirastan feragat...
Bunun yazılı bir sözleşme olarak miras bırakan ile varis arasında imzalanması lazımdır. Ayrıca noterden ya da mahkemeden tasdik edilmesi şarttır. Bu mirastan feragat kanununa göre eğer miras hakkına feragat edildiyse bu mahfuz hakkını da (Pflichtteilsrecht) içerir ve bu şekilde bütün miras haklarını kaybetmiş olur.
Şayet sadece mahfuz hisse hakkından feragat ettiyse o zaman kanuna göre verilmiş miras hakkından vazgeçmiş olmuyor.