İş Piyasası Servisi Yasası'nda Kurumun iş arayanlara ve işletmelere yönelik hizmetleri;
- İş Piyasası ve meslekler konusunda bilgilendirme
- İşsizlik parası ve muhtaçlık yardımı ödenekleri ile ilgili işlemlerin yürütülmesi
- Meslek seçiminde danışmanlık
- İş gücünün istihdamının kolaylaştırılması
- İş gücünün kalifikasyonunun artırılması
- İşletmelere uygun işgücü temin edilmesi ve işletmelerde işgücü planlamasına katkı sağlanması
- İş yeri yaratılması ve korunması hususunda işveren ve iş alanlara destek olunması şeklinde sıralanmaktadır.
İşsiz kalan sigortalının İşsizlik Parası ödemelerinden yararlanabilmeleri için,
çalışmaya istekli ve hazır olması,
çalışmasına engel bir durum bulunmaması,
prim ödeme süresini (bekleme süresini) doldurmuş bulunması
gerekmektedir.
Çalışmaya istekli ve hazır olmanın yanında çalışmasına mani bir durumun bulunmaması özellikle yabancı işçiler açısından önem arz etmektedir. Kendisine İş Kurumu tarafından teklif edilebilecek her türlü iş arzını cevaplandırmasına yasal bir engel bulunmaması, diğer bir ifade ile de kişinin çalışma izninin bulunmasının gerektiğidir.
Aynı şekilde küçük çocuğu olan kadın işsizlerin kendilerine uygun bir iş teklif edildiği takdirde çocuğun bakımını üstlenecek bir kişi veya kurumun mevcudiyetini inandırıcı bir şekilde İş Kurumu'na açıklamaları istenebilir.
Prim ödeme süresinin doldurulmuş olması, işsizin 25 yaşın üstünde veya altında olmasına göre farklılık arz etmektedir:
-25 yaşın üstündeki işsizlerde ilk kez işsizlik parası alınacak olunması halinde, son 24 ay içinde toplam 52 hafta işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekmektedir. Müteakip ödemelerde ise son 12 ay içinde toplam 28 hafta işsizlik sigortası primi ödenmiş olması yeterli sayılmaktadır.
-25 yaşını doldurmamış işsizler için bekleme süresi konusunda özel uygulamalar mevcut olup, ilk kez işsizlik parası ödenmesinde son 12 ay içinde toplam 26 hafta işsizlik sigortası primi ödenmiş olması yeterli görülmektedir. Ancak bu özel koşul, İş Kurumu tarafından söz konusu genç işsizin 4 haftalık bir süre içinde uygun bir işe veya bir mesleki eğitim tedbirine yerleştirilememesi halinde uygulanmaktadır.
İşsizlik Parası ödeme süresi, bir yandan çalışma sürelerine diğer yandan da kişinin yaşına bağlıdır.
İşsizlik parası ödemesi prensipte 20 haftadır. Bu süre,
- Son 5 yıl içinde toplam 156 hafta (3 yıl) çalışılmış olması halinde 30 haftaya
- Son 10 yıl içinde toplam 312 hafta (6 yıl) çalışılmış olması halinde 39 haftaya
- Son 15 yıl içinde toplam 468 hafta (9 yıl) çalışılmış olması halinde ve kişinin 50. yaşının doldurmuş bulunması durumunda 52 haftaya çıkmaktadır.
1 Haziran 2000 tarihinde yürürlüğe girmiş olan uygulama sonucu yaşlı işsizlerin işsizlik parası ödeme süreleri için özel bir hüküm getirilmiş ve 2002 yılı için erkeklerde 1940, 1941 ve 1942 doğumlulara, kadınlarda 1945, 1946 ve 1947 doğumlulara 78 hafta işsizlik parası ödeme süresi tanınmıştır.
İşsizlik parası tutarı, işsiz kalmadan önceki kazanç göz önüne alınarak hesaplanmaktadır. Ayrıca aile yardımı alma hakkının da olması durumunda ailenin büyüklüğü de işsizlik parası tutarını etkilemektedir.
İşsizlik parası temel işsizlik parası tutarı, aile yardımı vet tamamlayıcı ödemelerden oluşmaktadır. Temel işsizlik parası tutarı işsizin çalışırken elde ettiği günlük net ücretin % 55'i tutarındadır. İşsizlik parası tutarı, aile yardımı da alınması halinde günlük net kazancın %80'ini aşamaz. İşsizlik parası ödemeleri, her ayın sonunda kesintisiz olarak ödenir.
Muhtaçlık Yardımı:
İşsizlik ödeneği alma süresini dolduran ve aşağıda belirtilen şartları yerine getirenlere süresiz olarak muhtaçlık yardımı ödenmektedir.
Muhtaçlık yardımı prensipte, Avusturya vatandaşlarına, Avrupa Ekonomik Sahası vatandaşlarına, İltica talebi kabul edilmiş olanlara, en az 8 yıldan beri Avusturya'da yasal olarak ikamet eden yabancılara ödenmektedir.
Muhtaçlık yardımının ödenebilmesi için ayrıca işsizlik parasından farklı olarak kişinin kendisinin ve eşinin gelir durumu göz önüne alınmaktadır. Gelir durumunun tespitinde çalışarak elde edilen ücret yanında, kira ve birikimlerden elde edilen gelirler de dikkate alınmaktadır. Muhtaçlık yardımı işsizlik ödeneğinin % 95'i tutarındadır.
Alinti: viyana büyükelciligi